Almanackan visar september och inte minst de mörka kvällarna märks av alltmer. Sommarvädret gjorde dock allt i sin makt för att hänga kvar augusti ut. Det blev ännu en varm sommarmånad, dessutom delvis torr, och därmed får den säkerligen ”godkänt” eller till och med ”utmärkt” som betyg av många av oss. Frånsett de som drabbades av de lokala översvämningar vill säga, för lokalt ansamlades vatten på icke tänkta ställen när himmelen öppnade sig lite onödigt mycket på vid gavel. Sommarens mest extrema regnväder slog till mot Söderhamn i Hälsingland den 11. Kanske så mycket som 140 mm föll under dagen, kvällen och in på natten mot den 12. Just Söderhamn drabbades hårt, för den 31 augusti föll åter väldigt mycket regn.
Augusti månads medeltemperatur blev högre än normalt i hela landet. De största överskotten jämfört med det normala återfinns i norra Norrland med drygt 2 grader på sina håll, medan det i övriga landet mest rör sig om 1–2 grader högre medeltemperatur än brukligt i augusti. I absoluta tal hade Ölands norra udde varmast i augusti med en medeltemperatur på 18,5 grader medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 7,7 grader.
Månaden har även varit torrare än normalt i stora delar av landet, främst i norra och mellersta Norrland samt i sydöstra Götaland. På Gotland och Öland, och i östra Småland, östra Blekinge och södra Norrbotten har det lokalt inte ens fallit häften av normal regnmängd under månaden. Mest regn i augusti jämfört med det normala fick delar av södra Norrland, lokalt dubbla normalmängden. Exempelvis fick Söderala strax väster om Söderhamn 253 mm mot normala 75 mm (vilket är 329 %), varav det mesta föll vi två tillfällen, först 89 mm i samband med det häftiga regnet den 11 och sedan 90 mm i samband med åskskurar den 31.
Solen sken klart mer än normalt i större delen av landet i augusti, dock utan att nå några rekordnivåer i antalet soltimmar. Ett undantag finns dock, och det är Göteborg som fick mindre än normalt, 205 timmar mot deras normala 220 timmar. Av de få stationer som officiellt mäter solskenstid fick Svenska högarna i norra Östersjön med 325 timmar.
Varm inledning
Första veckan av augusti bjöd på mycket varmt väder i hela landet. Under flera dagar nådde temperaturen rätt allmänt 25 grader och lokalt även 30-gradersstrecket. Som högst blev det 31,1 grader i skånska Ängelholm-Barkåkra den 3. Det blev månadens och även sommarens högsta temperatur, och därmed står det redan klart att 31,1 grader blir hela årets högsta temperatur i landet. Jämfört med de senaste åren är det ett väldigt blygsamt årshögsta. Man behöver backa tillbaka hela 15 år för att hitta en lägre årshögstanotering, 1998 var det som högst 30,0 grader i skånska Lund den 21 juli.
För övriga landsdelar noterades också månadens högsta temperatur i början av augusti: I Svealand 29,9 grader i Sala i Västmanland och i Eskilstuna i inre Södermanland den 3, i södra Norrland 28,9 grader i Gävle i Gästrikland den 3 och högst augustitemperatur i norra Norrland blev 26,5 grader i Lycksele i sydöstra Lappland den 4.
Månadens och även årets sista 30-gradersdag blev den 6 då det noterades 30,4 grader i Kristianstad i nordöstra Skåne. Trots varma dagar blev det aldrig någon tropisk natt, alltså att temperaturen håller sig ovanför 20-gradersstrecket hela natten. Det blev därmed inga tropiska nätter alls denna sommar (precis som i fjol sommar för övrigt).
Lokala regn- och åskskurar bildades i varmluften, och såväl den 3 som den 6 registrerades fler än 5 000 blixtar i landet. Inga skurar gav dock över 40 mm på någon officiella mätplats. Även dygnen den 11, 13 och 14 augusti registrerades fler än 5 000 blixtar i Sverige. Sommarens mest åskrika dygn inträffade dock redan i juli, 16 110 blixtar den 27 juli.
Ostadig mittperiod
Perioden 8–18 augusti präglades av ostadigt väder med flera regn- och skurområden och även lokala åskoväder. Av förklarliga skäl var temperaturen under dessa dagar mer normal än vad den hade varit under månadens inledande vecka.
Ett första mycket omfattande regn tog sig in från sydväst och berörde större delen av södra Sverige den 8. Efter all torka i juli var det minst sagt ett välbehövligt regn som föll. Senare under månaden är det främst delar av Östersjölandskapen samt nordöstra Norrland som haft så pass torrt i markerna att en brandriskvarning av och till funnits utfärdad. I ett stråk från sydvästra Götaland till östra Svealand föll rätt allmänt 20–35 mm den 8, men ingenstans observerades officiellt 40 mm. Lite förvånande kanske, men så var det.
Ett mindre utbrett område men som gav betydligt större mängder regn berörde mellersta Norrland den 11. Det var under den mest åskfrekventa dagen i augusti (totalt 9 656 blixtar i landet det dygnet) som ett band med kraftig åska löpte norrut och gav mer än 40 mm lokalt. Det var just åskan som bidrog till att stora mängder föll lokalt. Söderala fick hela 89 mm och Klövsjöhöjden i södra Jämtland 40 mm. Privata observationer på 100–140 mm gjordes i Söderhamnstrakten och lokala översvämningar i bland annat Vågbro följde. Det myckna regnandet förde också ner skräp och bråte i Norralatunneln, en tågtunnel mellan Hudiksvall och Söderhamn. Tunneln var länge avstängd och under flera timmar satt även ett persontåg med 200 passagerare fast i tunneln.
På väg vidare norrut gav skurbandet lokala översvämningar i Umeå i Västerbotten efter mycket regn där natten till den 13. Lokala översvämningar blev det även efter ett smalt men mycket ettrigt band med åskskurar i Skåne den 14. Helsingborg fick 49 mm och Lund 41 mm. Räknat de 24 timmarna från kvällen den 13 till kvällen den 14 föll till och med hela 77 mm i Helsingborg, så inte undra på att dagvattenbrunnar och annat inte mäktade med.
Den 17–19 augusti började varmluften åter få övertaget, även om det fortsatt var ostadigt. Bland annat passerade ett omfattande regn norrut över främst Norrland den 16–17. Lokalt föll åter mer än 40 mm, denna gång i Långträsk i södra Lappland med 47 mm den 17.
Sensommaren brukar kunna bjuda på tromber, så ock detta år. Åtminstone sju tromber har observerats runtom i landet under månaden. Den troligtvis kraftigaste fällde omkring 100 hektar skog i Småland den 6.
Sensommarvarma dagar men kyliga nätter
Efter den ostadiga perioden i månadens mitt följde en lång period med övervägande uppehåll i landet, en period som även bjöd på mycket sol och i stort sett uppehåll. Vädersystemen styrdes långt norrut på Atlanten och passerade till stor del norr om Sverige. Sensommarvärmen kunde därför etablera sig alltmer. Det blev 20–25 grader i större delen av landet den 24–28. Årets sista högsommardag kan mycket väl ha varit den 28 med Kristianstads 25,3 grader i topp, för det är sällan som det blir högsommarvarmt i september. Men det kan förstås ske...
Nätterna var däremot kyliga. Bland annat upplevde gotländska Visby med 4,6 grader den 26 sin kallaste augustinatt på 30 år. Månadens hittills lägsta temperatur i landet är 3,5 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 23. Augustilägst för övriga landsdelar blev: I norra Norrland 2,5 minusgrader i Pajala i norra Lappland den 29, i Svealand 0,1 minusgrader i Ulvsjö i norra Dalarna den 23 och i Götaland 1,7 grader i Kymbo i inre Västergötland den 26.
Nytt regnoväder
Den 28 tog svalare luft över västerifrån, och de avslutande dygnen bjöd på ostadigt och lite höstlikt väder, eller i alla fall en hint om att höstrusket är på gång. Kraftiga åskskurar förekom över Östersjön natten till den 31. Under månadens sista skälvande timmar föll mycket regn i ett stråk genom norra Dalarna, Härjedalen, södra Jämtland, Medelpad och Hälsingland. I de inre och västra delarna var det ett mer sammanhängande regnväder, medan det närmare kusten rörde sig om ett smalare band med delvis kraftig åska. Eftersom nederbördsdygnet räknas fram till påföljande morgon klockan 8 (eller 7 när det är normaltid) räknas allt regn som föll natten till den 1 september till augusti. Officiellt föll det därmed över 40 mm den 31 på följande platser: Söderala 90mm, Fågelsjö i norra Dalarna 52 mm, Ytterberg i Härjedalen 43 mm, Hudiksvall i Hälsingland 42 mm och Handsjön i sydligaste Jämtland 41 mm.
Söderhamn drabbades alltså av två enormt stora regnoväder samma månad. Observationsstationen Söderala uppmätte först 89 mm den 11 och sedan 90 mm den 31. Dessa två noteringar är årets hittills största dygnsnederbördsmängder.
Att augusti, och då främst första halvan av månaden, kan bjuda på häftiga skurar är inget oväntat. Naturen är ordentligt uppvärmd efter flera veckors sommarväder, luften kan vara riktigt fuktigt och dagarna mycket varma, som upplagt för dramatik med så mycket energi lagrad i luften. Sammanlagt blev det till slut tio officiella 40 mm-observationer i augusti, och där samtliga nämnts i denna krönika. Men det som är lite speciellt är att hälften av dessa observationer gjordes alltså på morgonen den 1 september.
Något försenad höst
Först ut i landet att officiellt få höst 2013 var Tarfala den 6, följt av ett några få fjällstationer till dagarna därpå. På allvar gjorde dock hösten entré i fjällkedjan först den 28, och lokalt i Norrlands inland den 29. Det beror lite på hur inledningen av september blir om de fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under 10 grader som krävs hinner uppfyllas eller inte. Oavsett hur det blir med den saken är hösten helt klart i antågande, även om den nu vid månadsskiftet är lite sen jämfört med ordinarie tidtabell.
Någon snö har ännu inte observerats på någon officiell station, men i den högre fjällterrängen har det säkerligen snöat både en och flera gånger redan.