Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”December 2022: Vinterlikt även i söder”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Gnistrande kallt på lucia, en tydligt tudelad grön-vit julafton och en mycket mild nyårsafton har gjort sitt, och därmed kan såväl december som hela väderåret läggas till handlingarna.

Per Stenborg

meteorolog

Den nya vintern knackade på redan i november, och lite in i december tog vintervädret med snö och kyla över alltmer, i söder dock uppblandat med milda perioder så att snötäcket kom och gick året ut. 

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Sammantaget en kallare december än normalt i hela landet, och mer om det och annat sammanfattande decemberväder kan ni också ta del av. Fortsätter ni däremot att läsa här följer de enskilda väderhändelser som jag anser vara de mest intressanta i december:

Vintern etablerade sig även i söder

Ungefär en vecka in i december etablerade sig vintervädret med snö och kyla alltmer även i söder. Den meteorologiska vintern, alltså dygnsmedeltemperatur på 0,0 grader eller lägre varje enskilt dygn fem dygn på raken, avancerade den 3–13 vidare ner över så gott som hela landet. Hösten överlevde bara i delar av kusttrakterna i Götaland, så när nyårsklockorna ringde fanns 12 officiella stationer kvar på höst-listan, däribland skånska Helsingborg och Malmö.

Snömängder i Västerbotten och snöstorm vid Upplandskusten

Under tre dygn den 8–10 föll flera decimeter snö i delar av Västerbotten. Officiellt ökade snödjupet mest med 52 cm i Bygdsiljum när man gick från 8 cm på morgonen den 8 till 60 cm på morgonen den 11.

Under natten mot lucia drog ett ettrigt snöoväder upp över Östersjön, och månadens och den nya vintersäsongens första stormtillfälle (25 m/s i Örskär, Uppland) över svenska farvatten var ett faktum. Lokalt föll även mycket snö, men officiellt ”bara” 12 cm snödjupsökning som mest. Tittarbilder vittnar dock om uppåt 40 cm lokalt i verkligheten.

Luciadagen blev månadens kallaste dygn

Säsongslägstanoteringen sänktes flera dagar på raken strax innan lucia, bland annat med säsongens första notering på 30 minusgrader eller lägre den 11. Till slut blev månadens lägsta temperatur 36,2 minusgrader i Naimakka, Lappland den 13. Just den dagen blev månadens kallaste på flera sätt, för det var även det dygn som maximitemperaturen var som lägst i landet med som varmast 1,1 grader vid Ölands norra udde. Temperaturdygnet den 13 var även månadens enda med vintertemperatur (0,0 grader eller lägre i snitt över dygnet) på samtliga officiella temperaturstationer i landet med Falsterbo, Skåne i topp med 0,5 minusgrader.

Samtliga landsdelar noterade nytt säsongslägsta i december. I Götaland (22,1 minusgrader i Målilla, Småland den 17) och Svealand (30,6 minusgrader i Särna, Dalarna den 29) var det även lägst för hela väderåret 2022.

Mildluft dagarna innan jul

Den 15–17 var nästan hela landet snötäckt, om än skralt med vinterns vita guld i delar av Götaland. När kylan som rått kring och strax efter lucia gav vika gick tövädret hårt åt snötillgången i söder dagarna före jul. Med mildvädret dagarna före jul följde halka och olyckor.

Snödjupskarta för julaftonens morgon den 24 december 2022. Källa: SMHI. Foto: SVT

Efter att ett mindre snöfall passerat österut över Svealand under natten mot den 23 blev det en ganska tydlig gräns för snötäcket på julafton. Snöfallet följdes av kalluft i hela landet, så julaftonen blev till stor del solig och kall. Här några topp- och bottennoteringen från just julaftonen:

Varmast: 3,8 grader i Falsterbo, Skåne och Skillinge, Skåne

Kallast: 31,1 minusgrader i Karesuando, Lappland

Mest nederbörd klockan 07–19: 1,4 mm i Katterjåkk, Lappland

Mest sol: 5,6 timmar i Svenska Högarna, Uppland

Högst medelvind: 21,9 m/s i Stora Sjöfallet, Lappland

Även juldagen var övervägande kall, men mildluften började då åter göra sig påmind med början i sydväst, och till annandagen slog det om till milt och ostadigt i hela landet med ett passerande regn- och snöväder. Med mildvädret i mellandagarna följde halka och olyckor.

Mycket milt nyår

Nyårsaftonen den 31 blev rejält mild, med lokalt över 10-gradig värme i Sydsverige. I stora delar av landet bjöd just årets sista dag på decembers högsta temperatur. Allra varmast i Skillinge, Skåne med 10,3 grader.

Högst dygnsmedeltemperatur i landet hade också Skillinge med 9,2 grader, vilket är nära gränsen för att klassas som ett sommartemperaturdygn, vilket är 10,0 grader.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

DECEMBER 2022 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 10,3 grader i Skillinge, Skåne den 31

Varmast i Svealand: 8,8 grader i Örebro, Närke den 31

Varmast i södra Norrland: 6,5 grader i Gävle, Gästrikland den 31

Varmast i norra Norrland: 3,3 grader i Holmön, Västerbotten den 31

Kallast i Götaland: 22,1 minusgrader i Målilla, Småland den 17

Kallast i Svealand: 30,6 minusgrader i Särna, Dalarna den 29

Kallast i södra Norrland: 30,2 minusgrader i Storlien-Storvallen, Jämtland den 11

Kallast i norra Norrland: 36,2 minusgrader i Naimakka, Lappland den 13

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 31,6 mm i Baramossa, Halland den 28

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 22,3 mm i Karlstad, Värmland den 26

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 26,6 mm i Västmarkum, Ångermanland den 29

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 30,7 mm i Kittelfjäll, Lappland den 30

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 15 cm i Austers, Gotland från den 9 till den 10

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 17 cm i Norrby, Uppland från den 10 till den 11 och lika mycket i Sågen, Dalarna och i Hillersboda, Dalarna från den 22 till den 23

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 19 cm i Fågelberget, Jämtland från den 7 till den 8

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 25 cm i Bygdsiljum, Västerbotten från den 9 till den 10 och lika mycket i Fjällsjönäs, Lappland från den 29 till den 30

Störst snödjup i Götaland: 27 cm i Åminne, Småland den 15–16

Störst snödjup i Svealand: 43 cm i Kindsjön, Värmland den 29

Störst snödjup i södra Norrland: 62 cm i Gåltjärn, Ångermanland den 31

Störst snödjup i norra Norrland: 86 cm i Katterjåkk, Lappland den 23

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet