Harlaut historisk med nytt guld i X-games

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Harlaut vann big air-finalen i X-games Han tog därmed sitt sjunde guld och tolfte medalj i tävlingen – vilket gör honom historisk.

– Det är ofattbart, säger Henrik Harlaut till SVT Sport.

– Helt fantastiskt. Det här är en av de bästa kvällarna i mitt liv. Allt gick verkligen som jag hade hoppats att de skulle gå. Jag satte alla min trick och lärde mig två nya trick i går och ett i dag. Allt flöt verkligen på som det kunde ha gott. Jag har svårt att förklara och jag är bara så himla glad, säger Henrik Harlaut till SVT Sport.

Harlaut inledde med dubbel bio 16 safety och i andra hoppet gjorde han en en switch dubbel bio 16 safety som han aldrig tidigare gjort.

X-Games

– I fyra av mina fem hopp gjorde jag 1620 och tre hopp var trippelvolter. Det är helt klart den högsta nivån som jag kört på, säger han.

Trots det låg han tvåa inför det sista åket bakom Antoine Adelisse. Men ledaren missade i det sista hoppet och Harlaut kunde vinna före regerande mästaren Birk Ruud, från Norge. och Andri Ragettli från Schweiz.

– Jag ville verkligen vinna och är sjukt glad att det gick vägen.

Flest medaljer

Harlaut har nu flest medaljer i X-games historia som skidåkare då han i och med guldet passerade Tanner Hall.

– Det är ofattbart. Jag är så tacksam att jag bara har en medalj, och tolv är ju helt galet där sju är guld. Det är svårt att förklara och det här är så stort för mig. Jag brinner så himla mycket för skidåkningen och lägger så mycket tid för att bli bättre, säger Harlaut.

Var det här din bästa tävling i karriären?

– Varje gång jag har vunnit har det varit det bästa som jag någonsin åkt. Och den här gången var det verkligen så, säger Harlaut och fortsätter:

– Det första guldet är nog det häftigaste eftersom det var just första guldet. Men det här toppar nästan den känslan. En oförglömlig kväll.

Silver för Bodin

En medalj blev det även för snöskoterproffset Daniel Bodin som tog silver i freestyle-klassen. Vann gjorde kanadensaren Brandon Cormier.

Rasmus Johansson slutade fyra i finalen och Marcus Ohlsson blev åtta.

Klipp: SVT Sport förklarar – vad är skillnaden mellan freeski och freestyle?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet