Många aprilmånader på senare år har bjudit på torrt och varmt väder, inte minst i fjol. Ingen av 2000-talets aprilmånader har varit kallare än normalt, så nog har vi blivit lite bortskämda. Men nu är ordningen återställd och vi vet hur april också kan vara: Kylig och snöig.
Att medeltemperaturen i april är lägre än i mars är ovanligt. Senast det hände var 1992. Men nu har det hänt igen. De områden där april blev kallare än mars är delar av Norrlandskusten, delar av fjällkedjan och fjällnära områden samt lokalt i Östergötland, Västergötland, Småland och Öland.
Den avslutande veckans väder gjorde att april trots allt blev i stort sett normal med mellan 1 grad över och 1 grad under det normala i större delen av landet. En mycket kylig inledning kompenserades alltså till slut av varmare väder den 10-13 och framför allt den 24-30. Hade värmen på slutet inte kommit hade april blivit den första kalla aprilmånaden sedan 1998 sett till ett medelvärde för hela landet, men så blev du nu alltså inte. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i april med en medeltemperatur på 8,0 minusgrader, medan Malmö hade varmast med 6,8 grader.
April blev nederbördsrik, bara lokalt i Skåne och i fjällkedjan föll mindre nederbörd än normalt. Mest föll i landets östra delar, lokalt mer än dubbla mängderna mot normalt. På sina håll föll så mycket nederbörd att årets april är en av de mest nederbördsrika genom alla år, men ingenstans slogs rekord.
Antalet soltimmar blev normalt eller något mindre än normalt i april.
Kall inledning
Den inledande dryga veckan var rejält kall, och inte sedan 2003 har vi upplevt en så kylig inledning av april. Den 1 föll mycket snö i mellersta Norrland. Officiellt fick Svartberget i mellersta Lapplandsfjällen mest, för där ökade snödjupet med 33 cm dygnet fram till morgonen den 2. Det blev också den största snödjupsökningen i landet på ett dygn i april.
Den 3-5 april noterade flera platser, bland annat Ronneby (9,7 minusgrader) och Karlshamn (7,4 minusgrader) i Blekinge samt Lund (5,7 minusgrader), Kalmar (8,2 minusgrader) och Umeå (19, 2 minusgrader), sin lägsta apriltemperatur på åtskilliga årtionden. Dessutom föll det av och till snö och snötäcket kom och gick i Götaland. Officiellt låg det snötäcke i Götaland den 1-2 och den 7-9.
Den 3 noterades månadens lägsta temperatur, 29,3 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen. Det är den lägsta apriltemperaturen i landet sedan 2001. Dessutom är det lägre än vad mars månad bjöd på, för då var det som kallast i Nikkaluokta den 4 mars med 27,4 minusgrader. Det är ganska ovanligt att minimitemperaturen är lägre i april än i mars, och det hände senast 1992.
Snöig påsk
Påsken blev en kall och snöig historia. På skärtorsdagen den 5 rörde sig ett snöfall söderut över södra Norrland, för att på långfredagen nå ner till Götaland. Det snöade intensivt och i Tidaholm i östra Västergötland låg snön 17 cm djup på påskaftonens morgon den 7. Det blev Götaland största officiella snödjup i april. För övriga landsdelar blev aprils största snödjup 135 cm i Talljärv i norra Norrbotten i norra Norrland den 22-24, 124 cm i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen i södra Norrland den 6 och 41 cm i Gördalen i norra Dalarna i Svealand den 16 och den 21.
Temperaturen höll också låg profil över påsk. På påskafton den 7 blev det inte mer än 5,9 grader i skånska Helsingborg. Hela påskhelgens högsta temperatur blev blygsamma 9,4 grader på Kalmar flygplats på långfredagen den 6.
Tillfälligt mildare
Direkt efter påsk strömmade mildare luft tillfälligt in västerifrån. Det föregicks av kraftig och utbredd nederbörd den 9-10, i söder mest som regn med rätt allmänt 20-40 mm vid Västkusten. Rörastrand i Bohuslän fick mest med 40 mm den 9. Det blev månadens största dygnsnederbörd i landet. Att det faller så stora regnmängder i april är ovanligt, och för Västkustens del har det inte hänt på över 10 år.
Tre snöfall i söder
Mildluften blev ytterst tillfällig. Istället följde nya snöfall. I främst Uppland föll snö den 14, sedan i främst Dalarna den 15-16 och till slut över främst inre Svealand den 20.
Snöfallet över Uppland den 14 började som regn den 13, men slog över alltmer i snö, så när man vaknade efter natten var allt vitt, och som mest svar omkring 20 000 abonnenter strömlösa. Sammanlagt i smält form föll dryga 20 mm, vilket resulterade i som mest 5 cm i Vällnora i inre Uppland och lika mycket i Söderby-Karlsäng i norra Uppland. När snöfallet sedan drog vidare norrut längs Norrlandskusten föll det mer snö, lokalt uppåt 20 cm i Västerbotten och Norrbotten.
Natten till den 16 drog ett nytt snöfall in från sydväst över Dalarna. Det blev kaotiskt på vägarna mitt i morgontrafiken när blötsnön la sig. Det talades om hundratals bilar i timslånga köer, bland annat var det totalstopp på riksväg 50 mellan Falun och Borlänge på morgonen. Skattungbyn nordost om Orsa noterade en snödjupsökning på 20 cm på morgonen den 16, och det snöade säkerligen en del också efter det att snödjupet mättes vid 8-tiden. Även detta snöfall fortsatte upp över landet den 16-18 och gav omkring 20 cm på sina håll i främst Medelpad och Västerbotten.
Den 20 var det dags igen då ett regn från sydost delvis slog över i snö så långt söderut som i inre Småland. På morgonen den 20 noterade Svinhult i sydligaste Östergötland 1 cm djup snö, därmed det sista officiellt uppmätta snödjupet i Götaland denna vinterinfluerade aprilmånad 2012. Det är för övrigt samma datum som Falun i fjol fick rekordtidig sommar, snacka om att vårvädret i Sverige kan variera! Det blev mer snö när snöandet den 20-21 nådde Dalarna, Hälsingland och Medelpad, för där föll på sina håll uppåt 20 cm snö.
Allmänt varmare
Efter snöfallet den 20-21 återkom vårvärmen, om än lite trevande och framför allt i söder. Åska hör sommarhalvåret till och framför allt den 21 och den 22 var det för årstiden mycket åska i inre Götaland.
Vårens anlände långt norrut i landet redan i mars, men efter den 22 mars hände i stort sett ingenting på en hel månad. Omkring den 20 april vaknade våren till liv igen och kunde dag för dag fram till den 24 april breda ut sig över nästan hela norra Norrland. Vid månadsskiftet är det bara delar av fjällkedjan som fortsatt inte fått meteorologisk vår. Eftersom definitionen för sommarens ankomst bara är fem dygn så hann det även bli sommar på sina håll i Skåne innan april tog slut. Sommaren anlände till Malmö den 26 april, och dagen därpå till några till platser i Skåne. Inte speciellt imponerade dock, för minns om sagt Falun i fjol...
Mycket byig vind i samband med häftiga skurar på kvällen den 27 resulterade i mycket hårda vindbyar på 24 m/s i Eskilstuna i inre Södermanland. Mycket hårda vindbyar, men på 22 m/s, blev det också i Rynge i sydligaste Skåne den 29. Det var när högsommarvärmen över Tyskland och Polen var som närmast att nå in över Sverige. Men mer än blåsten som föregick värmen kom aldrig in över svenskt område.
Varm valborg i söder
Månadens och årets hittills högsta temperatur blev 22,8 grader i Hästveda i norra Skåne på valborgsmässoafton. Aprils högsta temperatur såg länge ut att bli lägre än i mars, för fram till den 29 april hade det inte varit högre än 18,8 grader i småländska Oskarshamn den 27. I mars var det 21,6 grader som varmast. Det är mycket ovanligt att månadens högsta temperatur är lägre i april än i mars och det blev till slut i så i år, men det räddades av just Hästveda på månadens allra sista dag.
Valborg var övervägande varm och solig i söder, men med mer varierande och kyligare väder längre norrut i landet. I norra Lapplandsfjällen var det rena busvädret med blötsnö, någon plusgrad och stormbyar som värst. Svårt att känna rätt stämning då för att hälsa våren välkommen.
Inledningen på maj ser ut att bli kylig, inte bara i norr utan efterhand även i söder. Och kanske rentav med inslag av blötsnö långt söderut. Så man börjar undra, när ska vintersäsongen 2011-2012 till slut ge upp?