Olika delar av landet fick minst sagt olika väder i juli, regnigt i Skåne, torrt i Uppland och soligt i Norrbotten. Julivädret har nog uppfattats väldigt olika beroende på var i landet man befunnit sig och i viss mån även när. Många är nog besvikna på julivädret, medan andra njutit till fullo och snarare längtat efter regn.
Månadens medeltemperatur blev till slut 1-3 grader över det normala i större delen av landet, med störst överskott i mellersta och norra Norrland samt i östra Svealand. Minst överskott, men ändå varmare än normalt, hade sydvästra Skåne. I absoluta tal hade Stockholm högst medeltemperatur i landet i juli med 19,3 grader medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade lägst med 8,8 grader. Det är samma platser som hade varmast och kallast även i juni.
I större delen av landet har mer regn än normalt fallit i juli. Undantaget är mellersta och sydöstra Norrland, men än mer östra Svealand som lokalt bara fått en femtedel av normal julinederbörd. Mer regn än normalt föll i hela Götaland, och då framför allt i södra Skåne med över dubbla mängderna. I Falsterbo på skånska sydvästspetsen föll hela 175 mm, vilket är nytt julirekord för stationen. Mätningarna inleddes där 1880 och det gamla rekordet löd på 167 mm från 1931. Normalt får Falsterbo bara 50 mm i juli.
Trots det ostadiga väderläget blev det bara åtta officiella observationer gällande dygnsnederbörd på 50 mm eller mer under juli. Sannolikheten att de kraftigaste skurarna träffar just en mätplats är ju försvinnande liten, vilket privata mätningar som nämns senare i denna text tydligt visar.
Solen har haft svårt att hävda sig på grund av alla skur- och regnväder under månaden. I stora delar av landet har solen lyst klart mindre än normalt i juli, dock inte rekordlite någonstans. Undantaget är norra Norrland som haft fler soltimmar än normalt, preliminärt i Luleå 328 timmar (mot normala 304) och i Umeå 305 timmar (mot normala 281), vilket också är de två platser i landet som haft mest sol i juli.
Blandad inledning
Det blev en blandad inledning av juli. Skapligt varmt och delvis soligt, men även envisa dimmoln som förstörde humöret för många semesterlediga.
Den 2 berörde kraftiga åskskurar Östergötland och omkring 20 000 abonnenter blev strömlösa. Som mest föll 120 mm på två timmar, uppmätt av en privatperson i Bestorp utanför Linköping för. Det var för övrigt samma dag som Köpenhamn drabbades av ett skyfall, som gav uppåt 150 mm och mycket åska. Över Skåne blev mängderna klart beskedligare med som mest 31 mm i Lund.
Stora mängder regn föll över Svenljunga i södra Västergötland den 7, så mycket att skolor och en simhall(!) översvämmades. Samma dag härjade också det som troligtvis var en tromb genom värmländska Molkom. Tromben fällde träd och välte omkull gravstenar. På eftermiddagen den 9 gav två kraftiga åskskurar sammanlagt 71 mm i Vidsel i södra Norrbotten enligt en privat mätning.
Värmen kulminerade i landet den 5-11 med nästan 30 grader som högst. Det noterades också en tropisk natt vid Norrbottenskusten. För att räknas som en tropisk natt får ju minimitemperaturen inte understiga 20 grader och Storön hade som lägst 20,6 grader natten till den 9.
Svalt
Svalare luft tryckte på västerifrån över landet och den 12 bildades ett band med mycket kraftiga regn- och åskskurar vid södra Norrlandskusten. Från Hudiksvall rapporterades om 40 mm på bara en timme och i både Hälsingland och Medelpad föll så mycket hagel att drivor bildades. De största hagelkornen var centimeterstora och allt regn orsakade självklart många lokala översvämningar. Det föll omkring 70 mm i Sundsvalls-trakten, men den officiella mängden för Sidsjö i Sundsvall blev dock ”bara” 42 mm.
Svalare luft följde i hela landet och den 13-16 nådde temperatur aldrig 25-gradersstrecket i landet. Den lägsta maximitemperaturen som noterades i landet i juli blev Falun-Lugnet i södra Dalarna med 21,8 grader den 13. Utöver dagarna den 13-16 så orkade inte heller den 4 och den 24-26 bjuda på 25 grader någon enda stans i landet.
De överlag svalaste julidygnen i landet inträffade den 12-15. På nätterna kröp temperatur ner mot nollstrecket. Fyra nätter i juli var det till och med lokalt minusgrader i landet. Först den 4, sedan den 13, 14 och 15. Lägst temperatur noterades i Börtnan i södra Jämtland med 1,3 minusgrader natten till den 14.
