Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Enerum, Öland efter en färgsprakande solnedgång kan man nästan upptäcka ljusets olika nyanser bort mot horisonten. Foto: Lasse Rydqvist

Den gröna blixten

Publicerad

Sjömän har bevittnat hundratals solnedgångar för att få en skymt av den. Få har fått bevittna den. Ett legendariskt fenomen som förbryllat sjöfarare i sekler. Ett av naturens mest sällsynta och ovanliga fenomen – den gröna blixten.

Så gott som alla har nog fått se en vacker solnedgång, där himlen och molnen färgas i rött och orange. På dagen dominerar den blå färgen på vårt himlavalv, eftersom det är just den färgen som sprids lättast i vår atmosfär.

Den röda färgen tar över

Men när solen står lågt över horisonten så har solstrålarna en lång väg att gå genom atmosfären, faktiskt så långt att allt blått ljus spridits bort. Det som återstår är det mer rödaktiga nyanserna av ljuset. Därför ser vi ofta vackra och färgsprakande soluppgångar eller nedgångar.

Men finns det då fler färgen som märks av på himlen?

Något som är näst intill omöjligt att se över land är en så kallad grön blixt. Detta eftersom det krävs en fri horisont och mycket speciella väderförhållanden för att fenomenet ska kunna uppstå. Det ses därför främst över hav, men också i öknar och fjällvidder. Fenomenet är över mycket snabbt och det handlar bara om någon enstaka eller ett par sekunder. Så det gäller att inte titta bort, för då kan du gå miste om det!

Pias äventyrsblogg

En som hade turen att se en grön blixt är min kollega Pia Hultgren. Under sin världsomsegling har hon fått bevittnat många solnedgångar med en fri horisont på ett öppet hav. Du kan läsa hennes blogg här.

Gröna blixten

Det finns ännu ingen fullständig förklaring till varför fenomenet med en ljus grön stråle uppkommer, men man tror att det kan bero på antalet partiklar eller stoft i atmosfären under just den tidpunkten som solskivans topp skär horisonten. Är koncentrationen lagom stor uppstår fenomenet, annars går det inte att uppfatta.

Just därför är en så kallad ”grön fläck” betydligt lättare att upptäcka ovanpå solskivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.