Landslagsläkaren: ”Vi kommer säkert bli isolerade”

Uppdaterad
Publicerad

Friska idrottare kan stoppas från OS då Kina har en annan gräns än till exempel Sverige för hur höga virusnivåer som krävs för att ses som coronasmittad.

Landslagsläkaren Jan Wall är medveten om riskerna.

– Jag förväntar mig att det kommer vara lite rörigt, säger han.

På tisdagen uttryckte SOK-läkaren Jakob Swanberg oro för risken att en idrottare som får ett negativt svar på sitt PCR-test i Sverige kan bli stoppad i Peking.

Det råder oenighet kring vilka regler som ska gälla för testning och för gränsvärden för positiva testsvar inför OS, något som kan leda till falska positiva svar.

OS i Peking 2022

– Så lär det väl säkert bli. Det sa Reinebo (Peter, SOK:s verksamhetschef) också. Vi kommer säkert att se något covidfall i vår närhet som gör att vi kommer bli isolerade, säger Jan Wall, läkare i svenska längdlandslaget, till SVT Sport.

”Då kommer vi vara isolerade”

Det handlar bland annat om det så kallade CT-värdet som anger virusnivåer i provet. Kina har en lägre gräns än Sverige och de flesta andra länder.

– Sitter vi nära någon på planet som har ett gränsvärde så kommer vi vara isolerade i Kina tills vi har negativa tester. Jag förväntar mig att det kommer vara lite rörigt innan allt är i sin ordning. Det är några dagar vi har där nere innan tävlingen kör i gång, så vi hoppas att allt funkar när det blir skarpt läge där nere, säger Jan Wall.

I Peking kommer det att finnas en medicinsk panel med experter som ska titta på varje individuellt fall om någon testats positivt.

– Det är bara att gilla läget, säger Jan Wall och fortsätter:

– Vi har ganska lite insyn i Kina, i själva provtagningen, provtagningstransporterna och labben, det är kinesiska myndigheter som styr. Det blir att lita på att det sköts på ett bra sätt.

”Stor respekt”

I nuläget finns det ingen smitta i den svenska truppen. Enligt Wall har åkarna inte uttryckt oro över den ökade smittspridningen i världen.

– Inte någon stor oro men en stor respekt. Alla har stor respekt för det här för det är en enorm smittspridning nu, det har ökat mycket mer än vi trodde. Vi får helt enkelt gilla läget och och ta alla försiktighetsåtgärder vi kan för att optimera.

KLIPP: Här tar Sundling säsongens första seger (7 jan 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet