Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Det regnade mycket kraftigt i Gävle i Gästrikland natten till den 18 augusti 2021. Foto: SVT / bakgrundsfoto Leif Helling

”Regnet, det bara öser ner”

Uppdaterad
Publicerad

Det varma och torra vädret dominera under sommarens inledning, men under andra halvan av juli blev det sedan allt ostadigare. Nu i augusti har det regnat mycket, delvis rekordmycket, och det har också varit svalt sett till den nya referensperioden 1991–2020.

Hösten kom tidigt i år tycker nog många, främst de värmekräsna. Högsommarvarma dagar var inte alls lika frekventa som antalet regndroppar i augusti, och allt regn bidrog till att dra ner dagstemperaturen. Sett över dygnet kan ju medeltemperaturen ändå vara skapligt hög om det samtidigt är ostadigt. Mycket moln ger en låg dagstemperatur men även dämpad nattkyla. Så augusti lär hamna i vitt skilt sken om man jämför månaden gällande genomsnittlig dagstemperatur och dygnsmedeltemperatur.

Men det är ju ändå allt regn, inte minst i Gästrikland, som lär blir det bestående minnet av årets augustimånad. Mängder med lokala regnrekord slogs, och översvämningarna blev omfattande i Gävle med omnejd efter allt regn som värkte ner den 17–18 augusti, och det dessutom efter en blöt inledning av månaden, och blöt därefter också med mer regn just nu.

Kallt eller varmt – en generationsfråga?

Efter 25 av månadens dygn ligger medeltemperaturen under det normala i hela landet, i grova drag 1–2 grader under normalt i söder och 0–1 grad under i norr. Det sett till den nya referensperioden 1991–2020 som gäller från och med i år.

Sverige blir ju sakta men säkert allt varmare, och svart på vitt har alltså augusti hittills varit kallare än det nya normala. Men vad säger då magen? Min kollega Nils, som är en knapp generation yngre än mig och saknar egna minnen från den förra referensperioden, har nog tyckt det varit lite kyligt. Han har i alla fall inte öppnat fönstret här på redaktionen lika ofta som han brukar. Å andra sidan är magkänslan hos både mig och min jämngamla kollega Pererik att det inte varit anmärkningsvärt för att vara i augusti, snarare helt vad man kan förvänta sig. Mellan två klimatperioder är det lätt att man laggar efter lite i känslan och kanske är det en generationsfråga om man upplever vädret som normalt eller inte. De olika upplevelserna stämmer bra med statistiken, för sett till den förutvarande referensperioden 1961–1990 är årets augusti nämligen helt normal eller aningens varmare än normalt. Skillnaden mellan de två referensperioderna är att den nya är i snitt 1,1 grad varmare. Störst förändring syns i sydöstra delen av landet med dryga 1,5 grader som mest, medan medeltemperaturen i snitt bara stigit med omkring en halv grad i västra Norrland. Störst klimatologisk förändring har skett för kuststationerna Svenska Högarna, Uppland och Utklippan, Blekinge som ändrats med 1,8 grader åt det varmare hållet, medan normalvärdet för fjällstationerna Hemavan, Lappland och Gielas, Lappland bara justerats upp med 0,3 grader.

Årets augusti liknar därmed det vi hade senast 2017 och 2016, medan augusti därefter, alltså 2018, 2019 och 2020, varit varmare än i år.

Höga stövlar på

Hittills har det fallit mer regn än normalt i augusti, dock inte i hela landet. Främst västra Svealand har så här långt haft torrare än normalt, med lokalt omkring hälften av det normala sett till den nya referensperioden 1991–2020. Under månadens 25 första dygn har mer än dubbelt mot normalt fallit i sydöstra och nordöstra Norrland, lokalt rekordblött med över femfalt det normala.

För nederbördsmängd är skillnaderna mellan de två referensperioderna 1961–1990 och 1991–2020 inte lika tydliga som för medeltemperatur. I snitt har det dock augusti blivit blötare i Sverige med cirka 10 %, men de lokala skillnaderna är stora. Vid ostkusten har det rätt allmänt blivit något torrare i och med den nya referensperioden, medan det på andra håll blivit betydligt blötare. De lokala skillnaderna kan man tolka som om det är alltmer skuraktivitet under augusti, vilket går hand i hand med vad man kan förvänta sig när det blir varmare på sommaren. Att det torra kanske överväger mer, men att det regnar mer när det väl regnar. Grovt sett ser man dock ingen större skillnad mellan en avvikelsekarta för årets augusti jämfört med hur den hade sett ut om det fortsatt varit 1961–1990 som gällt som referensperiod. Den kartan hade varit aningens grönare, men inte i hela landet och inte speciellt mycket. Störst förändring åt det torrare hållet återfinns för stationerna Örskär, Uppland och Harbo, Uppland där det nya referensperiodens normalvärde är 81 % av det gamla, medan Löten, Dalarna procentuellt sett ändrats mest åt det andra hållet med 154 % jämfört det gamla värdet.

Fjolårets augusti, 2020 alltså, var övervägande torr, så jämfört den känns årets augusti kanske än blötare. Åren dessförinnan dock, 2019, 2018, 2017 och 2016, var alla övervägande blöta. Lokalt, främst i Gästrikland, slår dock årets augusti alla tidigare regnrekord, inte bara för augusti utan oavsett månad. Det står redan klart för exempelvis:

Hittills 310 mm i Gävle är nytt månadsrekord för Gästrikland oavsett månad mot tidigare 265,2 mm i Ockelbo i oktober 1974

Hittills 268 mm i Hudiksvall är nytt månadsrekord där oavsett månad mot tidigare 217,5 mm i augusti 1986

Gästrikeregnet den 17–18 augusti

Tack till Sven-Olov Bagge för rubriken, för den första raden i den svenska översättningen av Raindrops Keep Fallin' on My Head passar ypperligt till regnet på allas läppar denna månad. Det massiva regn som slog till mot Gästrikland med omnejd den 17–18 augusti är ett av de mest omfattande som drabbat Sverige. Under nederbördsdygnet den 17 augusti föll hela 161,6 mm i Gävle, vilket gör det dygnet till det sjätte blötaste som officiellt uppmätts i landet.

I ett stort område i Hälsingland, Gästrikland och södra Dalarna föll det över 80 mm, vilket gör detta regn till ett av de mest omfattande och utbredda som vi upplevt i landet.

Det regnade även tidigare i augusti. Följderna blev därför än mer märkbara när regnet vräkte ner över så stora områden under kort tid. Översvämningar följde, och det dröjde dagar innan vattnet sakta sjönk undan. Sviterna märks än, och fortsatt råder höga flöden i Gavleån från Storsjön ner till havet. Dessutom har det ju kommit regn igen nu, så det återstår att se om och hur länge vattenmassorna sätter dagordningen för gästrikarna.

Här några fler av de rekord gällande stationer som varit i drift i minst 70 år som sattes dygnet den 17 augusti:

104 mm i Ockelbo, Gästrikland (startår 1944) är dygnsrekord oavsett månad mot tidigare 85,0 mm den 15 oktober 1992

102 mm i Hudiksvall, Hälsingland (startår 1934) är dygnsrekord oavsett månad mot tidigare 77,6 mm den 11 september 1983

Rekordblött dygn

Lokala dygnsrekord slogs på löpande band den 17 augusti, som för många platser i området som fick 80 mm eller mer är det blötaste dygn som uppmätts genom tiderna. Gävle slog med 161,6 mm givetvis flera dygnsnederbördsrekord den 17 augusti:

Dygnsnederbördsrekord oavsett månad för Gävle mot tidigare 120,1 mm den 26 augusti 1979

Gästrikland-rekord oavsett månad mot tidigare 125,8 mm i Norrsundet den 4 augusti 2017

Norrlands-rekord för augusti mot tidigare 160,0 mm i Rössjö, Ångermanland 27 augusti 2001

Gävle är dock lite speciell rent statistisk. Det finns nämligen två Gävle-stationer, dels den som kallas Gävle, dels Gävle-Åbyggeby, och det är den sistnämnda som är den officiella för Gävle. Så egentligen var det alltså inte ett rekordblött dygn i Gävle den 17 augusti, för Åbyggeby-stationen fick nämligen ”bara” 117,2 mm. Mätningar från Gävle finns sedan 1858, och personligen kan jag tycka att det är lite konstigt att Åbyggeby är officiell station för Gävle när det trots allt finns en mätplats som är mer centralt belägen än den. Bägge ligger norr om själva staden och det skiljer inte mer än några kilometer fågelvägen. Det visar också på hur lokala stora variationer det var i regnet då dessa kilometrar ger en skillnad på cirka 45 mm regn.

Samma sak gäller än så länge även för månaden som helhet. Gävle (hittills 307 mm) slår månadsrekord för Gästrikland, medan Gävle-Åbyggeby (hittills 237 mm) inte slår nytt månadsrekord för Gävle. Märkligt…

Onsdagen den 1 september kommer min sammanfattning av hela månadens väder. Och tro mig, det finns mycket att skriva om så det lär bli en diger augustikrönika denna gång.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

LITE SNABBFAKTA FÖR AUGUSTI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 27,1 grader i Lund, Skåne den 13 augusti.

Kallast: 4,0 minusgrader i Latnivaara, Lappland den 3 augusti.

Störst dygnsnederbördsmängd: 161,6 mm i Gävle, Gästrikland den 17 augusti.

Högst medelvind: 21,9 m/s i Idre fjäll, Dalarna den 25 augusti.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 30,0 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 25 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.