Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Maj 2023: Torrt – torrare – men inte torrast”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var övervägande torrt eller mycket torrt i maj, men ändå inte så pass torrt att det varit rekordtorrt någonstans.

Per Stenborg

meteorolog

Mer varmt än kallt, ett rejält bakslag och en häftig vårflod i nordligaste Norrland, där har ni majvädret i övrigt.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Ett helhetsgrepp om majvädret tar jag i min sammanfattande majväderartikel, men om ni läser vidare i denna artikel blir det nedslag i väderhändelser under månaden.

Kylig första vecka

Maj inleddes kyligt, eller kallt skulle nog många säga. Dagstemperaturen nådde cirka 15 grader som högst, och nätterna var kalla med frost långt söderut i landet. I samtliga landsdelar noterades månadens lägsta temperatur den 3–6.

Lokalt var nätterna var osedvanligt kalla. Exempelvis är 5,4 minusgrader i Målilla, Småland den 5 lägst i maj sedan 1984 och samma gäller för Junsele, Ångermanland med 7,8 minusgrader samma natt, vilket är kallast i maj där sedan 1981.

Första 25-gradersdagen

Efter en kall första majvecka tog varmare luft över, och årets första 20-gradersdag i norra Norrland kom den 10. Under följande vecka reviderades årets högstanotering flera gånger. Årets första 25-gradersdag kom den 14 med 26,3 grader i Västerås, Västmanland.

När den första värmeperioden led mot sitt slut tog lokala regn- och åskskurar vid. Lokalt var skurarna kraftiga, och för mätstationen Visingsö, Småland noterades kortvarigt skyfall strax efter lunch den 15 med som mest 2,0 mm på en minut. För att klassas som skyfall krävs minst 1 mm per minut eller 50 mm per timme.

Bakslag inför Kristi himmelsfärdsdag den 18

Den 16–17 löpte ett delvis kraftigt regnväder norrut över landet, följt av kallare luft västerifrån. Under natten mot den 17 föll snön tungt över främst gränstrakterna Hälsingland–Dalarna–Härjedalen. Lillhamra, Dalarna fick officiellt mest när man gick från barmark på morgonen den 16 till 17 cm morgonen därpå.

Nederbördsdygnet den 16 blev månadens blötaste med toppnoteringen 50,7 mm i Los, Hälsingland. Där var det till stor del regn som föll, så snödjupet ökade bara med 12 cm. Snöinslag förekom även i Götaland, men där observerades inget officiellt snödjup. Mycket nederbörd föll när regn och väldigt blöt snö drog vidare norrut den 17, ett dygn som lokalt var osedvanligt blött för att vara maj.

Bild på bakslaget i Hamra i Hälsingland den 17 maj. Foto: Foto Micke Bejholt.

Värmen återkom därefter, och på många håll kulminerade majvärmen den 21. Ingen av månadens åtta första dygn bjöd på 20 grader. Totalt blev det 21 majdagar med minst 20 grader på minst en plats i landet, varav fem med 25 grader. Månadens högsta temperatur blev 26,6 grader på Kalmar flygplats, Småland den 31.

Årets hittills mest åskrika dygn inträffade den 23 men drygt 900 registrerade blixtar, de flesta i Dalarna och Hälsingland. Totalt i maj registrerades knappa 2 400 blixtar.

Med värmen följde vårflod

När värmen tog fart på allvar efter bakslaget den 16–17 följde snabbt stigande flödesnivåer i nordligaste Norrland. Under en veckas tid rådde höga flöden i nedre Kalixälven, Linaälven, Lainioälven, nedre Piteälven, övre Muonioälven och Byskeälven. Än högre flöden förekom i nedre Muonioälven den 19–22, medan nedre Torneälven drabbades värst med delvis extremt höga nivåer den 19–23.

Översvämningar förekom, och Övertorneå och Juoksengi drabbades hårt av en vårflod som lokalt var den värsta sedan 1968.

Vintern har gjort sitt, och sommaren nådde långt norrut

Den första varma perioden i maj gjorde att den meteorologiska vintern helt fick tacka för sig. Den 8 hade våren anlänt till alla officiella mätstationer i landet, vilket är relativt tidigt.

Årstidernas läge den 13 maj. Källa: SMHI. Foto: SVT

Sommaren tog stora kliv norrut i maj, inte minst den 8–13 då sommaren gjorde entré även på många håll i norr. Lokalt var det osedvanligt tidigt, exempelvis tangerat rekordtidigt för Övertorneå, Norrbotten dit sommaren anlände den 11.

Snöinslag i fjällen månaden ut

I fjällen rådde västvindar mest hela tiden under månadens avslutande vecka, och med kylig luft innebar det av och till byar av regn och snö. Lokalt kom det en eller några centimeter nysnö också, men det smälte ganska snabbt igen.

Vinden nådde som mest stormstyrka på 31 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen, och därtill orkanstyrka på 34 m/s i vindbyarna, kring midnatt den 30–31 maj.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

MAJ 2023 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 26,6 grader på Kalmar flygplats, Småland den 31

Varmast i Svealand: 26,3 grader i Västerås, Västmanland den 14

Varmast i södra Norrland: 25,3 grader i Forse, Ångermanland och i Torpshammar, Medelpad den 21

Varmast i norra Norrland: 25,5 grader i Älvsbyn, Norrbotten den 21

Kallast i Götaland: 7,8 minusgrader i Horn, Östergötland den 6

Kallast i Svealand: 9,4 minusgrader i Särna, Dalarna den 5

Kallast i södra Norrland: 13,8 minusgrader i Korsvattnet, Jämtland den 5

Kallast i norra Norrland: 14,1 minusgrader i Tarfala, Lappland den 3

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 32,5 mm i Falköping-Valtorp, Västergötland den 16

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 32,4 mm i Skattungbyn, Dalarna den 16

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 50,7 mm i Los, Hälsingland den 16

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 39,6 mm i Vidsel, Lappland den 17

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 17 cm i Lillhamra, Dalarna från morgonen den 16 till morgonen den 17

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 15 cm i Ytterberg, Härjedalen från morgonen den 16 till morgonen den 17

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 10 cm i Saittarova, Norrbotten från morgonen den 17 till morgonen den 18

Störst snödjup i Götaland: -

Störst snödjup i Svealand: 75 cm i Häggberget, Dalarna den 1

Störst snödjup i södra Norrland: 80 cm i Storlien-Storvallen, Jämtland den 3–5

Störst snödjup i norra Norrland: 136 cm i Katterjåkk, Lappland den 2

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet