Systrarna Haak firar under volleyboll-EM i augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån Ext / BILDBYRÅN

Volleyboom – efter stjärnornas succé: ”Alla får inte plats”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som börjar spela volleyboll i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren.

Tillströmningen av nya volleybollspelare är nu så stor att det i vissa föreningar har uppstått kö för att få spela.

– I de äldre ungdomsgrupperna och i vissa motionärsklasser får inte alla plats, berättar Stefan Sjöstrand, klubbchef i Lunds VK, för SVT Sport.

På bara fyra år har antalet lag i de svenska volleybollserierna ökat med 64 procent, enligt siffror från Svenska volleybollförbundet. Mellan 2019 och 2022 har mängden licensierade volleybollspelare i Sverige stigit med 20 procent.

“Vi märkte det redan innan pandemin”

I de siffrorna räknas inte alla de barn och ungdomar som samtidigt sökt sig till landets volleybollklubbar för att börja träna och spela i ungdomsserierna in.

– Vi märkte det här redan innan pandemin. Under pandemin gick antalet medlemmar i vår klubb upp med 25 procent, trots att verksamheten låg nere under en lång period, berättar Stefan Sjöström, klubbchef i landets största volleybollklubb, Lunds VK och fortsätter:

– När jag pratar med andra klubbledare runt om i Volleybollsverige så berättar de samma sak. Fler och fler vill spela volleyboll.

Stjärnornas succé är en faktor

Enligt Sjöström kan det svenska damlandslagets framgångar och beachvolleyduon David Åhman och Jonathan Hellvig vara två tunga faktorer som ligger bakom det ökade intresset.

Tillströmningen skapar också utmaningar för klubbarna. Halltiderna ska fördelas på fler samtidigt som nya tränare och ledare måste rekryteras. I Lunds VK har man nu tvingats ställa spelare i vissa åldersgrupper i kö för att få spela volleyboll.

– I de äldre ungdomsgrupperna och i vissa motionärsklasser får inte alla plats. Precis som för många andra klubbar och andra idrotter är det tillgången på hallar och ledare som är utmaningen. Men vi jobbar hela tiden på att hitta möjligheter för alla att kunna få spela, säger Stefan Sjöström.

Se hela reportaget i Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.