Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Kulram är i dag ett klart ålderdomligt räknehjälpmedel. Foto: SVT Bild

Dygnsmedeltemperatur

Uppdaterad
Publicerad

I dagens digitala värld är det en enkel sak att få fram ett medelvärde för temperaturen över ett dygn. Har man löpande värden är det bara att ta medelvärdet av det, och det räcker gott med ett värde en gång i timmen för att få ett säkert mått på medelvärdet över dygnet.

För att kunna jämföra med äldre mätningar baserade på ett fåtal manuella avläsningar varje dygn beräknas dock en officiell medeltemperatur med hjälp av en komplex formel. Den har använts i Sverige sedan 1914 och heter Ekholm-Modéns formel.

Där används temperaturen vid tre fasta tillfällen per dygn, därtill dygnets högsta och lägsta temperatur. Formeln ser ut så här:

Vädertankar

Tmedel = (aT06 + bT12 + cT18 + dTmax + eTmin) / 100

De officiella avläsningstiderna i Sverige är 06, 12 och 18 UTC (eller GMT om ni så vill), vilket alltså i lokal tid blir klockan 07, 13 och 19 vid normaltid och klockan 08, 14 och 20 när vi har sommartid. Koefficienterna a, b, c, d och e har alltid summan 100, och är helt enkelt ett sätt att procentuellt vikta de olika avläsningarnas betydelse för medelvärdet.

Koefficienternas värde varierar beroende på månad och longitud. Exakt samma avlästa värden kan alltså resultera i olika medeltemperatur beroende på när på året eller var i landet observationerna görs. Vill du grotta ner dig i koefficientvärdena hänvisas till denna externa länk.

Kan ibland ge missvisande värden

Formeln fungerar bra för de flesta tillfällen, men om drastiska temperaturförändringar åt ena eller andra hållet sker under dygnet kan formeln ge ett medelvärde som avviker från ett baserat på mer kontinuerliga mätningar över dygnet. Möjligheten att kunna jämföra med historiska värden överväger dock, så därför används formeln för officiella värden än i denna dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet