Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ovanligt aprillig april

Uppdaterad
Publicerad

Mycket vindar från nord och nordväst gav gott om aprilvädersdagar under månaden. Det blev allmänt varmare än normalt, och nederbörden fördelades extremt ojämnt över landet.

Det är inte alla år april lever upp till sitt rykte som årets mest lynniga vädermånad. Vi vet ju alla att det kan skifta snabbt och ofta så här års, såväl från dag till dag som från timme till timme mellan sol och snö. Årets april blev i detta avseende mycket aprillig.

Den meteorologiska sommaren anlände till bland annat Göteborg redan den 19 april, vilket lustigt nog är samma dag som i fjol.

Tema månadskrönikor

Skev nederbördsfördelning

Efter en något kylig avslutning, men i övrigt mestadels varmare än brukligt, blev månadens medeltemperatur till slut från 1 till uppåt 4 grader över det normala. Störst avvikelse hade landets östra delar. I absoluta tal hade Malmö varmast i landet i april med en medeltemperatur på 7,9 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 5,2 minusgrader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Nederbörden fördelades extremt ojämnt. I stora delar av Svealand och sydöstra Norrland föll det inte ens hälften av vad som brukar falla i april, och lokalt så lite som en tiondel. I millimeter och procent räknat fick Dala-Järna i södra Dalarna minst nederbörd i april, endast 3 mm vilket är 9 % av deras normala aprilmängd på 38 mm. Främst i fjällen, och då allra mest i den västra delen av mellersta Lapplandsfjällen föll däremot betydligt mer nederbörd än vanligt i april. Mest i såväl procent som millimeter räknat fick Hemavan med 118 mm mot normala 33 mm, vilket är 361 %. Det blev inget rekord, även om det var nära. April 2007 föll 122 mm i Hemavan. Mätningarna inleddes 1885 i den kopplade serien Tärnaby–Hemavan.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen sken betydligt mer än vanligt i april, frånsett västra och norra Norrland där det varit tämligen normala solskensmängder. Det är dock bara en enda av de platser i landet som mäter solskenstid som fick färre timmar än brukligt i april, och det var Storlien i Jämtlandsfjällen med 129 timmar i mot normala 147 timmar. Preliminärt fick Nordkoster vid norra Bohuskusten mest sol i april med 284 timmar, minst fick Tarfala med 106 timmar. En bra bit in i månaden såg det ut som om Göteborg och värmländska Karlstad kanske skulle få ihop rekordmånga soltimmar, men den ostadiga avslutningen av månaden grusade effektivt den förhoppningen. I timmar räknat var Karlstad närmast med sina 255 timmar jämfört rekordet från april 2007 då solen sken 263 timmar.

Kylig påsk och klassiskt aprilväder

Inledningen av månad var småkylig och bjöd ofta på typiskt aprilväder. Påskvädret blev för många en besvikelse, för även om solen sken en hel del hade temperaturen mer att önska. Påskhelgens högsta temperatur i landet blev 11,7 grader i Karlshamn i Blekinge på långfredagen den 3.

Snöhagel i Jönköping den 1 april. Foto: SVT Smålandsnytt

Det bjöds på snabba skiften mellan sol och byar av regn, snö och hagel. Eller rättare sagt snöhagel om man ska vara extra tydlig. Hagel i form av ishagel hör sommaren till medan de hagel som faller så här års är snöhagel, även kallat trindsnö efter sin runda form. Även mycket fallstrimmor har synts till under april, alltså nederbörd som hinner avdunsta i den torra vårluften innan den når marken. Lokalt har det även åskat lite i april, som mest 21 registrerade blixtar i landet under dygnet den 29, följt av 15 blixtar den 12 och 14 blixtar den 2.

Ett säkert vårtecken är när vinterns grus sopas upp från gatorna, som här i Örebro den 2 april. Foto: Salim Alsabbagh, SVT

Samtidigt som dagarna bjöd på omkring 10 grader som varmast i landet var månadens inledande nätter kalla. Allra kallast blev det natten till den 5. Här samtliga landsdelars lägsta temperatur i april:

I norra Norrland 23,6 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 5,

i södra Norrland 19,7 minusgrader i Dravagen i Härjedalen den 1,

i Svealand 20,7 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 1

och i Götaland 8,9 minusgrader i småländska Hagshult den 5.

Blåsigt värre ett par dagar

Påskhelgen följdes av varmare luft med väst- och nordvästvindar. Västra fjällen, och då främst Lappland, fick av och till regn och snö samtidigt som vinden nådde stormstyrka eller mer vid flera tillfällen. Medelvind på orkanstyrka noterades flera dagar på raken:

38 m/s (månadens högsta vindstyrka) i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på eftermiddagen den 7,

37 m/s i Stekenjokk på eftermiddagen den 8

och 37 m/s i Stekenjokk på eftermiddagen den 9.

Snöstorm i Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen den 8 april.

Öster om fjällen blåste det tidvis mycket hårda vindar i främst mellersta Norrland den 7–10, så även i norra Götaland den 12 och åter i mellersta Norrland den 13. Här samtliga observerade byvindar på mycket hård vind eller mer:

26 m/s i Vidsel i södra Norrbotten,

25 m/s i Luleå flygplats i södra Norrbotten,

25 m/s i Älvsbyn i södra Norrbotten

och 25 m/s i Sävast i södra Norrbotten på eftermiddagen den 8

samt 25 m/s i Risträsk i södra Lappland,

25 m/s i Malå-Brännan i sydöstra Lappland

och 25 m/s Vilhelmina i södra Lappland på eftermiddagen den 9.

Vinterns grus och sand virvlade omkring i stormbyarna i Skellefteå den 8 april. Foto: Jan Färingö, SVT

Vid kusten nådde medelvinden stormstyrka som mest:

27 m/s i Bjuröklubb vid Västerbottenskusten vid lunchtid den 8

och 27 m/s igen i Bjuröklubb på eftermiddagen den 9.

Omkring 5 000 abonnenter var som mest strömlösa i samband med de kraftiga byvindarna den 8, och även viss trädfällning förekom, och i fjällen var det full snöstorm som gällde så där var det till att hålla sig inomhus.

Flera träd föll över elledningar i samband med stormbyar i Boviken utanför Skellefteå den 8 april. Foto: Kurt Sundin, SVT

Vårvärme och bakslag

Våren tog över alltmer efter påsk, och den 10 noterades nytt årshögsta när skånska Kristianstad noterade 19,3 grader varmt. Den noteringen stod sig bara ett dygn, för den 11 passerades 20-gradersstrecket för första gången i år när 21,1 härligt försommarvarma grader gladde gott i Markaryd i sydligaste Småland.

Värmen följdes av ett rejält bakslag. Aprils rykte som årets mest lynniga vädermånad besannades än en gång när det regn som följde västerifrån den 12 delvis slog över i snö i Götaland. Just i Markaryd låg snön 4 cm djup på morgonen den 13, alltså bara ett och ett halvt dygn efter den 21-gradiga värmen. Snacka om bakslag! På morgonen den 13 hade två platser i Götaland observerat snödjup (utöver Markaryd hade Osby i nordligaste Skåne 2 cm), vilket blev månadens enda uppmätta snödjup i Götaland.

Hårda vindbyar i Uppsala den 12 april slet av taket på ett helt lägenhetshus. Foto: SVT Nyheter Uppsala

Snöandet i norr tog god tid på sig att passera åt nordost, vilket gjorde att det föll över 25 mm nederbörd i smält form under nederbördsdygnen den 12–13:

42 mm i Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland den 12 (månadens största officiella dygnsnederbördsmängd),

28 mm i Jokkmokk i norra Lappland den 12,

30 mm i Bjuröklubb vid Västerbottenskusten den 13,

28 mm i Mårtensboda i östra Västerbotten den 13

och 27 mm i Talljärv i mellersta Norrbotten den 13

Nederbörden gav följande snödjupsökningar på 20 cm eller mer på ett dygn (fram till morgonen som anges):

28 cm Ytterberg i östra Härjedalen den 13 (månadens största officiella snödjupsökning på ett dygn),

20 cm i Arjeplog-Myrheden den 13,

20 cm i Latikberg i södra Lappland den 13,

20 cm i Björkudden i norra Lappland den 13

och 20 cm i Holmfors i norra Västerbotten den 14.

I Lapplandsfjällen ökade också snödjupet, och de 201 cm som rapporterades från Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 13 är och förblir säsongens största snödjup i landet. Det är även det största snödjupet i landet sedan senvintern 2000. Att vi har två meter djup snö i Sverige hör till ovanligheten, utöver i drivor förstås. Här samtliga landsdelars största snödjup i april:

I norra Norrland 201 cm i Katterjåkk den 13,

i södra Norrland 80 cm i Häggberget i sydvästra Härjedalen den 1–2,

i Svealand 115 cm i Gördalen i norra Dalarna den 1–6

och i Götaland 4 cm i Markaryd den 13.

Tidigt intåg i sommarhagen

Visserligen fortsatte nord- till nordvästvindar, men det blev trots allt lite varmare västerifrån. Det gjorde att den meteorologiska sommaren (fem dygn på raken med medeltemperatur över 10 grader) anlände till vissa delar av landet den 19, bland annat sydväst om Vänern och i ett område vid Örebro med omnejd. Dagen därpå anlände sommaren till delar av Skåne, och den 22 till norra Smålandskusten. Även i fjol anlände sommaren till Sverige just den 19, så i exempelvis Göteborg blev årets sommarentré en exakt kopia av fjolårets. De officiella platser som var först ut att få sommar den 19 var Göteborg, Åsbräcka-Torpabron (sydväst om Trollhättan i Västergötland), Örebro, Västerås och södermanländska Eskilstuna. Det är flera veckor tidigare än normalt, men inte rekordartat tidigt. Ett troligt svenskt rekorddatum för sommarens tidigaste ankomst är den 11 april. Så tidigt har sommaren anlänt flera gånger genom historien och senast i skånska Ängelholm-Barkåkra 2009.

Bränder sprider sig snabbt i det torra fjolårsgräset när vinden tar i, som här i Verkebäck utanför Västervik den 12 april. Foto: SVT Nyheter Småland

Våren har under månaden i två steg, först den 2–6 och sedan den 17–18, krupit vidare norrut över Norrlands inland och in mot fjällkedjan. Nu i slutet av månaden är det bara delar av fjällkedjan samt fjällnära områden i norra Lappland som fortsatt har meteorologisk vinter. Inte så konstigt kanske, eftersom snötäcket som fortsatt finns håller nere temperaturen dagtid och hjälper till att kyla nattetid.

Strålande vårsol och försommarvärme i Örebro den 20 april. Foto: Malin Gotlin, SVT

Just den 19 inleddes en närapå veckolång period av försommarvärme i landet. Som varmast blev det 22,0 grader den 20, som blev månadens varmast dag sett till riket som helhet. Här månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna:

I Götaland 21,6 grader i Åsbräcka-Torpabron den 20,

i Svealand 22,0 grader i Arvika i Värmland den 20,

i södra Norrland 18,0 grader i Hudiksvall i Hälsingland den 20

och i norra Norrland 16,5 grader i Piteå i södra Norrbotten och i Hökmarksberget i östra Västerbotten den 21.

Vintervädrets återkomst

Samtidigt som sommaren anlände blåste det upp rejält längst i norr. Stormvindar noterades av och till i Lapplandsfjällen (främst i Stekenjokk) den 18–20 och den 22–23. Värst blåste det dock i Stora sjöfallet i norra Lapplandsfjällen med orkan 35 m/s på tidigare morgonen den 19. Så mycket har det aldrig tidigare blåst där i april. Utanför fjällvärlden svepte stormbyar på 26 m/s förbi över Naimakka i nordligaste Lappland på förmiddagen den 19, medan byvinden var lokalt mycket hård även på andra håll ända ner till Hälsingland den dagen. Oavsett station noterades månadens högsta byvind 43 m/s i Tarfala i norra Lapplandsfjällen på tidiga eftermiddagen den 19.

Passerande regn och snö den 22–23, följt av mycket blåsigt och snöbyar in mot de västra fjällen den 23 gjorde att det åter blev full vinter i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Blåsten kulminerade med stormstyrka i södra Lapplandsfjällen och öster om fjällen noterades stormbyar på 26 m/s i Mattmar i inre Jämtland på förmiddagen den 23.

Ostadig avslutning gav kylig valborg

Den 22 blev den sista av månadens tre 20-gradersdagar (den 11 och den 20 var de övriga två). Sista aprilveckan bjöd på ostadigt och småkyligt väder. Klassiskt aprilväder med växlande molnighet varvat med byar av regn, snö, hagel och lokal åska dominerade.

Den 25–26 drog även ett sammanhängande regn- och snöväder norrut över landet. Främst sydvästra Norrland fick mycket nederbörd, och det var mestadels snö som föll. Snödjupet ökade med 20–40 cm på sina håll i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen under två dygn. Här samtliga officiella dygnsnederbördsmängder på 25 mm eller mer i smält form:

32 mm i Korsvattnet i Jämtlandsfjällen den 25,

31 mm i Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen den 25,

29 mm i Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen den 25

och 27 mm i Frostviken i nordligaste Jämtlandsfjällen den 26.

De största snödjupsökningar per dygn (fram till morgonen som anges) blev 20 cm eller mer:

30 cm i Kittelfjäll den 26

och 20 cm i Avasjö-Borgafjäll den 26.

Vid månadsskiftet är det fortsatt över en meter snö på sina håll i Lapplandsfjällen. Officiellt hade Katterjåkk mest på morgonen den 30 med 163 cm, medan Kittelfjäll med 112 cm var den andra stationen som uppmätte minst meterdjup snö.

Efter regn- och snövädret den 25–26 hade passerat tog kyligt väder över även i söder. Det sista aprildagarna hade temperaturen svårt att nå högre än 15 grader. Nätterna var rejält kalla i norr och det sjönk till lokala minusgrader ända ner till Småland och Halland.

Satellitbild från lunchtid den 30 april, där bandet med skurar som redan under morgonen nådde in från sydväst syns tydligt. Foto: SVT
Radarbild från kvällen den 30 april. Foto: SVT

Själva valborgsmässoaftonen blev på många håll en kylig och ostadig historia. Ett band med skurar i söder försköts sakta men säker österut under dagen, men bandet drog också norrut och slog delvis över i snö från mellersta Dalarna, västra Hälsingland och norrut. Som högst nådde temperaturen 15,0 grader i Härsnäs sydost om Mjölby i Östergötland, medan Hunge i Jämtland med 13 mm fick mest nederbörd klockan 8–20.

Solen sken i kapp med alla studentmössor på vift vid det traditionsenliga sista april-firandet i Uppsala, flera timmar innan skurbandet nådde dit. Foto: Märta Gross Hulth, SVT

Ingen vårflöden att tala om har förekommit under månaden, för trots en stadig snösmältning har flödena inte nått några varningsnivåer. Även islossningen i Norrlands sjöar och älvar har inletts, men även det utan alltför stor dramatik. Efter en extremt lindrig isvinter sjunger även havsisen i Bottenviken snart på sista versen.

Majbrasorna brann runtom i landet under valborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet