Systrarna Haak får nu chansen på ett VM Foto: Henrik Eberlund/TT

Bekräftat: Sverige klart för första volleyboll-VM någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång process men nu är det klart att Sveriges damlandslag kommer att spela VM i volleyboll för första gången någonsin, nästa år.

När Thailand under fredagen utsågs som enda värdnation för 2025 års VM, blev det definitivt klart.

– Vi kan bekräfta att Sverige har kvalificerat sig till VM 2025, säger Anna Manuelian på Internationella volleybollförbundet till SVT Sport.

VM spelas nästa år i augusti i Thailand. Det är första gången VM spelas med 32 lag och Sverige är ett av lagen som kvalificerat sig genom världsrankingen.

Sverige är rankat 24 på världsrankingen. De tre högst placerade nationerna i respektive världsdelsförbund, EM, Asiatiska mästerskapen med mera, har en plats vilket innebär 15 platser. Utöver det får värdnationen Thailand en plats, samt de 16 högst därefter följande nationerna på rankingen.

– Dom som verkligen har varit med oss längs hela vår resa vet hur stor det här är för landslaget. Att ha fått uppleva två EM och sen att få uppleva ett till med en egen grupp på hemmaplan 2026 är så stort i sig, och så kommer dessutom ett VM in i bilden, svårt att ta in! Känns så kul att vi skriver historia och att vi alla som varit med i så många år får vara med om det här tillsammans, säger Isabelle Haak till SVT Sport.

Ny milstolpe för Sverige

Sveriges framgångsresa började för ungefär fem år sedan och landslaget, anfört av superstjärnan Isabelle Haak, kvalificerade sig till sitt första EM på 38 år när man tog sig till EM i Rumänien 2021. Där blev det succé med en delad femteplats. Och efter det har framgångarna fortsatt med ytterligare ett EM-framträdande 2023 och dessutom seger i Golden League i juni i år.

Nu har den nått ännu ett mål – att kvalificera sig till ett VM. En turnering Sverige aldrig fått spela.

– Med VM-avancemanget skriver damlandslaget ännu ett kapitel svensk volleyhistoria, ett häftigt kvitto på allt hårt arbete. VM blir en spännande utmaning och ett viktigt test inför EM på hemmaplan 2026 i Göteborg, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet, till SVT Sport.

Nu återstår bara för Sverige att acceptera inbjudan till VM vilket är ren formalia.

– Vi siktar på att gå ut med fulla listan på de 32 deltagande länderna tidigt kommande vecka, säger Anna Manuelian på Internationella volleybollförbundet.

Se när Sverige vinner Golden League i spelaren nedan (från 19 juni 2024).

Sverige vinner Golden League

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.