Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om augustivädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Varmast i norr, torrast i sydost

Publicerad

Augusti blev en varm och övervägande torr månad. Säkerligen efterlängtat av många efter allt regn tidigare under sommaren. Lokalt förekom dock skyfallsliknande regn även i augusti.

Här summeras en årets augusti medan min analys tar upp de mest intressanta enskilda väderhändelserna under månaden.

Lokalt rekordvarmt längst i norr

Frånsett en handfull stationer i Götaland blev augusti varmare än normalt, där avvikelsen jämfört med referensåren 1991–2020 mestadels var 0–2 grader över normalt med större avvikelse ju längre norrut och längst i norr cirka 3 grader som mest. Har ni förresten koll på vad som är normalt augustiväder?

Tema månadskrönikor

Lokalt var månaden rekordvarm, och för minst 75-åriga mätserier gäller det:

13,3 grader i Naimakka, Lappland mot tidigare 12,7 grader 1944 (startår 1944)

13,0 grader i Katterjåkk, Lappland mot tidigare 12,7 grader 1950 (startår 1904 för dem kopplade serien Riksgränsen/Katterjåkk)

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Senast augusti var varmare än i år var mestadels 2022, men i delar av mellersta och norra Norrland var det 2006 eller lokalt ännu längre sedan, med lokala rekord som redan nämnts. Senast augusti var kallare än i år var rätt allmänt 2023, men lokalt 2021 i norr.

Torrast i sydost medan fjällen fick mest regn

Några delvis kraftiga regn- och skurområden passerade oss i augusti, men i övrigt var mest torrt och stabilt väder som dominerade. Sammantaget gav det att stora delar av landet upplevde en torrare augusti än brukligt. Vid sydkusten och vid ostkusten upp till Hälsingland föll på många håll inte ens hälften av det normala medan främst delar av fjällen fick mer regn än vanligt denna månad.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I fjol, 2023 alltså, var augusti blötare eller mycket blötare i så gott som hela landet. Åren dessförinnan var delvis torrare än i år i olika delar av landet olika år, med där främst 2020 och 2015 sticker ut med torra augustimånader.

Mer sol än brukligt i större delen av landet

Solen lyste normalt eller något mer än brukligt i större delen av landet. Dock delvis skralt i landets västligare delar. Av de fåtal solskensmätare som finns i landet sticker en ut rejält, så pass att det noterades rekordlite augustisol:

71 tim i Tarfala, Lappland (startår 2007) mot tidigare 77 timmar 2017

Här de platser som fått mest respektive minst antal soltimmar under månaden (av de 18 solskensmätare som finns runtom i landet och där några dessutom inte fungerat som de ska under månaden). Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Månadens blåsiga avslutning, som inleddes med ovädret Lilian, gjorde att månaden i snitt bjöd på klart byigare vind än brukligt är. Lokalt sattes nya byvindsrekord för augusti, så visst kändes det då lite som om hösten var på gång? Bara i södra Götaland upplevde man i snitt en mindre byig augustivind än brukligt.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

AUGUSTI 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 18,9 grader vid Ölands norra udde, Öland

Lägst månadsmedeltemperatur: 8,7 grader i Stekenjokk, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,2 grader över i Katterjåkk, Lappland (13,0 grader mot normala 9,8 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,3 grader under det normala vid Ölands södra udde (16,9 grader mot normala 17,2 grader)

Störst månadsnederbörd: 186,1 mm i Korsvattnet, Jämtland

Minst månadsnederbörd: 7,6 mm i Söderby-Karlsäng, Uppland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 210 % i Korsvattnet, Jämtland (186,1 mm mot normala 88,7 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 11 % i Söderby-Karlsäng, Uppland (7,6 mm mot normala 68,6 mm)

Mest solskenstid: 326 timmar i Hoburg, Gotland

Minst solskenstid: 71 timmar i Tarfala, Lappland

Mest solskenstid i procent av normalt: 127 % i Lund, Skåne (279 timmar mot normala 219 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 63 % i Tarfala, Lappland (71 timmar mot normala 113 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 24,4 m/s i Stekenjokk, Lappland den 24

Högst byvind i fjällen: 35,0 m/s i Tarfala, Lappland den 24

Högst medelvind vid kusten: 23,6 m/s i Pålgrunden, Västergötland den 23

Högst byvind vid kusten: 30,9 m/s i Måseskär, Bohuslän den 23

Högst medelvind över inlandet: 16,2 m/s i Hällum, Västergötland den 23

Högst byvind över inlandet: 26,0 m/s i Såtenäs, Västergötland den 23

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet