Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg sammanfattar det svenska augustivädret 2024 på en och en halv minut. Foto: SVT

”Augusti 2024: Mest varmt och torrt”

Publicerad
Analys ·

Augusti bjöd bland annat på ovädret Lilian, rekordsen 30-gradig värme och en extrem sen höststart.

Per Stenborg

meteorolog

Augustivädret summeras i en annan artikel, men om ni läser vidare här kommer de mest intressanta väderhändelserna under månaden.

Kraftiga skurar och första frosten

I början av månaden, inte minst den 3–4 och den 8–10 förekom delvis kraftiga regnskurar som lokalt gav mycket regn på kort tid med översvämningar som följd.

Tema månadskrönikor

Extremt sen höststart – rentutav rekordsen?

Augustivärme i norr gjorde att den meteorologiska hösten lät vänta på sig ända till den 16. Det var dock ytterst nära att höststarten satts till den 9, för i fjällen inleddes då en period med hösttempererade dygn, alltså dygn som vart och ett hade en medeltemperatur under 10 grader.

Meteorologiska höstens läge efter att temperaturdygnet den 31 augusti 2024 avslutats och en jämförande linje för höstens normala läge vid månadsskiftet augusti–september. Källa: SMHI. Foto: SVT

Officiellt blev Tarfala, Hemavan-Giertevarto och Stekenjokk i Lappland samt Blåhammaren och Sylarna i Jämtland först ut att få höst den 16. Därmed den senaste höstarten i landet sedan åtminstone 1978. Det kan till och med vara så att den 16 augusti är nytt svenskt rekord för sen höststart, men då inte all data finns digitalt sökbar så kan man inte var helt säker. Dessutom är observationsnätet i fjällen klart sämre längre tillbaka i tiden.

Ovädret Lilian

Det oväder som britterna döpt till ”storm Lilian” svepte med full kraft in över sydvästra Sverige den 23 för att sedan undan försvagning snurra vidare norrut den 24.

Översvämningar följde vid Västkusten där 25–45 mm regn föll, men mer bidragande till översvämningarna var extremt höga havsvattennivåer. Det noterades ett nytt svenskt augustirekord för högt vattenstånd med 134 cm över medelvatten i Uddevalla, Bohuslän. Det överstiger noteringen från ovädret Hans den 8 augusti 2023.

Till vänster de officiella stationer med minst 25-åriga mätserier som den 23 augusti noterade nya byvindsrekord för augusti, och till höger rekord satta den 24 augusti. Mätningar av vindbyar finns mer regelbundet sedan det svenska väderobservationsnätet utökades och till stor del automatiserades i mitten av 1990-talet. Samtliga stationer i grafiken har startåret 1995 för byvindsmätningar. Horn noterade redan den 10 augusti nytt byvindsrekord för augusti, med det rekordet stod sig alltså inte ens två veckor. Källa: SMHI. Foto: SVT

Vinden tog i rejält och lokala rekord sattes. Högst byvind för en inlandsstation fick dock Såtenäs, Västergötland med stormbyar på 26 m/s på kvällen den 23.

Rekordsen 30-gradig värme

Extremt varm och fuktig sensommarluft drog upp söderifrån den 28–29. Kulmen kom den 29 då temperaturen lokalt nådde 30 grader i Skåne med 31,0 grader i Lund och 30,2 grader i Ängelholm-Barkåkra med. Det är tangerat svenskt datumrekord för sen 30-gradig värme med 30,2 grader i Grästorp, Västergötland 1955. Rekordet skulle dock se sig slaget redan några dagar in i september skulle det visa sig.

I varmluften bildades värmeåskväder. Den 29 blev månadens klart mest åskrika dygn med nästan 7 100 av månadens totalt dryga 14 300 blixtar. På kvällen den 29 fick flera personer föras till sjukhus efter att ha träffats av blixtnedslag vid en fotbollsplan på Lidingö öster om Stockholm.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

AUGUSTI 2024 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 31,0 grader i Lund, Skåne den 29

Varmast i Svealand: 27,1 grader i Stockholm den 15

Varmast i södra Norrland: 26,3 grader i Gävle, Gästrikland den 14

Varmast i norra Norrland: 25,9 grader i Överkalix-Svartbyn, Norrbotten den 13

Kallast i Götaland: 1,9 grader i Hagshult, Småland den 20

Kallast i Svealand: 1,8 grader i Gustavsfors, Värmland den 12

Kallast i södra Norrland: 1,0 minusgrader i Börtnan, Jämtland den 27

Kallast i norra Norrland: 1,2 minusgrader i Latnivaara, Lappland den 20

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 53,0 mm i Kärna, Bohuslän den 9

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 42,5 mm i Hälleforsnäs, Södermanland den 4

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 32,6 mm i Hennan, Hälsingland den 8

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 57,3 mm i Sadjem, Lappland den 10

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: -

Störst snödjup i Götaland: -

Störst snödjup i Svealand: -

Störst snödjup i södra Norrland: -

Störst snödjup i norra Norrland: -

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet