Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Prognosen pekar på att jetströmmen kan splittras upp ungefär i stil med bilden. Detta ligger står till grund för hur säsongprognosen utformats. Foto: SVT

Jetströmmens läge är avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Den tänka jetströmmens placering och form är avgörande för hur säsongsprognosen utformats.

Jetströmmens placering och form avgörande

Jetströmmen är en kraftig vind på hög höjd som uppstår när kalla och varma luftmassor möter varandra. Vinterprognosen för december-februari 2017-2018 baseras på bedömningen att jetströmmen kommer att splittras upp i två delar. Lågtryck med sina regn- och snöväder följer med jetströmmen och därför tänker jag mig att vi både kommer se lågtryck som rör sig på sydlig respektive nordlig bana. Lågtrycken på den nordliga banan drar med sig mild Atlantluft in över bland annat norra Skandinavien.

Prognosen pekar på att jetströmmen kan splittras upp ungefär i stil med bilden.

Detta ligger står till grund för hur säsongprognosen utformats.

Jetströmmen vid mild vinter i Skandinavien

Såhär kan jetströmmens läge ungefär se ut när vi har en mild värderregim. Kraftiga lågtryck rör sig norrut mot Skandinavien och viker sedan av söderut över Ryssland och Östeuropa.

Exempel på jetströmmens läge och bana vid milt vinterväder i norra Europa.

Jetströmmens läge vid kallt vinterväder

En svag och ”vågformad” jetström kan i vissa fall enhetligt gå väldigt sydligt över Europa. Kall luft drar då ner mycket långt söderut. I norra Europa är det också vanligt med rejäl vinterkyla vid denna typ av väderregim, det man ofta benämner som ”vargavinter”.

Exempel på jetströmmens läge och bana vid kallt eller mycket kallt vinterväder.

Arktisk kyla tar sig ofta ner över norra Europa när denna väderregim är dominerande.

FÖRDJUPNING: Hur gjordes den här säsongsprognosen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.