Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorolog Per Stenborg sammanfattar det svenska februarivädret 2024 på en och en halv minut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg sammanfattar det svenska februarivädret 2024 på en och en halv minut. Foto: SVT

”Februari 2024: Tidig vår”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I februari tappade vinterkylan greppet, och våren gjorde tidig entré i söder och vårfloden tog också fart. Två stormar slog även till, först Ingunn och sedan Louis.

Per Stenborg

meteorolog
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Hur månaden totalt sett blev finns i en annan artikel, men här följer de mest intressanta händelserna, inte minst då ett nytt svenskt vindrekord.

Ingunn gav nytt svenskt vindrekord

Några milda och delvis mycket blåsiga dygn inledde månaden. Värst var det den 1 när ovädret som den norska vädertjänsten döpt till Ingunn drog in över fjällen. Det resulterade i ett nytt svenskt medelvindrekord, 51,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 1. Tidigare rekord var från den 18 januari 2017.

Även byvinden var kraftig. Många platser i inlandet i mellersta och norra Norrland noterade stormbyar eller mycket hårda vindbyar (21–24 m/s), varav fem noterade rekordbyar. Med Ingunn följde inställd skolundervisning, uppmaning att hålla sig inomhus och lokala strömavbrott.

De fyra stationer över inlandet (alltså inte fjäll- eller kuststationer) som sedan automatiserad vindmätning infördes hösten 1995 noterade rekord oavsett månad gällande högst uppmätt vindby i samband med stormen Ingunn den 1 februari 2024. Källor: StormGeo och SMHI. Foto: SVT

Kyla i norr, nysnö i söder

Med start den 5 tog kylan över i landet igen. Temperaturen sjönk gradvis i norr, för att till slut landa på 40,8 minusgrader i Gielas, Lappland den 11. Det är kallast i landet i februari sedan 2012.

Grov analys av snödjupet i landet på morgonen den 8 februari 2024. Källa: SMHI. Foto: SVT

Februari inleddes med mest barmark i Götaland, men med kylan blev det snö som föll när vädersystemen drog in från sydväst. Mest snö föll den 6 med 20–30 cm i de inre delarna av Götaland. Den 8 var snötäcket som mest utbrett i landet. Även när den tillfälliga kalluften i söder knuffades undan den 12–13 föll lokalt över 20 cm snö, där det var Värmland med omnejd som fick mest då.

Tidig vår i söder

Snöfallet över Värmland med omnejd den 12–13 blev början på att kylan gradvis dämpades allt längre norrut i landet. Per definition kan våren inte anlända förrän tidigast den 15, vilket den gjorde i delar av Götaland.

Våren anlände till delar av Götaland på vårens första möjliga ankomstdatum den 15 februari 2024. Källa: SMHI. Foto: SVT

Tillfälligt lite kallare den 18 (i norr även den 19) gjorde att premiärklivet för våren inte blev större än det blev. Så nästa kliv för våren kom den 19–21 då resten av Götaland och de södra delarna av Svealand fick vår långt före ordinarie tidtabell.

Vårens troliga läge vid månadsskiftet februari–mars 2024 (och linje för normalläget den 1 mars). Först en bit in i mars kan man slås helt fast om våren även hann anlända lite längre norrut också, men det är föga troligt då kallare luft väntas ta över efter Vasaloppet den 3 mars. Källa: SMHI. Foto: SVT

Snösmältning och rekordmycket regn

Mildluften under månadens andra halva tärde hårt på snötäcket i söder, och gradvis kröp snögränsen norrut så att det nu vid månadsskiftet är barmark upp till en linje från norra Dalsland till norra Uppland.

Månadens mest omfattande regn- och snöväder drog norrut över landet den 16. Mest föll över delar av Svealand, där det lokalt kom rekordmycket för att vara i februari.

Minst 100-åriga mätserier (startår anges inom parentes) som noterade februarirekord för dygnsnederbörd den 16 februari 2024. Dessutom hade Stockholm (25,9 mm) sitt regnigaste februaridygn sedan åtminstone 1860 och Uppsala, Uppland (26,0 mm) sedan åtminstone 1877. Även Vattholma, Uppland (startår 1905) med 30,7 mm och Enköping, Uppland (startår 1878) med 24,9 mm kan ha satt rekord, men då dessa serier inte är helt digitaliserade går det inte att slå fast. Källor: StormGeo och SMHI. Foto: SVT

Månadens högsta temperatur kom i kölvattnet av det omfattande regn- och snöväder som drog norrut över landet den 16.

Fransk ovädersbesök och seglivad vårflod

Ett oväder som den franska vädertjänsten döpt till Louis svepte med full kraft in över Västkusten på morgonen den 23. Vinden blev kraftig med stormvindar på fyra kuststationer och stormbyar på tre inlandsstationer, bland annat i Göteborg.

Kuststationer som noterade storm och inlandsstationer som noterade stormbyar i samband med stormen Louis den 23 februari 2024. Källa: StormGeo. Foto: SVT

Snösmältning, mildluft och regn gav ökande flöden i vattendragen i söder. Höga flöden och översvämningar i främst Skåne från slutet av januari inledde februari.

Senare i februari (efter nysnön den 6 och sedan regn den 13 och 16) var det främst i Östergötland och Södermanland med omnejd som nivåerna varit kritiskt höga. Nyköpingsån, Börgölsån/Lotorpsån, Finspångsån, Motala ström, Svartån, Stångån och Storån är några av de mest drabbade vattendragen. Många varningar för höga flöden och översvämningar följer nu med oss in i mars. Personligen tycker jag det blir allt tydligare att den klassiska vårfloden i söder är ett minne blott.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

FEBRUARI 2024 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 11,0 grader i Lund, Skåne den 16

Varmast i Svealand: 8,8 grader i Oxelösund, Södermanland den 3

Varmast i södra Norrland: 6,9 grader i Torpshammar, Medelpad den 24

Varmast i norra Norrland: 6,7 grader i Stora Sjöfallet, Lappland den 24

Kallast i Götaland: 15,8 minusgrader på Visby flygplats, Gotland den 9

Kallast i Svealand: 34,5 minusgrader i Särna, Dalarna den 8

Kallast i södra Norrland: 35,6 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen den 10

Kallast i norra Norrland: 40,8 minusgrader i Gielas, Lappland den 11

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 29,3 mm i Baramossa, Halland den 18

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 31,0 mm i Söderby-Karlsäng, Uppland den 16

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 29,0 mm i Bollnäs, Hälsingland den 13

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 31,6 mm i Katterjåkk, Lappland den 4

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 28 cm i Ankarsrum, Småland fram till morgonen den 7

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 25 cm i Värmlandsnäs-Ekenäs, Värmland och i Säffle, Värmland fram till morgonen den 13

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 25 cm i Storlien-Storvallen, Jämtland fram till morgonen den 4 och i Backe, Ångermanland fram till morgonen den 14

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 37 cm i Katterjåkk, Lappland fram till morgon den 5

Störst snödjup i Götaland: 40 cm i Bäckefors, Dalsland den 13

Störst snödjup i Svealand: 102 cm i Lillhamra, Dalarna den 16–25

Störst snödjup i södra Norrland: 119 cm i Storlien-Storvallen, Jämtland den 5

Störst snödjup i norra Norrland: 174 cm i Katterjåkk, Lappland den 4

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet