David Åhman från Umeå Och Jonathan Hellvig från Lidingö har på ett halvår tagit beachvolley-Sverige och Europa med häpnad.
– De spelar en väldigt modern beachvolleyboll, en spelstruktur och spelidé som de följer till punkt och pricka. De är jättenogranna i varje touch de gör. Tillsammans med bra teknik så blir det ett vinnande spelsätt helt enkelt, säger den den unga beachvolleyduons tränare Rasmus Jonsson.
– Det är därför de kan hävda sig redan nu som 16-åringar, förklarar Jonsson.
Tränat intensivt
– Det började i våras när vi började träna med Rasmus, vi har sedan spelat många turneringar tillsammans och tränat bra hela sommaren. Då har vi lyckats utvecklas så mycket som vi gjort , säger Jonatan Hellvig.
– Ja, det har bara gått bättre och bättre och så gick det ju rätt bra på EM också, skrattar David Åhman.
Ja, hur känns det att vara Europamästare?
– Det känns helt sjukt, jag kan inte riktigt fatta det, säger Umeå-killen.
Killarna är inte längst – 1,90 m respektive 1,92 m och slår inte heller hårdast men de spelar oerhört smart med få misstag. De har dessutom ett vinnande vapen – en anfallsteknik, som få andra i världen använder och än mindre behärskar som de gör.
– Det är inte så många som tränar på det och försöker att utvecklas, säger Jonatan Hellvig och försöker förklarar hur anfallstekniken fungerar:
Unikt anfallsvapen
– Vi försöker trycka fram servemottagningen till nät. Det går ut på att lura den som blockar genom att antingen slå bollen eller passa, säger Hellvig.
Och när han pratar om att passa så menar han att göra det i luften, så det så sent som möjligt kan bestämmas om det ska bli just en pass eller en smasch. Det är tekniken att få till en bra pass från ett upphoppat läge som är det unika.
Och det anfallsspelet har redan tagit dem till EM-guld och bland annat en seger på Swedish Beach Tour mot svenska senioreliten – nu siktar de ännu högre – först mot ungdoms-OS i Argentina och världstouren redan nästan år.
OS 2024 är målet
– Jag tror att vi kan bli hur bra som helst egentligen. Bara vi fortsätter att träna och jobbar på alla delar av spelet, säger Hellvig.
– Sverige har aldrig fått fram några så här lovande så här tidigt, sedan hur långt det räcker det får man ju se. Det handlar jättemycket om att de ska vara skadefria och motiverade och vilja det här till hundra procent. Men potentialen är jätte-, jättehög, menar tränaren Rasmus Jonsson.
– OS 2024, är en rimlig målsättning, säger Jonsson.
Det här är ungdoms-OS i Buenos Aires
Spelen invigs den 6 oktober och tävlingarna håller på till den 18 oktober.
Ett av Sveriges största medaljhopp är bordtennisspelaren Truls Möregårdh:
– Det ska bli otroligt roligt att spela, säger Möregårdh till sok.se.
Antalet idrotter: 32
Antalet nationer: 205
Svenska truppen:
Badminton
Ashwathi Pillai, Täby
Beachvolleyboll
David Åhman, Umeå
Jonatan Hellvig, Lidingö
Bordtennis
Truls Möregårdh, Eslöv
Brottning
Julia Fridlund, Lyckeby
Jonna Malmgren, Hörby
Golf
Amanda Linnér, Onsala
Ludvig Eriksson, Danderyd
Gymnastik
Tonya Paulsson, Malmö
Marcus Stenberg, Luleå
Rodd
Elin Lindroth, Garsås
Simning
Hannah Brunzell, Västerås
Björn Seeliger, Södertälje
Sara Junevik, Leksand
Robin Hanson, Järfälla
Julia Månsson, Glanshammar
Taekwondo
Rim Bayaa, Helsingborg
Triathlon
Andreas Carlsson, Upplands Väsby
Källa: SOK