Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Junivädret 2024 i kortversion. Foto: SVT

Blandat svenskt sommarväder

Uppdaterad
Publicerad

Juni blev en blandning av varmt och svalt, liksom av blött och torrt. En normal svensk sommarblandning skulle man kunna säga, utan några extremer.

Här summeras en årets juni medan min analys gör nedslag bland enskilda händelser.

Blandat varmt och kallt – men mest varmt

Månaden som helhet blev varmare än normalt i större delen av landet. Jämfört med referensåren 1991–2020 blev överskottet mestadels 1–3,5 grader i norr och 0–1,5 grader i söder (och enstaka platser med underskott). Tillhör du de som har orealistiska förväntningar på juni? Kolla och jämför om det du tror är normalt verkligen är normalt juniväder.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Så sent som i fjol, 2023 alltså, var juni varmare än i år, men längst i norr behöver man lokalt (bland annat i Naimakka, Lappland) backa tillbaka ändå till juni 1953 för att hitta en varmare juni än årets. Och omvänt, kallare än i år var det senast 2019 eller 2018 i norr respektive 2017 eller 2015 i söder.

Här de åtta minst 100-åriga mätserier som noterade lägre medeltemperatur i juni 2024 än i maj 2024. Startår för respektive station är: Vinga 1849, Göteborg och Halmstad 1859, Östersund 1860, Borås 1884, Ulricehamn 1892, Storlien 1899 och Måseskär 1908. För Vinga och Måseskär har det aldrig tidigare uppmätts lägre medeltemperatur i juni än i maj. Källa: SMHI. Foto: SVT

Lokalt var medeltemperatur i juni lägre än i maj. Det är ovanlighet, och skedde även på platser som aldrig tidigare uppmätt den kombinationen. Det gäller exempelvis Göteborg där man tidigare dock haft samma medeltemperatur i maj och juni ett år, och det var 1931. Senast maj var varmare än juni någonstans i landet var 2018.

Såväl torrt som blött – relativt normalt för många

Torrt och blött har turats om, så för många av oss hamnar årets juni ändå inom det man kan lite grovt kan kalla för normalt. Lite här och var i landet har dock mer än dubbla normalmängden fallit, medan det på andra håll inte ens kommit hälften av det normala. Så är det oftast på sommaren när det mesta kommer i form av lokala skurar.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Rätt allmänt var juni 2023 torrare än årets juni, medan det är mer splittrat bland de senaste dussinet år gällande när det senast var blötare i juni än i år.

Solen sken mer än brukligt

Solen sken normalt eller mer än brukligt i juni.

Här de platser som fått mest respektive minst antal soltimmar under månaden (av de 18 solskensmätare som finns runtom i landet och där några dessutom inte fungerat som de ska under månaden). Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Lokalt blåste det upp till storm i södra Lapplandsfjällen eftermiddagen den 20, och kraftiga byvindar noterades även öster om fjällen. I övrigt har det inte varit tal om några kraftiga vindar i juni. I snitt var vindens byighet något lägre än normalt i större delen av landet.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

JUNI 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 17,3 grader i Stockholm, Uppland

Lägst månadsmedeltemperatur: 6,7 grader i Stekenjokk, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,9 grader över det normala i Katterjåkk, Lappland (11,1 grader mot normala 7,2 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,5 grader under normalt på Landvetter flygplats, Västergötland (13,7 grader mot normala 14,1 grader)

Störst månadsnederbörd: 229,5 mm i Baramossa, Halland

Minst månadsnederbörd: 18,5 mm i Storön, Norrbotten

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 260 % i Laholm, Halland (189,6 mm mot normala 72,8 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 35 % i Nynäshamn, Södermanland (19,5 mm mot normala 55,6 mm)

Mest solskenstid: 379 timmar i Luleå, Norrbotten

Minst solskenstid: 174 timmar i Tarfala, Lappland

Mest solskenstid i procent av normalt: 127 % i Luleå, Norrbotten (379 timmar mot normala 299 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 98 % i Lund, Skåne (239 timmar mot normala 243 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 27,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 20

Högst byvind i fjällen: 33,5 m/s i Stekenjokk, Lappland den 20

Högst medelvind vid kusten: 22,4 m/s i Väderöarna, Bohuslän den 5

Högst byvind vid kusten: 29,3 m/s i Östergarnsholm, Gotland den 30

Högst medelvind över inlandet: 12,8 m/s i Hällum, Västergötland den 5

Högst byvind över inlandet: 23,0 mm i Såtenäs, Västergötland den 9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet