Svenskt depp efter kvartsfinalförlusten mot Nederländerna. Foto: Bildbyrån

Sverige ute ur EM – föll i kvarten mot Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EM är över.

Volleybolldamerna föll med 0-3 i set i kvartsfinalen mot Nederländerna.

– Vi orkade inte riktigt, säger Isabelle Haak.

Sverige skrällde rejält i åttondelsfinalen när Bulgarien besegrades med 3-2 inför en högljudd hemmapublik. Världsnian Nederländerna var stor favorit i kvartsfinalen – den första någonsin för Sverige på damsidan – och nederländskorna motsvarade förväntningarna.

Sverige stod emot bra i första set (25-27) men kunde inte utmana om segern. Nederländerna hade en högre växel och vann med 27-25, 25-16, 25-19.

– Vi hade det jobbigt i de två sista seten, men det kändes inte omöjligt. Vi var där och nosade på dem, säger Isabelle Haak.

”Luften gick ur”

Hon tror att det hade kunnat bli en annan matchbild om Sverige hade vunnit första set. De blågula spelarna tog ledningen med både 3-1 och 5-3 i bulgariska Plovdiv och ledde som mest med tre poäng – 11-8. Nederländerna kom dock tillbaka och tog hem setet efter att Sverige räddat tre setbollar.

– Luften gick ur oss lite efter första, säger Isabelle Haak och fortsätter:

– Vi gjorde lite för många misstag på slutet. Vi försökte med det vi kunde. Men vi mötte ett riktigt bra lag. De gjorde en bra match och vi orkade inte riktigt hålla samma nivå.

”Stolt över det vi gjort”

Lagen möttes i gruppspelet och även då vann nederländskorna med 3-0 i set efter att Sverige stått emot bra i de två första seten men förlorat det tredje med 13-25.

Sveriges plats i kvartsfinalen innebär att laget redan säkrat en plats i EM 2023.

– Det är lätt att säga att man är besviken nu, men samtidigt har vi kommit sjukt långt i detta mästerskap. Det var ingen som förväntade sig det. Jag är så stolt över det vi har gjort, säger Isabelle Haak.

Nederländerna kommer att ställas mot antingen Italien eller Ryssland i semifinalen på fredag.

Här ser du alla SVT Sports sändningar i Play >>>

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.