Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Typiskt aprilväder med tydligt bymoln och troligen snö eller trindsnö som faller nära Håcknesta väster om Nyköping i Södermanland på kvällen den 8 april 2021. Foto: SVT / bakgrundsfoto Maria Olsson

Påsk, bakslag, vårvärme och bakslag

Publicerad

En till stora delar ostadig, blåsig och svängig april är på väg mot sitt slut. Dags att ta en första titta på hur månaden varit.

En övervägande kall och delvis ostadig månad, där vårvärmen till stor del lyst med sin frånvaro mellan de två rejäla bakslag som slagit till mot landet. Solen har däremot inte lyst med sin frånvaro, utan med sin närvaro. Större delen av landet redan nu kan räkna in soligare än brukligt för hela månaden. Där har ni årets april så här långt, en månad där kung Bore inte velat ge vika.

Men har det blåser mer än vanligt då? Ja, eftersom det varit ganska ostadigt under stora delar av månaden, och många dagar med klassiskt aprilväder är nog byvinden i snitt högre än under en normal aprilmånad. Är min bedömning i alla fall, men svaret har vi först i efterhand tyvärr. Mer om varför vi har blåsiga vårar, vad statistiken säger om eventuella trender och hur väderminnet för vind är har jag tänkt till om i en annan artikel.

Apriltemperaturen så här långt

Sammantaget ser april ut att bli kallare än normalt i större delen av landet sett till nya referensperioden 1991–2020. I södra halvan av landet har de första 25 dygnen legat i snitt 0–2 grader under det normala, medan avvikelsen är dryga 1 grad över som mest i nordost. Hade vi däremot fortsatt legat kvar i den gamla referensperioden 1961–1990 hade dock årets april varit varmare än normalt i hela landet med störst överskott i norr. Skillnaden i medeltemperatur mellan de två olika referensperioderna är mestadels 0,5–1,5 grader varmare nu än tidigare i norr och 1–2 grader i söder.

För att hitta en varmare april än årets räcker det med att i söder backa till i fjol, 2020, och i norr till i förfjol, 2019. Senast vi hade en allmänt kallare april i landet än årets kan vara 2017, men det hänger lite på hur pass kylig månadens avslutande fem dygn blir.

Aprilnederbörden så här långt

Månaden har hittills varit såväl torrare som blötare än brukligt i landet. Ett par regn- och snöväder har berört delar av landet, vilket gjort att främst östra Svealand, delar av Norrlandskusten samt nordöstra Norrland fått mer nederbörd än normalt så här efter 25 av månadens dygn, lokalt dubbel normalmängd som mest. Torrare än brukligt har främst sydöstra Götaland haft med under hälften av vad som vanligen kommer, men även delar av Bohuslän, Dalsland och lokalt i Jämtland och Lappland har det varit så pass torrt de först 25 aprildygnen.

Kollar man skillnaden mellan de två referensperioderna ser en viss ost-västlig skillnad, där april blivit allmänt sett torrare än tidigare i främst sydost, men blötare än tidigare i väster i och med den nya referensperioden 1991–2020. I övrigt är skillnaderna relativt små i större delen av landet (mindre än 10 %), så en avvikelsekarta baserad på den tidigare referensperioden 1961–1990 hade sett snarlik ut den som nu gäller när vi jämför med det ”nya normala”.

Nederbördens avvikelse är alltid mer lokal än temperaturens, så därför finns det såväl torrare som blötare aprilmånader på senare år. En rejält torr april hade vi senast i landet 2019, medan 2016 var en övervägande blöt historia, frånsett delar av östra Götaland där vi måste backa bandet till 2012 för att hitta en rejält blöt april.

Påsk

Månaden inleddes med påskhelgen, där det inledningsvis var mest solig och lite försiktig vårvärme. Toppnoteringen blev 14,3 grader i Oxelösund vid Södermanlandskusten på påskdagen den 4 april.

Under påskhelgen började även vinden ta i, som en föraning om det omslag som var på gång i slutet av helgen. Månadens högsta medelvind och byvind noterades i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på påskaftonens kväll den 3 april med orkanvindar på 35 m/s och en byvind på maximalt 40 m/s. I ett stråk genom norra Götaland och sydligaste Svealand noterades också mycket hårda vindbyar på kvällen den 3 och in på natten till den 4 april.

Bakslag

I slutet av påsken slog det om när kallare luft tog över norrifrån och följdes av en 10 dagar lång svit med kyligt väder i landet. Flera vädersystemen passerade, och varvades med dagar fyllda av klassiskt aprilväder. Tidvis blåsigt också, inte minst den 9 april med stormbyar på 25 m/s i Floda i inre Södermanland som toppnotering för byvindar över inlandet.

Den 11 april kom ett regn- och snöväder in söderifrån, och det började som snö långt söderut i Götaland. Morgonen därpå låg snön kvar från mellersta Götaland och norrut. När snöandet fortsatte norrut den 12 april föll över 20 cm på sina håll i främst Jämtland.

Vårvärme

Den 15–17 april tog vårvärmen över alltmer, och en torr period följde där nederbördsdygnen den 18 och 19 april var helt utan mätbar nederbörd i landet. Solen sken och dagstemperaturen steg, för att till slut nå 20-gradersstrecket. Dittillsvarande årshögstanoteringen 19,7 grader från den 30 mars fick se sig slagen med några tiondelar när först Markaryd i sydvästra Småland nådde 20,2 grader den 18 april, följt av 20,4 grader i Göteborg dagen därpå.

Värmen gjorde att den meteorologiska våren tog nya kliv över landets nordligaste delar så att det nu bara är delar av fjällvärlden som fortsatt har meteorologisk vinter per definition. Det var ju till och med så att en sextett av stationer i söder var på vippen att till och med kunna få sommar. För det kärvs fem dygn på reken med dygnsmedeltemperatur över 10 grader varje enskilt dygn. Men det slutade på fyra sommarvarma dygn på raken den 17–20 april i Malmö, Lund, Helsingborg och Osby i Skåne samt i Karlshamn i Blekinge och i Göteborg.

Bakslag

Omslaget den 21–22 april var rejält, för dagstemperaturen sjönk med över 10 grader i stora delar av landet. Åter slog snön till långt söderut, bland annat med Götaland största snödjup denna månad, för på morgonen den 22 april låg snön 10 cm djup i Falköping på Västgötaslätten och i Malmbäck sydost om Jönköping i Småland. Den 23 april svängde snöande tillbaka in över nordöstra Norrland, där det föll uppåt 30 cm snö som mest det dygnet.

Kyliga nordvindar rådde den gångna helgen, och ser ut att dominera månaden ut nu. Så det blir väl precis som seden bjuder att vi huttrandes hälsar våren välkommen på valborgsmässoafton. Blir även intressant att se om det regn som just nu finns i prognos för just 30 april kommer justera och minska torkan i sydöstra Götaland innan ”lynniga” april övergår i ”sköna” maj.

På lördag den 1 maj kommer min slutliga aprilsammanfattning. Väl mött då hoppas jag.

LITE SNABBFAKTA FÖR APRIL SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 20,4 grader i Göteborg den 19 april.

Kallast: 24,8 minusgrader i Rensjön, Lappland den 9 april.

Störst dygnsnederbördsmängd: 28,5 mm i Sågen, Dalarna den 11 april.

Störst snödjup: 155 cm i Katterjåkk, Lappland den 8 och 9 april.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 29 cm i Lövånger, Västerbotten fram till morgonen den 24 april.

Högst medelvind: 34,6 m/s i Stekenjokk, Lappland påskafton den 3 april.

Högst byvind över inlandet: 24,7 m/s i Floda, Södermanland den 9 april.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 40,4 m/s i Stekenjokk, Lappland påskafton den 3 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.