SVT:s volleybollexpert Andréa Jacobsson i mitten. Foto: SVT Grafik

Experten inför volleyboll-EM: ”Tro på fantastiska vändningar”

Uppdaterad
Publicerad

Glädje, tålamod och vassare servespel står på SVT-expertens önskelista inför Sveriges premiärmatch i volleyboll-EM. Här har Andréa Jacobsson listat fyra nyckelfaktorer inför mästerskapet.

Vad krävs för att Sverige ska göra ett bra resultat på EM, där man inte deltagit på hela 38 år? Öppningsmatchen mot Finland närmar sig med stormsteg, och SVT:s expert har listat faktorer som kan bli avgörande.

1. Isabelle Haak

”Bella” behöver spela på topp för att bära fram det svenska laget. Hon kommer troligtvis att vara extra taggad i mötet med Turkiet där hon ställs mot sin klubblagstränare samt möter ett flertal av sina klubbkamrater i turkiska mästarlaget Vakifbank.

2. Servepress

Sverige behöver starta spelet med en vass serve och gärna ta poäng direkt på serven och annars för att rubba motståndarnas anfallspel, få bort deras spelare från nät och underlätta för sitt eget block- och försvarsspel. På det sättet kan man sedan vända spelet och ta egna anfallspoäng.

3. Tålamod

Det kommer stundtals att vara svårt, och finnas perioder där man kanske tappar 4-5 poäng och spelarna upplever att det som vanligtvis brukar fungera inte fungerar mot den här typen av motstånd. Det är då viktigt att de behåller lugnet och tålamodet för att jobba sig tillbaka in i matchen och våga vara aggressiva när tillfällen ges. I kvalet fick vi se några fantastiska vändningar, så de vet att de har den förmågan. 

4. Njut av stunden

Sverige behöver njuta av det faktum att de, för första gången på 38 år, är med i ett Europamästerskap. De har slitit hårt i många år och vi ska komma ihåg att Sverige är ett litet volleybolland som övriga europeiska länder nu plötsligt fått upp ögonen för. Energi, glädje och lagkänsla kan tjejerna komma långt på!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.