Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Kort om decembervädret 2023 med SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Övervägande kallt och torrt

Uppdaterad
Publicerad

December inleddes övervägande kallt, torrt och lugnt. Vi fick desto mer ”väder” mot slutet av månaden, däribland ovädret Pia dagarna före jul.

Här summeras månaden, medan enskilda händelserna finns i analys av decembervädret.

Lokalt kallast sedan 2010

För tredje året i rad blev december kallare än normalt i stora delar av landet. Undantaget blev södra Götaland där medeltemperatur landade nära det normala sett till referensåren 1991–2020. Hade det fortsatt varit den föregående referensperioden 1961–1990 som rått hade månaden inte varit lite kall, för vad som är normalt väder i december har förändrats mycket mellan de två perioderna. Störst avvikelse, 5–8 grader under normalt, noterades i delar av Härjedalen, västra Jämtland och nordvästra Lappland.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Delvis var fjolårets december, 2022 alltså, varmare än 2023, eller snarare mindre kall. För att hitta en tydligt mild december är det tillbaka till 2020 som gäller. På många håll i landet är det tillbaka till 2012 eller 2010 som gäller för att hitta en kallare december än den månad som avslutade väderåret 2023.

Övervägande torrt

I norra och mellersta Sverige var december rätt allmänt en torr månad sett till referensåren 1991–2020, medan det var blötare än brukligt i främst delar av norra Götaland och östra Svealand.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Nederbördsfördelningen över landet varierar mer än temperaturen. Senast december var torrare än så här var mestadels 2020 medan 2019 däremot var rätt allmänt nederbördsrikare. Undantag finns, för i delar av Östergötland exempelvis var december blötast på flera årtionden. Å andra sidan finns enstaka platser som hade torrast sedan 2002, så mycket varierande som sagt.

Skralt med sol

Inte nog med korta dagar så här års, för när väl solen hade chansen lös den oftast med sin frånvaro. Inte rekordlite solskenstid någonstans ska sägas. Ett stort undantag finns, för i Jämtlandsfjällen var december mycket solig.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Visserligen förekom lokala orkanvindar i fjällen och stormbyar i Sydsverige, men sammantaget för hela månaden var vindens byighet i snitt normal eller lägre än så. Det grundlades under månadens första halva som var klart lugnare än avslutningen.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

DECEMBER 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 3,6 grader i Falsterbo, Skåne

Lägst månadsmedeltemperatur: 17,6 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 8,0 grader under det normala i Storlien-Storvallen, Jämtland (12,7 minusgrader mot normala 4,7 minusgrader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,4 grader över det normala i Sturup, Skåne (2,3 grader mot normala 1,9 grader)

Störst månadsnederbörd: 189,6 mm i Baramossa, Halland

Minst månadsnederbörd: 8,9 mm i Pite-Rönnskär, Västerbotten

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 207 % i Söderby-Karlsäng, Uppland (106,4 mm mot normala 51,4 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 32 % av normalt i Pite-Rönnskär, Västerbotten (8,9 mm mot normala 28,1 mm)

Mest solskenstid: 38 timmar i Nordkoster, Bohuslän

Minst solskenstid (av de som inte har polarnatt): 1 timme i Luleå, Norrbotten

Mest solskenstid i procent av normalt: 242 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (34 timmar mot normala 14 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 21 % i Norrköping, Östergötland (8 timmar mot normala 38 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 40,2 m/s i Stekenjokk, Lappland den 19

Högst byvind i fjällen: 48,1 m/s i Stekenjokk, Lappland den 19

Högst medelvind vid kusten: 23,2 m/s i Falsterbo, Skåne den 21–22

Högst byvind vid kusten: 30,5 m/s i Falsterbo, Skåne den 22

Högst medelvind över inlandet: 16,2 m/s i Vilhelmina, Lappland den 19

Högst byvind över inlandet: 25,6 m/s i Helsingborg, Skåne den 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet