Juli som helhet summeras i en annan artikel, medan ni här får nedslag bland alla skurarna i juli.
Svalt väder inledde
Juli inleddes svalt, och det dröjde till den 10 innan första 25-gradersnoteringen kom. Sammantaget bjöd 18 julidygn på minst 25 grader på åtminstone någon plats i landet.
Månadens enda köldnotering blev 0,1 minusgrad i Latnivaara, Lappland den 10. Det får väl klassas som vårens sista frostnatt det. Den enda officiella plats i landet som ännu hade vår när juli inleddes var Tarfala, Lappland, men dit anlände den meteorologisk sommaren den 13 då man fick sist första dygn med medeltemperatur på minst 10 grader i en svit av fem i rad som krävs.
Många skyfall och regnrekord
Flera kraftiga skurområden passerade i juli. Lokalt föll extremt stora mängder på kort tid med översvämningar och andra skador som följd. Regn, skurar och åska från sydväst den 10 följdes i Jönköping med omnejd av översvämningar. Bara dagar därefter var det dags igen över Östergötland natten mot den 14, vilket i statistiken hamnar på nederbördsdygnet den 13. Mest det dygnet fick dock Gladhammar, Småland med 88,8 mm, årets hittills största dygnsmängd.
På kvällen den 15 passerade ett extremt skyfall över Torpshammar, Medelpad. Såväl 3,8 mm på en minut som 26,2 mm på 10 minuter är svenskt rekord. För att klassas som skyfall måste det komma minst 1 mm per minut eller 50 mm på en timme. Även Malung den 19, Dorotea den 24 och Lilla Edet den 28 drabbades av skyfall eller skyfallsliknande regn.
Trots gott om kraftiga skurar var det inte varit anmärkningsvärt mycket åska i juli då värmeåskväder i snitt ger fler blixtar än vad allmänt ostadigt väder gör. I juli registrerades 25 300 blixtar, varav 10 400 noterades den 10. I såväl maj (knappa 40 00 blixtar) som juni (47 000 blixtar) noterades fler blixtar, och årets hittills åskrikaste dygn är den 27 maj.
Tillfälligt stabilare och varmare
I norr dominerade varmt väder den 12–28, men i söder var det främst den 20–21 som var varma. Dock inga 30-gradersnoteringar i juli, så årets hittills högsta temperatur från juni står sig än i alla landsdelar. Julihögstat på 28,6 grader är blygsamt, men faktiskt så senast som 2020 var det tiondelar lägre. Se faktarutan nedan för månadens toppnoteringar.
Den drygt två veckor långvariga värmen i norr gjorde att det till slut blev några tropiska nätter. Men bara på en enda plats, nämligen i Storön, Norrbotten. Där nådde temperaturen inte under 20 grader de tre nätterna till den 24, 25 och 26.
Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier
JULI 2024 I SIFFROR
Varmast i Götaland: 28,6 grader i Torup, Halland den 21
Varmast i Svealand: 28,6 grader i Östmark-Åsarna, Värmland den 20
Varmast i södra Norrland: 25,5 grader i Torpshammar, Medelpad den 13 samt i Edsbyn, Hälsingland och Ljusnedal, Härjedalen och Ytterhogdal, Hälsingland den 20
Varmast i norra Norrland: 28,3 grader i Överkalix-Svartbyn den 23
Kallast i Götaland: 4,6 grader i Hagshult, Småland den 9
Kallast i Svealand: 3,5 minusgrader i Särna, Dalarna den 1
Kallast i södra Norrland: 0,1 grad i Sveg, Härjedalen den 6
Kallast i norra Norrland: 0,1 minusgrad i Latnivaara, Lappland den 10
Störst dygnsnederbörd i Götaland: 88,8 mm i Gladhammar, Småland den 13
Störst dygnsnederbörd i Svealand: 54,0 mm i Sågen, Dalarna den 26
Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 79,0 mm i Bollnäs, Hälsingland den 17
Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 54,6 mm i Jörn, Västerbotten den 17
Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: -
Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: -
Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: -
Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: -
Störst snödjup i Götaland: -
Störst snödjup i Svealand: -
Störst snödjup i södra Norrland: -
Störst snödjup i norra Norrland: -