• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rekordvärme

Uppdaterad
Publicerad

Värmen i april blev rekordartad. I stora delar av landet blev det den varmaste april som vi upplevt sedan mätningarna inleddes i mitten av 1800-talet. Det blev också ett nytt svenskt aprilrekord med 10,4 grader i Göteborg!

Månadens varmaste dagar inföll över påskhelgen och dagarna därpå, men någon högsommarvärme blev det aldrig tal om. Dessutom blev april soligare än normalt, och i närapå hela landet även torrare än normalt. Det sattes dock inge rekord för varken solskenstid eller minst månadsnederbörd.

Från Naimakka i norr till Lund i söder slog aprilvärmen rekord. Utöver stationer med mätningar sedan 1800-talet slogs rekord för mängder av andra platser. Det är bara delar av norra och mellersta Norrland samt Öland, Gotland och kustnära platser i söder som inte slog rekord.

De observationsstationer med mätningar sedan 1800-talet som slog nya rekord för medeltemperatur i april. Foto: SVT

April 2011 raderar årtal som exempelvis 2002, 2007 och 2009 ur rekordlistorna. Det har med andra ord varit gott om varma aprilmånader på 2000-talet. Mest imponerande är nog Örebros nya aprilrekord på 9,9 grader. Örebro, med mätningar sedan 1860, har normalt 4,3 grader varmt i april. Deras tidigare rekord löd 7,6 grader från 1921, men det rekordet rök alltså all världens väg i år! Senast vi upplevde en kallare aprilmånad än normalt sett till riket som helhet var 1998. I år blev det 2,5-5,5 grader varmare än normalt i större delen av landet.

I absoluta tal fick Göteborg högst medeltemperatur i landet i april med 10,4 grader, vilket är nytt svenskt rekord för april. Det tidigare hade också Göteborg med 10,3 grader 2009. Den noteringen tangerades i år av både Malmö och Lund. Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade lägst medeltemperatur med 2,9 minusgrader, vilket trots allt är 4,6 grader varmare än normalt där!

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Dessutom har det varit en torr månad, främst de västra fjällen undantaget. I början av månaden passerade några områden med regn och blötsnö österut över landet, men från mitten av månaden är det nästan uteslutande fjällen som fått nederbörd. Det mest omfattande regnet (som gav uppåt 30 mm) berörde västra Götaland den 12. Trots torka slogs inga rekord för minst månadsnederbörd. För det krävs uppehåll eller i stort sett uppehåll.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen har skinit flitigt under april, mer än 200 timmar i stora delar av landet. Det är mer än normalt men inte tillräckligt för att slå rekord.

Milda västvindar

Månaden inleddes med ett delvis kyligt dygn. Nästan alla månadens dygn har varit varmare eller mycket varmare än normalt. Nästan enda undantaget är första dygnet, där främst nordligaste Norrland hade kallare än normalt. Det resulterade också i månadens lägsta temperatur, 23,9 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 1.

Just den 1 började milda västvindar dra in över landet. Första veckan präglades av lite ostadigt väder. Flera mindre områden med regn och snö passerade landet och den 4 föll lite snö i delar av Jämtland, Lappland och Norrbotten.

Månadens största snödjup blev 185 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 1. Samtidigt hade Godegård i nordvästra Östergötland månadens största snödjup i Götaland med 8 cm och Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen månadens största snödjup i södra Norrland med 140 cm. För Svealands del blev månadens största snödjup 77 cm i Gördalen i norra Dalarna den 2. Värmen gick hårt åt snötäcket och den 3 hade ingen observationsplats i Götaland något snötäcke.

Nya noteringar om årets högsta temperatur inledde månaden. Först den 2 med 16,1 grader i skånska Lund, därefter 16,2 grader i småländska Oskarshamn den 6.

Dubbla stormtillfällen

Mest dramatiska vädret i april inträffade utan tvekan den 7-8. Med ett dygns mellanrum blåste det upp till stormbyar två gånger. På eftermiddagen den 7 nådde medelvinden till havs storm vid Upplandskusten: Örskär 28 m/s och Söderarm 25 m/s. Örskärs notering är för övrigt med högsta medelvinden vid en svensk kuststation i april månad sedan Svenska Högarna i norra Östersjön rapporterade 28 m/s den 5 april 2003.

Över land kulminerade vinden med stormbyar: Rynge i Skåne 28 m/s, Åmot i Gästrikland 25 m/s, Borlänge flygplats 25 m/s och Gävle 25 m/s. Dessutom rapporterade mängder av platser i Götaland och Svealand mycket hårda vindbyar. Som mest var omkring 38 000 abonnenter strömlösa, dessutom blev det störningar i tågtrafiken och träd och annat blåste ner. Mest kaotiskt var det på Stockholms central, där uppskattningsvis 30 000 resenärer drabbades av det totalstopp i tågtrafiken norrut som varade under eftermiddagen och kvällen.

Ett dygn var det dags igen, då med stormbyar i södra Götaland: Rynge 34 m/s (det är till och med orkanbyar!), Helsingborg 26 m/s, Horn i Östergötland 26 m/s, Ljungbyhed i Skåne 25 m/s och Kristianstad-Everöd 25 m/s. Över hav nådde vinden inte stormstyrka den 8. Området som fick mycket hårda vindbyar var dessutom inte lika stort som ett dygn tidigare, så stormtillfället den 8 får klassas som aningens svagare än det den 7. Stormbyarna över land den 8 gav dock åter störningar i tågtrafiken, den tillåtna hastigheten sänktes på Öresundsbron och tusentals abonnenter blev åter utan el. På eftermiddagen drog kraftiga skurar åt sydost över Östergötland, Småland och Öland. Lokalt förekom även åska, vilket troligen var premiär i år. Fallvindar fällde träd i Gamleby i nordöstra Småland.

Tam vårflod trots snabb snösmältning

Trots en varm april och snabb snösmältning har det (hittills ska sägas) inte varit mycket till vårflod att tala om. Omkring den 10 varnades för höga flöden i medelstora vattendrag i sydöstra Värmland och en dryg vecka senare var det kortvarigt höga flöden i små och medelstora vattendrag i delar av Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Kan vi tacka solen för det tro? Att en del av snön inte övergick i smältvatten utan avdunstade direkt. Och givetvis också det torra vädret, för får man påspädning av nederbörd samtidigt som snön smälter blir flödesnivåerna klart högre.

Den 10 var det åter dags att justera noteringen för årets hittills högsta temperatur. Skånska Kristianstad fick 20,8 grader, första 20-gradersdagen för i år. Några dagar senare blev ett av få mer sammanhängande regnväder denna månad ganska stillaliggandes i väster, från Dalafjällen och söderut. Månadens regnrikaste dygn blev därför den 12 med uppåt 30 mm vid norra Västkusten. Officiellt fick Nordkoster vid Bohuskusten mest med 29 mm, varav 26 mm föll den 12 och resterande natten till den 13.

Månadens lägsta temperatur i Svealand med 14,6 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 14 och natten därpå blev det kallt i småländska Hagshult, 5,0 minusgrader blev månadens lägsta temperatur i Götaland.

Stormigt i fjällen när värmen kom

Samtidigt som sommaren anlände i söder var det rejält blåsigt i fjällen. Den 15-18 blåste det av och till storm i fjällen. Kulmen blev 31 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen den 17. Även öster om fjällen blåste det, som mest den 17-18.

Inte så muntert påsklovsväder precis, för i västvinden drog dessutom byar av regn och snö in mot fjällen. Hemavan i södra Lapplandsfjällen fick 10 cm nysnö den 16 och Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen 15 cm den 17. I smält form fick Hemavan under de tre dygnen den 15-17 hela 59 mm, men det var till stor del regn som föll, undantaget just den 16.

Tidig sommar och påskvärme

Sommaren anlände extremt tidigt i år. Först ut var en del platser utspridda i Dalsland, Västergötland, Närke och Östergötland den 17 april, exempelvis Örebro och Skövde. Ytterligare några dagar senare hade sommaren anlänt till stora delar av västra Götaland och södra Svealand.

Årets högsta temperaturnotering uppdaterades nästan dagligen före, under och strax efter påsk: Kristianstad 21,8 den 18, skånska Osby 22,0 på skärtorsdagen den 21, Halmstad 22,7 grader på långfredagen den 22, Torpshammar i Medelpad 23,6 grader på påskdagen den 24 och Osby igen 23,7 grader på annandag påsk den 25. Påskhelgen blev varm, mycket varm. En av de allra varmaste påskhelger vi upplevt, men det beror ju också på att påsken inföll sent i år. Den var inte bara varm, utan övervägande torr och solig dessutom, toppbetyget MVG helt enkelt! Norrlands högsta april temperatur blev just Torpshammars från påskdagen. I Svealand blev det som varmast i april på annandag påsk den 25 med 23,1 grader i Avesta i sydligaste Dalarna. Inga rekord gällande absolut apriltemperatur sattes under påskhelgen, men Torpshammar var bara 0,6 grader ifrån deras aprilrekord på 24,2 grader från 1993.

Kyligare framåt valborg

Samtidigt som kallare luft (eller det kanske passar bättre att kalla det för ”mindre varm” luft?) letade sig söderut över landet den 26-27 fanns värmen kvar i söder. Månadens högsta temperatur blev 24,1 grader i småländska Målilla och skånska Hästveda den 26.

Månaden avslutades sedan med att kyligare luft pressades allt längre söderut över landet, och en del regnskurar dök också upp. Valborgsmässoaftonens kväll blev klar och lite kylig i större delen av landet. Regnskurar berörde Småland och Östergötland, och i Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och östra Lappland dominerade molnen. Med nöd och näppe höll sig ändå den högsta temperaturen i landet över 20-gradersstrecket månaden ut.

Kvarstår bara svar på en fråga: Kan man hälsa våren välkommen vid valborgsmässoeldarna om det redan har blivit sommar?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet