Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Solig vårvärme gav tidig sommar

Uppdaterad
Publicerad

Aprilvädret blev till stora delar torrt, soligt och varmt, men som ofta på våren förekom även stora kontraster och snabba väderomslag

Vårvärmen anlände lagom, och ack så lägligt enligt många, till den sent liggande påskhelgen. På påskafton nådde temperaturen 20-gradersstrecket för första gången i år. Den dagen gjorde också den meteorologiska sommaren entré i delar av västra och södra Götaland, ungefär tre veckor tidigare än brukligt. Värmen hängde i även efter påsk och det hann bli nästan högsommarvarmt innan kalluft strömmade söderut mot månaden slut, så valborgsmässoafton blev kylig i större delen av landet.

Allmänt varmt och övervägande torrt

April blir den tredje månaden på raken med varmare än normalt i hela landet, men aprilvärmen når inte marsmånadens extremavvikelser. Medeltemperaturen i april blev ändå cirka 3 grader över det normala, och det tämligen jämnt fördelat över landet dessutom. Man behöver dock bara backa till 2011 för att hitta en varmare aprilmånad än årets. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i april med en månadsmedeltemperatur på 5,6 minusgrader, medan Göteborg hade varmast med 9,4 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Nederbörden fördelade sig däremot väldigt ojämnt. Stora delar av Norrland fick inte ens hälften av den mängd nederbörd som vanligen faller i april, och lokalt föll det bara en tiondel av det normala. I millimeter räknat innebar det så lite som 2 mm på hela månaden. I söder blev däremot april en delvis blöt månad. Mer nederbörd än normalt föll över nordvästra Götaland, västra och inre Svealand samt kring Mälaren. Det mesta föll vid enbart två tillfällen, den 8 och den 17.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

En observationsplats skiljer sig markant från övriga i norr, och det är Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen. Där fick månadens dominerande västvindar till följd att byar av regn och snö titt som tätt matades in, och stationen fick mest nederbörd i landet i april räknat till såväl millimeter som till procent av det normalt.

Solen har lyst mer eller lokalt mycket mer än brukligt i april, men inte så pass mycket att nya rekord sattes. Av de inte alltför många platser som mäter solskenstid fick preliminärt Svenska högarna med 298 timmar och Visby med 290 timmar mest sol i april, medan Lund med 210 timmar och Östersund med 215 timmar fick minst.

Kylig inledning, framförallt nattetid

Inledningen av april var ingen höjdare för alla vårsols- och vårvärmetörstande nordbor. Väderläget var tämligen småkyligt. Inte minst nätterna var kalla, och månadens lägsta temperatur i de olika landsdelarna blev):

I Götaland 9,1 minusgrader i Horn i sydligaste Östergötland den 5,

i Svealand 13,9 minusgrader i Storbo i norra Dalarna den 2,

i södra Norrland 17,8 minusgrader i Korsvattnet i Jämtlandsfjällen den 4

och i norra Norrland 24,0 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 7.

Ibland var det typiskt aprilväder, alltså sol ena minuten följt av byar av regn eller snö strax efter. Snötäcket var sedan länge ett minne blott i Götaland, stora delar av Svealand och sydöstra Norrland, men vi hade inte sett det sista snöandet riktigt än. Kvällen den 2 drog regn (lokalt även åska) och snö in över sydligaste Götaland, och morgonen därpå låg snön 4 cm djup i småländska Markaryd. Det blev den enda officiella snödjupsobservationen i Götaland i april månad. I övriga landsdelar blev månadens största snödjup:

I Svealand 96 cm i Gördalen i norra Dalarna den 1–2,

i södra Norrland 70 cm i Häggberget i sydvästra Härjedalen den 1–2

i norra Norrland 159 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 5.

Katterjåkks snödjup är inte bara aprils största utan även vintersäsongens största snödjup.

Någon vårflod har det ännu inte varit tal om i norr. Detta beror bland annat på närapå utebliven påspädning av nederbörd under månaden och på kalla nätter som effektivt dämpat snösmältningstakten. Frånsett de två mindre bakslag som gett återkomst av snötäcke, först i sydöstra Norrland den 7 och därefter i nordvästra Svealand den 9, har snötäckets utbredning sakta men säkert minskat under månaden. Vid månadsskiftet april–maj ligger fortsatt snö i fjällkedjan samt i inre delen av norra Norrland, mest i Katterjåkk med 144 cm.

Regn, åska och blötsnö i söder, kyla i norr

Den 6–9 var temperaturkontrasten mycket stor i landet. Samtidigt som vinterkyla fått greppet om nordligaste Norrland tryckte mildluft och regnväder på från sydväst. Månadens mest omfattande regn kom den 8 och det föll minst 30 mm på följande platser:

38 mm (månadens största dygnsnederbördsmängd) i Regna i nordligaste Östergötland,

36 mm i Hestra i östra Småland,

35 mm i Nora i Västmanland,

33 mm i Örebro i Närke,

32 mm i Hjortkvarn i sydöstra Närke,

31 mm i Kroppefjäll-Granan i Dalsland,

31 mm i Lysekil i Bohuslän,

31 mm i Spannarboda i Västmanland,

30 mm i Stora Spånsberget i södra Dalarna

och 30 mm i Omberg i västligaste Östergötland.

Dessa tio 30 mm-observationer blev månadens enda, för vid inget annat tillfälle under april föll så mycket nederbörd som den 8. Det förekom lokala regn- och åskskurar i det mer sammanhängande regnet också, så den 8 blev årets första egentliga åskdagen för i år. I norrkanten av regnet föll även blötsnö, så ett visst bakslag blev det. Tre platser i nordvästra Dalarna, Nornäs, Idre och Gördalen, fick officiellt en snödjupsökning på 10 cm fram till morgonen den 9. Bakslag hade delar av sydöstra Norrland redan drabbats av den 6, när ett första och inte lika omfattande regn från sydväst pressat sig upp ända dit. Då noterades som mest 6 cm i snödjupsökning i Föne och Järvsö, bägge i norra Hälsingland.

Det blev halt väglag efter ett snöfall i Sälen i norra Dalarna den 9 april. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Kylan i norr gjorde att det bildas lite nyis i Bottenviken den 6–7, medan mildvädret under övrigt i april tärt på isens utbredning och tjocklek. En extremt lindrig isvinter sjunger därmed på sista versen nu, på sista raden på sista versen skulle man till och med kunna påstå. Även islossningen på insjöarna har efter en tam vinter varit tidig denna varma vår, lokalt rekordtidig.

20-gradig påskvärme

I månadens mitt var det relativt lugnt vårväder med milda sydvästvindar ett par dagar. Över land noterades mycket hårda vindbyar på 21 m/s i Rynge i sydligaste Skåne på eftermiddagen den 13. Därefter följde några dagar med rätt typiskt aprilväder med kalla nätter och växlande molnighet och lokala byar av regn eller snö på dagarna.

Ett mycket populärt vårtecken är de blommande körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm. Så här såg det ut den 14 april. Foto: Göran Malmqvist, SVT

Påskhelgen inleddes med regn västerifrån. I norr passerade det ganska snabbt österut den 17, och det var inte bara regn som föll. Häggberget noterade på långfredagens morgon den 18 en snödjupsökning på 10 cm. I söder hängde en del regn kvar under långfredagen, men regnandet mattades av alltmer och efterhand sprack molntäcke också upp. Det blåste rätt friskt i söder när regnet drog in. Två platser noterade mycket hårda vindbyar på eftermiddagen den 17. Kymbo i östra Västergötland noterade 22 m/s och Jönköpings flygplats i Småland 21 m/s.

Under påskhelgen tog solen och värmen över i söder, medan det var lite mer varierande molnighet i norr. Tidvis blåste det också stormvindar i fjällen, och månadens högsta medelvind blev 31 m/s i Stora Sjöfallet i mellersta Lapplandsfjällen på påskaftonens kväll den 19. Lite tidigare den dagen noterade Karesuando i nordligaste Lappland mycket hårda vindbyar på 22 m/s. Övriga tillfällen som vinden nådde stormstyrka i fjällen under april månad var den 2 (Stora Sjöfallet 25 m/s), tidigt den 5 (Stora Sjöfallet 28 m/s), natten den 8–9 (Blåhammaren i Jämtlandsfjällen 25 m/s), tidigt den 19 (Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen 26 m/s) och den 22 (Stora Sjöfallet 25 m/s).

Årets första 20-gradersdag blev påskafton den 19 med 20,0 grader i småländska Markaryd. Den årshögstanoteringen stod sig inte länge, för redan dagen därpå blev det 22,3 grader varmt i Eftra-Broen i Halland. På annandag påsk den 21 kulminerade påskvärmen med 22,8 grader i Göteborg.

Intåg i sommarhagen

Påskafton den 19 blev startskottet för den meteorologiska sommaren för vissa platser i västra och södra Götaland. Bland annat anlände sommaren till Karlshamn, Malmö, Lund, Halmstad och Göteborg, och det flera veckor tidigare än normalt. Dygnet den 19 bjöd nämligen på det första av de fem dygn på raken med medeltemperatur på minst 10 grader som krävs enligt definition. Den 25 tog sommaren ett kliv, eller snarare rättare sagt ett mindre steg till, upp över västra och södra Götaland.

Årstidernas läge påskafton den 19 april. Foto: SVT

Efter  påskhelgen var det soligt och vårvarmt, men tillfälligt sjönk dagstemperaturen något. Värmen återkom med besked den 27–29, och nu blev det ännu varmare. Årshögsta höjdes först till 23,1 grader i Eftra-Broen den 27, sedan till 23,4 grader i Eklången i inre Södermanland den 28 och till slut till 24,4 grader i småländska Oskarshamn den 29. Övriga landsdelars högsta temperatur i april blev:

I Svealand 23,4 grader i Eklången den 28,

i södra Norrland 20,2 grader i Torpshammar i Medelpad den 27

och i norra Norrland 17,0 grader i Lycksele i sydöstra Lappland den 25.

Sommar? Nej, men väl rejäl vårvärme och sol i massor över Onsala vid norra Hallandskusten på annandag påsk den 21 april. Foto: Stefan Höglund, SVT

Fortsatt råder vinter enligt definition i delar av fjällvärlden, främst i Lapplandsfjällen. Våren har inte avancerat speciellt mycket under april. Redan i februari och mars blev det ju vår i stora delar av landet. Det är bara lokalt i fjällen som våren gjort entré i april, den 16 för att vara exakt.

Det har varit en häftig björkpollensäsong så här långt. Foto: SVT

Kylig vårhälsning

Valborgsmässoaftonens väder kan skifta mycket från år till år, det vet vi alla. Kanske minns man de kyliga åren lite extra, för när man hälsar våren välkommen tycker man kanske att det åtminstone skulle vara lite vårvärme i luften och i alla fall inte snöa. Årets valborgsväder blev en mycket kylig variant. Många frös nog om baken när man stod framför den värmande brasan. Det känns bekant på något sätt... som om det hänt förr.

Omslaget inför valborg syntes flera dagar i förväg, och det började så smått i norr redan den 28 med lite kallare luft. Det egentliga omslaget kom dock först den 29. Under natten tog sig då regn och snö österut över norra Norrland. Därefter var det fritt fram för kyliga nordvindar att attackera vårvärmen allt längre söderut över landet. Omslaget blev minst sagt drastiskt i norra Lappland där snön vräkte ner. Störst officiell snödjupsökning på morgonen den 29 hade Kiruna-Esrange med 14 cm, men bilder från bland annat Kiruna vittnar om att det kommit mer än så på andra håll. Det blåste också rejält, och det kändes nog som om Kung Bore ville få med ett sista ord innan han lät våren ta över styret.

När det så var dags för själva valborgsmässoafton den 30 april bjöds det på typiskt aprilväder i norr med lokala byar av regn och snö under dagen och även in på kvällen. I söder tog sig ett regnväder österut över mellersta och norra Götaland under dagen och kvällen, samtidigt som delar av Svealand och sydöstra Norrland berördes av både regn och blötsnö.

Uppåt 30 cm snö hade kommit i Kiruna under natten till den 29 april. Foto: Stefan Karlsson, SVT

Det blev ett rejält bakslag i främst sydöstra Dalarna och norra Uppland, och på morgonen den 1 maj konstaterades att dessa officiella platser fått en snödjupsökning på 5 cm eller mer under natten:

Vattholma i mellersta Uppland 20 cm (månadens största officiella snödjupsökning på ett dygn),

Nyhyttan i södra Dalarna 12 cm,

Söderby-Karlsäng i norra Uppland 11 cm,

Älvkarleby i norra Uppland 9 cm,

Mockfjärd i södra Dalarna 5 cm,

Letafors i norra Värmland 5 cm

och Fredriksberg i sydligaste Dalarna 5 cm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet