Här summeras december medan min analys tar upp enskilda väderhändelserna.
Mildare än brukligt i nästan hela landet
Det milda övervägde, och i så gott som hela landet blev månadens medeltemperatur från 0 till dryga 3 grader över det normala sett till referensåren 1991–2020. Ett område i östra delen av mellersta Norrland, likaså i delar av fjällen, hade minst överskott med under 1 grads avvikelse. I övrigt hamnade överskottet mestadels över 2 grader. Efter tre kalla december i rad, 2021, 2022 och 2023, blev det alltså en mild december i år. Vet ni förresten vad som är normalt svenskt decemberväder?
Senast december var varmare än i år var den till den mycket milda decembermånaden 2020, medan det räcker med att backa ett år tillbaka i tiden, alltså till 2023, för att hitta en kallare december än 2024.
Övervägande torrt, främst fjällen undantaget
Det torra vädret dominerade, för på många håll i landet föll mindre regn och snö än brukligt i december. Lokalt föll mindre än hälften i sydost och nordost. Mer än normalt fick man däremot i delar av Svealand samt i mellersta och västra Norrland. Lokalt mer än dubbelt mot det normala, men inte rekordmycket.
Temperaturmässigt var det entydigt när december senast var kallare respektive varmare än december 2024. För nederbörden är det en avsevärt spretigare och mer komplex bild av när det senast var nederbördsrikare eller torrare, och samma år kan ju vara såväl torrare som nederbördsrikare beroende på var i landet man tittar. I olika delar av landet föll mer decembernederbörd senast år som 2023, 2022 och 2020, men lokalt behöver man backa bandet klart mer än så. Och omvänt, mindre nederbörd än nu föll senast år som 2023, 2021 och 2016, men med många lokala undantag även där.
Blåsig månad med mycket varierad solskenstid
När solåret vänder är det oftast stora lokala variationer på hur mycket solskenstid vi får. En solig decemberdag har stor påverkan på månadens totala solskenstid. Så det skiljer sig en hel del i landet i december, men inte rekordmånga eller rekordfå soltimmar någonstans.
Pendlande temperatur resulterade i en blåsig månad, främst i norr och främst under månadens avslutning. Vid tre tillfällen blåste det orkan, samtliga gånger i Stekenjokk, Lappland. Först under julhelgen, såväl juldagen den 25 som annandag jul den 26. Toppnoteringen kom sedan den 30, se faktarutan här nedanför.
Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier
DECEMBER 2024 I SIFFROR
Högst månadsmedeltemperatur: 5,5 grader i Utklippan, Blekinge
Lägst månadsmedeltemperatur: 9,3 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarka, Lappland
Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,5 grader över normalt i Ljusnedal, Härjedalen (5,4 minusgrader mot normala 8,9 minusgrader)
Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,2 grader under normalt i Stekenjokk, Lappland (7,8 minusgrader mot normala 7,6 minusgrader)
Störst månadsnederbörd: 166,3 mm i Katterjåkk, Lappland
Minst månadsnederbörd: 6,0 mm i Pite-Rönnskär, Västerbotten
Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 235 % i Falun-Lugnet, Dalarna (94,1 mm mot normala 40,0 mm)
Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 18 % i Rödkallen, Norrbotten (6,5 mm mot normala 37,1 mm)
Mest solskenstid: Karlstad, Värmland 49 timmar
Minst solskenstid: Luleå, Norrbotten 2 timmar
Mest solskenstid i procent av normalt: 165 % i Umeå, Västerbotten (38 timmar mot normala 23 timmar)
Minst solskenstid i procent av normalt: 48 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (7 timmar mot normala 14 timmar)
Högst medelvind i fjällen: 38,6 m/s i Stekenjokk, Lappland den 30
Högst byvind i fjällen: 46,7 m/s i Tarfala, Lappland den 10
Högst medelvind vid kusten: 24,0 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten den 19
Högst byvind vid kusten: 31,9 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten den 19
Högst medelvind över inlandet: 16,7 m/s i Naimakka, Lappland på juldagen den 25
Högst byvind över inlandet: 27,5 m/s i Naimakka, Lappland på juldagen den 25