December kom att handla mycket om snö och kyla. Med början under julhelgen tog dock mildluften över alltmer söderifrån. Det tärde hårt på snötillgången, vilken innan dess var riktlig på många håll i landet.
De avslutande dagarna mildluft gjorde att medeltemperaturen i december till slut hamnade på 0-3 grader under det normala i större delen av landet. I delar av fjällen återfinns dock större avvikelser än så, som mest drygt 5 grader under det normala. Av alla landets observationsplatser var det faktiskt två som noterade varmare än normalt i december, Junsele i norra Ångermanland med 0,6 grader och Sundsvall-Härnösand flygplats i Medelpad med 0,3 grader över normal medeltemperatur. I absoluta tal hade Falsterbo på skånska sydvästspetsen varmaste i landet i december med en medeltemperatur på 1,0 grader, medan Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 18,9 minusgrader.
Större delen av landet fick mer nederbörd än normalt i december. En tydlig fördelning med mer nederbörd i öster jämfört med i väster syns, vilket inte alls är förvånande med tanke på att det varit mycket ost- och nordostvindar som skapat snöbyar över hav i öster samt därtill flera snöväder som löpt upp längs ostkusten. I östra Norrland föll lokalt mer än dubbla mängderna jämfört med normalt, men inga rekord slogs. I fjällkedjan har det på många håll fallit klart mindre nederbörd än normalt, lokalt i nordligaste Lapplandsfjällen inte ens 10 mm på hela månaden. Katterjåkk har aldrig tidigare sedan startåret 1969 uppmätt så lite nederbörd i december som denna gång.
I norr har det allra mesta av nederbörden fallit som snö, medan det varit både regn och snö i söder. Nederbördsformen snö har trots allt dominerat även i söder och för att vara december har det därför varit osedvanligt gott om snö i landet, fjällkedjan undantaget. I Götaland uppmättes månadens största snödjup till 70 cm i Svinhult i sydligaste Östergötland den 6, medan Svealands största snödjup blev 68 cm i Älvkarleby i norra Uppland den 12-14 december. I södra Norrland låg snön 80 cm djup vid tre tillfällen, först i Hassela i nordligaste Hälsingland den 1, sedan i Hattsjöbäcken i norra Ångermanland den 17 och till slut även i Sänningstjärn i nordligaste Hälsingland den 26. Månadens största snödjup blev till slut 91 cm i Esrange i Lappland den 31.
På sina håll är det årtionden sedan det senast var så här mycket snö i december. Exempelvis är 59 cm i Skara i Västergötland den 6 en tangering av deras decemberrekord från 1976 och 42 cm i Stockholm den 26 är mest där i december sedan 1981 (och deras 41 cm på juldagens morgon innebar den snörikaste julen sedan 1915).
Antalet soltimmar blev i runda slängar normalt i december, undantaget för mätningarna i Växjö, Östersund och Umeå där ett tydligt underskott gentemot det normala syns.
Snöbyar och kyla
Månaden inleddes med kraftiga nordostvindar och täta snöbyar i stråk in mot Norrlandskusten. Bland annat låg ett band med snöbyar över Skellefteå-trakten i norra Västerbotten den 2. Även över Vänern skapades snöbyar i nordostvinden, och Naven noterade dygnsnederbördsmängd 30 mm den 1.
Minimitemperaturen i norr pendlade i början av månaden kring 30-gradersstrecket och nytt säsongslägsta noterades vid flera tillfällen:
Vittangi i norra Lappland 33,5 minusgrader den 1,
tangering av den noteringen i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 6,
Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen 34,0 minusgrader den 11
och Kvikkjokk igen dygnet därpå 35,4 minusgrader.
Även i söder sjönk temperaturen rejält ibland, bland annat 25,5 minusgrader i Horn i sydligaste Östergötland den 14. Det blev månadens lägsta temperatur i Götaland. Motsvarande notering i Svealand blev 30,8 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 9 och i södra Norrland 31,2 minusgrader i Lillhärdal i Härjedalen den 13 december. Noterbart är också att Gävle med 27,1 minusgrader den 4 upplevde sin kallaste decemberdag sedan 1978.
Den 4 kulminerade vattenståndet i Vänern cirka 80 cm lägre än den nivå som uppmättes efter den mycket blöta hösten 2000. Den 3 utfärdades en varning för höga flöden i Göta älv, men bara ett par dagar senare kunde varning tas bort när flödet började avta.
Ovädersonsdagen
Vädersystemen tog i början av månaden en bana strax söder om Sverige, för att sedan vika norrut och dra upp längs ostkusten. Det väderläget underhöll nordostvindarna och bidrog starkt till att just östra Sverige fick mest nederbörd i december. Kall luft över varmt hav gav snöbyar som drog in över kusten. Likaså skapades av och till snöbyar av Vänerns och Vätterns värmande vatten.
Ett intensivt och kraftigt snöovädret berörde ostkusten den 4-6. Efter att ovädret bedarrat var hela landet snötäckt, och förblev så fram till den 15 då mild luft attackerade från sydväst. Det började söderifrån den 4, men kulminerade över östra Svealand onsdagen den 5. Mycket snö föll, och i den friska till hårda vinden bidrog drivbildning starkt till de omfattande störningar som följde. Många inställda och försenade flyg, tåg och bussar var det den dagen, skolor stängde, mängder av olyckor och avåkningar skedde och som mest var flera tusen abonnenter strömlösa.Snöröjningen pågick i dagar efter ovädret.
De största officiella snödjupsökningarna på ett dygn (uppmätta på morgonen som anges) dessa dygn blev:
Kisa i sydligaste Östergötland 26 cm den 5,
Fagerhult i östra Småland 25 cm den 5,
Södra Vi i östra Småland 23 cm den 5,
Herrljunga i Västergötland 30 cm den 6,
Djurås i södra Dalarna 29 cm den 6,
Arlanda flygplats i Uppland 21 cm den 6
och Vårgårda i Västergötland 20 cm den 6.
I smält form föll 20-30 mm i östra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland dessa dagar, lokalt kanske ännu mer. Mest på ett dygn fick Gladhammar vid Smålandskusten med 32 mm den 4 (där i stort sett allt föll natten mot den 5).
Det blåste friska till hårda vindar som mest under ovädersonsdagen. Vid Upplandskusten noterade Örskär 24 m/s i medelvind, nästan stormstyrka alltså. Men inte riktigt, vilket gör att hösten 2012 blev helt och hållet stormfri över svenska vatten.
Nästa snöoväder berörde Skåne och Blekinge den 9-10 och Öland och Smålandskusten den 11. Sedvanliga problem med störningar för flyg-, tåg- och busstrafiken blev följden.
Oväderslördagen
Lördagen den 15 december bröts trenden på vädersystemens val av bana. Då drog snö, blötsnö och delvis även rent regn in betydligt västligare och nordligare än tidigare över landet. Omslaget till mildare väder gav uppåt 30 mm i smält form den 15, där det mesta föll i ett stråk från nordvästra Götaland upp mot södra Norrlandskusten. Officiellt uppmättes över 30 mm på två platser den 15, dels i Bengtsfors i Dalsland med 33 mm, dels i Höglandsbodarna i Medelpad med 30 mm. Störst snödjupsökning på ett dygn fick man också i Bengtsfors med 28 cm (uppmätt på morgonen den 16), samma morgon som Boksjö i södra Lapplandsfjällen noterade en snödjupsökning på 20 cm.
Det blåste också upp i samband med omslaget. Blåhammaren i Jämtlandsfjällen noterade nästan orkanstyrka i medelvinden med 32 m/s på eftermiddagen den 15. Utöver Blåhammaren noterades även stormvindar på 27 m/s i Sylarna i södra Jämtlandsfjällen. Kraftigaste byvinden över land noterades på Visingsö i Vättern med 21 m/s. Många trafikolyckor och avåkningar i det moddiga väglaget samt omkring 9 000 strömlösa abonnenter blev facit för ovädret den 15, och det kanske hade blivit mer omfattande följdeffekter om ovädret slagit till en vardag?
Sträng kyla i norr
Omslaget gjorde att det blev barmark på sina håll vid väst- och sydkusten i Götaland och kylan i norr dämpades markant. Den 16-18 var det inte kallare än 15 minusgrader någonstans i landet.
Kylan återkom, och i norr blev den än mer uttalad denna gång. Den 20-29 låg de lägsta temperaturnoteringarna i landet stadigt på 25-35 minusgrader. Allra kallast var det i Kvikkjokk-Årrenjarka dygn efter dygn: 36,9 minusgrader den 22, 37,7 minusgrader den 23, 38,2 minusgrader den 24 och till slut månadens lägsta temperatur 38,5 minusgrader under juldagen den 25.
Kylan veckan före jul satte bra fart på havsisens tillväxt i Bottenviken och norra Kvarken. Bottenviken blev helt istäckt under julhelgen.
Vit jul... nästan
Förutsättningarna för en vit jul i hela landet var goda, men det sprack ändå till slut. Kylan i norr var sträng, men även i söder blev det lite kallare inför julen och snön la sig i igen i hela landet när ett snöfall drog in från sydväst den 23. Men mild luft följde, så snön smälte snabbt på nytt. Den 23 tilltog sydostvindarna framför den annalkande mildluften från sydväst och Blåhammaren noterade stormvindar på 29 m/s under förmiddagen.
Mer regn, snö och blåst följde från sydväst under julhelgen. Det blåste mycket hårda vindbyar på juldagsmorgonen i Skåne: Ängelholm-Barkåkra 24 m/s och Helsingborg 22 m/s, så där var det allt annat än en lugn och vit juldagsmorgon. Man undrar ju: Kunde inte kylan och snön fått vara kvar över nyåret åtminstone?
Milt, blött och blåsigt nyår
Efter en kortvarig paus tryckte mildluften på igen från sydväst under månadens sista tre dygn. Mildluften tärde mycket hårt på snötäcket i söder och snögränsen försköts långsamt norrut över Götaland. Även i övrigt sjönk snön ihop när mildgraderna nådde allt längre norrut.
Åter blåste det också upp till stormvindar och mycket hårda vindbyar. Först ut var mycket hårda vindbyar i Jämtland och Härjedalen tidigt på morgonen den 28 december med 23 m/s i Dravagen i Härjedalen, 22 m/s i Sveg i Härjedalen och 22 m/s i Mattmar i Jämtland. Ett dygn senare blåste det sedan stormvindar i fjällen med 27 m/s i Blåhammaren och Sylarna samt 26 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen.
Maxtemperaturen i Götaland letade sig åter upp till dryga 5 grader och de tre sista dygnen bjöd alla på maxtemperatur över 8 grader någonstans i landet. I den tiondelsfajt som utkämpades blev det till slut 8,3 grader i skånska Munka-Ljungby på nyårsaftonen som blev månadens högsta temperatur.
Nyårsfirandet blev rejält blött i södra och mellersta Sverige, dessutom delvis blåsigt när regn och blötsnö drog upp åt nordost under nyårsaftonen. Osedvanligt mycket regn föll kring nyåret. Månadens sista dygn bjöd på mer än hälften av alla månadens observationer om 30 mm eller mer på ett dygn:
Torup i inre Halland 42 mm,
Havraryd i inre Halland 42 mm,
Mollsjönäs strax nordost om Göteborg 35 mm,
Källsjö i inre Halland 35 mm,
Ullared i inre Halland 34 mm
och Kroppefjäll-Granan i Dalsland 31 mm.
Snösmältning och därtill mycket regn gjorde att nivåerna i små och medelstora vattendrag söder om Vänern nådde varningsnivån högt flöde den 30. En varning som utökades efter allt nyårsregn till ett något större område den 1 januari.