Den meteorologiska hösten definieras enbart på dygnets medeltemperatur. När vi haft fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn så sätts höstens ankomst till det första av dessa fem dygn. Med andra ord är det först i efterhand vi säkert vet när hösten faktiskt kom.
Årets höst rivstartade redan den 1 augusti, vilket är satt som första möjliga datum för höstens ankomst. Den dagen anlände hösten till tre platser i fjällvärlden: Tarfala i norra Lapplandsfjällen, Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen och Blåhammaren i Jämtlandsfjällen.
En knapp vecka in i oktober hade det inte hänt så mycket med höstens läge. Efter ett par dagar med hösttemperaturer (dvs. under 10 grader i dygnsmedeltemperatur) en bra bit söderut i landet. Därefter har hösten nu intagit nästan i hela landet och på enstaka platser har även vintern anlänt. Om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd, säger vi att vintern anlände det första av dessa dygn. Den 2 oktober fick Tarfala i norra Lapplandsfjällen officiellt vinter, först ut i landet, följt av Sylarna och Blåhammaren i Jämtlandsfjällen den 7 oktober.
Nu när oktober lider mot sitt slut har den meteorologiska vintern avancerat söder ut och täcker nu stora delar av norra Norrland men längs kusten är det fortfarande höst. I södra Norrland är det meteorologisk vinter i delar av fjällen och längst i norr. I Svealand och Götaland är det höst med undantag av ett litet område längs Skånes kust och delar av Öland där det är meteorologisk sommar med hösttemperatur.
HÖSTENS NORMALA ANKOMST FÖR VISSA PLATSER
Riksgränsen 4 augusti (först ut i landet)
Kiruna 16 augusti
Sorsele 28 augusti
Luleå 5 september
Östersund 5 september
Umeå 10 september
Sundsvall 13 september
Jönköping 27 september
Karlstad 28 september
Stockholm 29 september
Visby 5 oktober
Göteborg 10 oktober
Malmö 12 oktober
Falsterbo 17 oktober (sist ut i landet)