Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trevande vårvärme

Uppdaterad
Publicerad

April var till stor del solig och torr, där mer eller mindre vårvarma dagar följde efter kyliga nätter. Sista veckan bjöds vi dock på bakslag.

Denna artikel är en månadssummering, medan de mest intressanta väderhändelserna finns i min analys av aprilvädret.

Mer kallt än varmt

Varm och kall luft turades om under månaden. Först kyla, sedan långsamt varmare med kulmen den 18–21, innan bakslaget slog klorna i oss på slutet. I större delen av landet blev månadens medeltemperatur under det normala, som mest drygt en grad, sett till den nuvarande referensperioden 1991–2020. Lokalt i Götaland faktiskt varmare än brukligt, och än mer i delar av norra Norrland med dryga 1 grads överskott som högst.

Tema månadskrönikor

Hade referensåren 1961–1990 fortsatt varit måttstock hade april varit varmare än normalt i hela landet. Har ni förresten koll på vad som är normalt väder i april och den förändring som skett?

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Med några få lokala undantag var fjolårets april, 2022 alltså, kallare än årets. Även 2021 var kall, så för att hitta en varmare april än årets är det delvis 2020 och än mer 2019 som gäller.

Såväl torr som mycket nederbördsrikt

I större delen av landet var april länge torr eller mycket torr. Den avslutande veckan blev däremot ostadig, så sammantaget blev månaden alltifrån klart torrare till tydligt nederbördsrikare än brukligt. Sett till referensåren 1991–2020 föll dryga dubbla normalmängden i ett stråk från nordligaste Värmland till södra Jämtland, liksom i inre norra Lappland. Däremot torrt i främst Götaland, med mindre än en fjärdedel av normalt i sydost. I Särna, Dalarna (startår 1880) är det bara april 1992 som varit blötare, 112,4 mm då mot 102,7 mm nu.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Nederbörd är ofta mer lokal än temperatur, så det skiftar en hel del gällande när april senast var torrare eller nederbördsrikare än i år. 2022, 2021 och 2020 bjöd på såväl torrare som blötare än normalt. Senast april var torrare än vanligt i nästan hela landet var 2019, medan 2016 är den senaste övervägande blöta aprilmånaden.

Soligt och inte så blåsigt

Solen sken normalt eller mer än brukligt i april. Långt in i april hade vi fått klart mer sol än normalt, men med en ostadig avslutning blev det skralare med sol på slutet. För månaden som helhet blev det från ungefär normalt med solskenstid till klart mer än brukligt. Inga rekordmängder dock.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

De blåsigaste tillfällena under april inträffade den 13 och 20 med lokal storm i fjällen, och även en orkanby som värst. Jämför man ett snitt för månadens vindbynoteringar mot åren 1996–2015 ser man att månaden varit relativt lugn. Bara i södra Götaland var det i snitt lite blåsigare än normalt.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

APRIL 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 8,2 grader i Göteborg, Västergötland

Lägst månadsmedeltemperatur: 4,5 minusgrader i Tarfala, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 1,5 grader över normalt i Tarfala, Lappland (4,5 minusgrader mot normala 6,0 minusgrader), i Ritsem, Lappland (1,0 minusgrader mot normala 2,5 minusgrader) och i Rensjön, Lappland (1,5 minusgrader mot normala 3,0 minusgrader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 1,5 grader under det normala i Holmön, Västerbotten (0,3 grader mot normala 1,8 grader)

Störst månadsnederbörd: 102,7 mm i Särna, Dalarna

Minst månadsnederbörd: 2,0 mm i Fårösund-Ar, Gotland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 351 % i Björkudden, Lappland (78,2 mm mot normala 22,3 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 9 % i Fårösund-Ar, Gotland (2,0 mm mot normala 22,6 mm)

Mest solskenstid: 294 timmar i Luleå, Norrbotten

Minst solskenstid: 164 timmar i Tarfala, Lappland

Mest solskenstid i procent av normalt: 135 % i Luleå, Norrbotten (294 timmar mot normala 217 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 91 % i Östersund, Jämtland (178 timmar mot normala 196 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 28,1 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 13

Högst byvind i fjällen: 38,8 m/s i Tarfala, Lappland den 20

Högst medelvind vid kusten: 18,3 m/s i Söderarm, Uppland den 13

Högst byvind vid kusten: 22,6 m/s i Söderarm, Uppland den 13

Högst medelvind över inlandet: 11,1 m/s i Naimakka, Lappland den 19

Högst byvind över inlandet: 20,0 m/s i Karlskrona-Söderstjerna, Blekinge den 19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet