Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Den här vackra regnbågen har Erica Iseby i Måttsund filmat. Foto: Erica Iseby

Regnbågen – ett fenomen som förbryllar och förundrar

Uppdaterad
Publicerad

Regnbågen är ett av våra vanligaste optiska fenomen, men hur funkar det egentligen?

Man kan tro att solens ljus är genomskinligt, men det är faktiskt precis tvärt om. Solljuset är summan av alla regnbågens färger som tillsammans skapar det vita ljuset. För att se en regnbåge behöver man ha solen i ryggen och regndropparna framför sig vilket man oftast får på våren och sommaren under en dag med både solsken och skurar. 

Speglas i vattendroppar

Optiska fenomen

När solljuset når regndroppen bryts det för att sedan reflekteras. Ljusets olika våglängder delas upp i brytningen och sorteras i regnbågens alla färger.  Ljuset med längs våglängd, rött, reflekteras med en vinkel på 42 grader och ljuset med kortast våglängd, violett, på 40 grader. Resterande färger hittar du där emellan, det förklarar ordningen på färgerna i regnbågen. 

Dubbel regnbåge

Och om man har riktigt tur kan man få syn på en dubbel regnbåge, då har ljuset reflekterats två gånger i en och samma regndroppe. Den andra regnbågen är svagare och om man tittar noggrant är färgerna omkastade, de har bytt plats. 

Den dubbla regnbågen är ganska ovanlig, vilket beror på att solljuset i regel reflekteras i betydligt större utsträckning en gång i vattendropparna, men delvis också på att energin från solljuset avtar efter varje reflektion. Därför kommer också den sekundära regnbågen alltid att vara mer diffus, om den överhuvudtaget syns.

Har inget slut

I gammal folktro trodde man att en skatt fanns vid slutet av regnbågen, men det var omöjligt att ta sig dit. Det är också sant att du aldrig kommer att se dig själv stå precis där regnbågen slutar, eftersom observatören måste befinna sig med en viss vinkel från regnbågen för att kunna se den. Så vi når aldrig fram till guldet dessvärre.

Egentligen så har regnbågen inte heller något slut, utan den är i själva verket en cirkel. Anledningen till att vi inte kan se det är för att marken helt enkelt är i vägen. För att se hela cirkeln behöver man befinna sig på mycket hög höjd, som på ett berg eller i ett flygplan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Optiska fenomen

Mer i ämnet