I mitten av månaden drog flera regn in över landet. Först ett söderifrån som gav dagsregn på Öland på Viktoriadagen den 14. Dagarna därefter följde två regn på två dygn från sydväst och det blev åter varmare i landet. Nästan hela sommaren har värmen lurat öster om Sverige. I sådana vädersituationer är det lätt hänt att ettriga och svårberäkneliga skur- och åskområden letar sig in från sydost, så ock denna gång.
Första attacken från sydost
Med värmen tätt i öster tog en första attack med regn, skurar och åska sig in från sydost den 20. Först lite beskedligt, men natten till den 22 brakade åskan loss över Gotland. Sent på kvällen den 21 var hela ön strömlös och det noterades extrema 30 000 blixtar i landet på bara de sex timmarna klockan 21-03, med de flesta blixtarna över just Gotland. Inga större regnmängder föll, i alla fall inte på någon officiell mätplats, men regnmassorna vållade ändå problem i form av många falska automatlarm och översvämmade gator, vägar och källare. E18 genom Västerås fick stängas av när vattenmassorna inte gick att forcera.
Ett dygn senare var det dags igen, då över Östergötland och Södermanland. I Norrköping föll 39 mm på en timme klockan 23.45-00.45, och sammanlagt blev det 43 mm när åskskurarna drog förbi där. Åter blev det översvämningar, bränder och andra följdeffekter av allt regn och all åska. Översvämning i Trafikverkets teknikhus i Norrköping gjorde att tågtrafiken i södra Sverige drabbades av stopp och förseningar, effekter som i förminskad omfattning hängde kvar i över en vecka.
Den första attacken från sydost var den kraftigaste och dessutom den som hängde kvar längst och gav lokalt mycket regn även långt norrut i landet. Följande officiella observationer på 50 mm regn eller mer på ett dygn noterades:
Falsterbo 55 mm den 21,
Nyhyttan i södra Dalarna 55 mm den 22,
Hedeviken i Härjedalen 52 mm den 22,
Östmark-Lämbacken i norra Värmland 59 mm den 23,
Klöverträsk i södra Norrbotten 59 mm den 24
och Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen 51 mm den 24.
Tillfällig värme österifrån innan nästa attack från sydost
Med regn- och åskskurarna nådde även varm luft in österifrån. Den allra varmaste luften blev kortvarig, bara ett dygn eller två över främst östra Svealand och sydöstra Norrland innan regn- och åskskurar och något mindre varm luft svepte in österifrån igen. Den 19-23 var det rätt varmt och månadens högsta temperatur blev också den enda noteringen i landet över 30 grader, närmare bestämt 30,3 grader i Uppsala den 22. Uppsala är förmodligen också den plats i landet som haft flest högsommardagar i juli, sammanlagt 14 av månadens 31 dagar. Natten till den 23 inträffade också en till tropisk natt i landet i juli med 20,1 grader som lägst på Adelsö i Mälaren.
Den 28 nådde nästa attack med regn, skurar och åska in från sydost. Den var tamare än sin föregångare och berörde framför allt sydöstra Sverige. Frånsett just sydöstra Sverige var det varmt med över 25 grader på många platser. Någon mer 30-gradersdag blev det dock aldrig i juli, men väl omkring 27 grader som högsta temperatur i landet alla dagar den 27-31.
Den andra attacken gav två officiella dygnsnederbördsmängder på över 50 mm: Mönsterås vid Smålandskusten 81 mm och Löttorp på norra Öland 54 mm, bägge den 29. En privat mätning i Guthem på nordöstra Gotland gav samma dag 80 mm, mätt från tidiga morgonen till sena kvällen för att fånga in alla åskskurar.
Vinnare och förlorare
Inte minst i juli är kampen hård om att få utses till vinnare i kategorin ”Bästa semestervädret 2011”. Ser man till lite större orter så finns fog för att peka ut en trio vinnare i form av Uppsala och Stockholm (tack vare varmt och torrt väder) och Luleå (tack vare varmt och soligt väder). Ända fram till den 23 hade Norrbotten lika torrt som Uppland, men allt regn den 24 gjorde att Luleå fick dela med sig av segersötman till Uppsala och Stockholm. Men delad glädje är trippel glädje, eller hur?
Den mindre smickrande titeln ”Sämsta semestervädret 2011” går till Lund med tanke på allt regn i södra Skåne och att det just i sydvästra Skåne var som lägst temperaturöverskott i landet jämfört med normalt i juli. Men trots allt kanske det kan glädja åtminstone någon att få ett kvitto på att det varit så risigt väder där som man trott?