Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Februari 2023: Skralt med vinterkyla”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stormen Otto, rivstart följt av tvärnit för våren, och bara kortare kalluftsperioder blev februarimelodin för kung Bore i år. 

Per Stenborg

meteorolog

Visst har det hänt ett och annat under månaden, såsom stormen Otto, men sammantaget ändå relativt händelsefattigt. Så februarivädret 2023 lär falla i glömska ganska fort skulle jag tro, åtminstone för egen del.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I denna analys gör jag nedslag i de mest intressanta väderhändelserna under månaden, medan det sammanfattande februarivädret återfinns i min andra artikel om februarivädret 2023.

Tillfällig kyla följt av nytt årshögsta

Månaden inleddes övervägande kallt. Kylan var mest uttalad i norr, men det var vinterlikt och delvis snötäckt även i söder. Ett splittrat regn- och snöväder den 5 följdes av mildluft, och temperaturen steg snabbt i norr när mildluften slog igenom.

Passerande vädersystem på nordlig bana, tidvis blåsigt och där det mesta av regnet och snön fastnade i fjällen följde. Den dittills högsta temperaturen i landet i år var på 11,5 grader från nyårsdagen, men den 11 blev det 11,6 grader i Karlshamn, Blekinge.

Orkanvindar och regn i massor

Fortsatt milt med vädersystem på nordlig bana gav av och till blåsigt väder i fjällen, där kulmen kom den 12–13. Månadens högsta medelvind, orkanvindar på 36 m/s, noterades på morgonen den 12 i Stekenjokk, Lappland.

I en hård västvind låg ett band med kraftigt regn, delvis med snöinslag, in mot Jämtlandsfjällen. Mest nederbörd i landet på ett dygn i februari fick med råge Digernäset, Jämtland med 43 mm dygnet den 12 (räknat från morgonen den 12 och ett dygn framåt).

Rivstart för våren på startsignalen, men sedan halt

Per definition kan den meteorologiska våren anlända först den 15 februari, och i år var främst kustområdena i Götaland redo att göra entré på premiärdagen. Lokalt uteblev vintern helt, och officiellt var det tolv kustnära platser som gick direkt från höst till vår denna ”vinter”:

Nidingen i Halland

Hallands Väderö, Helsingborg, Malmö och Falsterbo i Skåne

Hanö, Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan i Blekinge

Ölands södra udde och Ölands norra udde

Hoburg och Östergarnsholm på Gotland

Ett stort startkliv för våren den 15, men sedan tog det tvärstopp, så nästa kliv norrut kommer först i mars.

Stormen Otto

Ett ettrigt vädersystem med regn och kraftiga vindar satte kurs mot Sydsverige den 17. Danska meteorologer döpte ovädret till Otto, ett namn som behölls när ovädret nådde oss. Från början såg stora delar av Götaland ut att få rejält blåsigt, men till slut var det främst Skåne och Blekinge som drabbades av stormen. Som mest var cirka 16 000 abonnenter utan el när stormen svepte österut under kvällen den 17 och vidare in på natten den 18. Trädfällning, stormskador på fastigheter, inställda tågavgångar och en avstängd Öresundsbron var några av följdverkningarna.

Kuststationen Hanö, Blekinge var ensam om att notera storm i medelvind, 25 m/s som mest. Över land kulminerade Otto med stormbyar i kustnära Malmö (27 m/s) och i Karlskrona, Blekinge (25 m/s). Mest imponerade må därmed stormbyar på 27 m/s i Hästveda i inre norra Skåne vara. Utöver dessa tre stormbynoteringar rådde lokalt mycket hårda vindbyar (21–24 m/s) även i Halland, Västergötland och Småland.

Lite vinterlikt innan mildluften brakade in igen

Stormen Otto övergick i ett omfattande snöväder när det drog upp över landet den 17–18, och följdes av ytterligare ett snöväder den 20. På några dagar ökade snödjupet i främst mellersta Norrland med flera decimeter. Exempelvis i Östersund-Tullus, Jämtland där 20 cm djup snö på morgonen den 17 förvandlades till 63 cm fyra dygn senare och i Ytterhogdal, Hälsingland där 40 cm blev till 82 cm.

Den 21–22 återkom dessutom vinterkylan till nordligaste Norrland, men det blev bara en kort visit denna gång. Den 24–26 var det även lite mer vinterlikt väder i söder, med passerande snöfall följt av tillfällig kalluft. Men mer än just tillfälliga inhopp av kalluft var det aldrig tal om under februari.

Månaden avslutades med två mycket milda dygn den 27–28. Dessutom blåsigt igen i Lapplandsfjällen (som högst orkanstyrka på 35 m/s i Stora Sjöfallet den 27) och lokala stormbyar över inlandet (som högst 32 m/s i Naimakka den 27).

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

FEBRUARI 2023 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 11,6 grader i Karlshamn, Blekinge den 11

Varmast i Svealand: 11,3 grader i Örebro, Närke den 27

Varmast i södra Norrland: 9,7 grader på Sundsvall-Timrå flygplats, Medelpad den 12 och i Hudiksvall, Hälsingland och Lungö, Ångermanland den 27

Varmast i norra Norrland: 9,0 grader på Umeå flygplats, Västerbotten den 27

Kallast i Götaland: 16,8 minusgrader i Hagshult, Småland den 5

Kallast i Svealand: 25,8 minusgrader i Särna, Dalarna den 2

Kallast i södra Norrland: 30,7 minusgrader i Hoting, Ångermanland den 4

Kallast i norra Norrland: 35,0 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 4 och i Naimakka, Lappland den 22

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 28,2 mm i Mollsjönäs, Västergötland den 19

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 18,1 mm i Lesjöfors, Värmland den 19

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 43,2 mm i Digernäset, Jämtland den 12

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 20,1 mm i Rickleå, Västerbotten den 18

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 16 cm i Kållered, Västergötland från morgonen den 2 till morgonen den 3

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 16 cm i Lilhamra, Dalarna från morgonen den 17 till morgonen den 18

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 25 cm i Kölsillre, Medelpad och i Tullus, Jämtland från morgonen den 20 till morgonen den 21

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 19 cm i Katterjåkk, Lappland från morgonen den 9 till morgonen den 10 och i Rickleå, Västerbotten från morgonen den 18 till morgonen den 19

Störst snödjup i Götaland: 22 cm i Ljungby, Småland den 4–5

Störst snödjup i Svealand: 82 cm i Lillhamra, Dalarna den 21

Störst snödjup i södra Norrland: 114 cm i Hattsjöbäcken, Ångermanland den 21–22

Störst snödjup i norra Norrland: 122 cm i Katterjåkk, Lappland den 26 och den 28

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet