Många av oss vill ha strålande solsken, njutbar värme och regnfria dagar på semestern. Årets juliväder infriade mångas förhoppningar. ”Bästa semestervädret” (i betydelsen varmt och torrt) fick sydvästra Götaland, medan norra Norrland hade det ”sämsta semestervädret”. Torkan har sina avigsidor, såsom skogsbränder och växtlighet som tynar utan behövligt vatten. Stabilt väder i söder förde vädersystemen på en nordlig bana över Skandinavien. Det var först under den sista julivecka som vädret blev ostadigt även i söder.
Medeltemperaturen blev 1–2,5 grader över det normala i södra halvan av landet, och 0-1 grader över det normala längre norrut. Några enstaka platser hade till och med aningens kallare än brukligt i juli. Jokkmokk i meller sta Lappland och Pite-Rönnskär vid nordligaste Västerbottenskusten avvek mest med 0,3 grader under normal julitemperatur. I absoluta tal hade skånska Lund varmast i juli med en medeltemperatur på 18,8 grader medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 7,8 grader.
Merparten av landet fick mindre nederbörd än normalt. På många håll i västra Götaland, västra Svealand och östra Svealand föll inte ens hälften av vad som är brukligt, lokalt inte ens en tiondel. Länge såg det till och med ut att kunna bli helt uppehåll för enstaka platser i Skåne, men med regn och åska under sista veckan försvann den möjligheten. Att en julimånad ”nollas” någonstans i landet är relativt sällsynt och har sedan 1900-talets början bara hänt vid sex tillfällen: 1901, 1904, 1937, 1955, 1983 och 1994.
Torrt och varmt juliväder innebar en hel del sol. I söder lös solen mer än vanligt i juli, dock inte rekordartat mycket. Mest sken solen i Karlstad med 345 timmar. I norr däremot blev antalet soltimmar ungefär normalt, eller något mindre än normalt.
Svalt och torrt i söder, varmt och blött i norr
De första julidygnen bjöd på nästan upp-och-ner-vända vädret jämfört med månaden som helhet. Sval luft härskade i söder, medan värmen fanns i norr. Även regn fanns i norr och den 1–2 föll lokalt över 40 mm:
Jörn i norra Västerbotten 42 mm den 1,
Koler i södra Norrbotten 42 mm den 1,
Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland 78 mm (månadens största dygnsnederbördsmängd) den 2,
Adak i södra Lappland 50 mm den 2,
Malkälen i Västerbotten 47 mm den 2
och Björkudden i norra Lapplandsfjällen 45 mm den 2.
Nätterna var kalla, och i småländska Hagshult var det bara 1,9 grader natten till den 3. Det blev även månadens lägsta temperatur i Götaland.
Varmt och torrt i hela landet
Efter den regniga inledningen i norr tog värme och torka över alltmer i hela landet. Den 7 inträffade månadens första 30-gradersdag när Hudiksvall vid Hälsingekusten noterade exakt 30,0 grader, vilket också blev månadens högsta temperatur i södra Norrland.
En markant temperatursänkning följde i norr när svalare luft fördes ner från nordväst den 7–8. I samband med det nådde medelvinden kortvarigt stormstyrka på 25 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen tidigt på morgonen den 8.
Passerande regn
Den 9–10 blev det svalare även i söder när ett regn passerade österut över landet. Regnet hakades upp över Östersjökusten i sin rörelse åt sydost. Privata mätningar på uppåt 50 mm kom in från Närke, Östergötland och Södermanland. Regnet var välbehövligt och dämpade skogsbrandfaran, men bara tillfälligt. Officiellt inkom bara en rapport om dygnsnederbörd på över 40 mm:
Dalarö i Stockholms södra skärgård 43 mm den 10.
Regnet i söder följdes av varmare väder igen i hela landet. I norr blev värmen dock kortvarig innan nästa portion med sval luft drog in västerifrån den 13.
Varmt i söder, svalt i norr
Perioden 16–22 var landet tydligt tudelat temperaturmässigt, i stort sett på gränsen mellan Svealand och Norrland. I norr var det svala dagar och kalla nätter som gällde, medan värmen fanns i söder. Därför noterades såväl låga som höga temperaturer dessa dygn. Månadens och årets dittills högsta temperatur blev 30,8 grader i Ronneby-Bredåkra i Blekinge den 21. Totalt blev det tre 30-gradersdagar i juli, den 7, 21 och 28, och hela 22 dagar bjöd på 25 grader åtminstone någonstans i landet.
Nätterna var samtidigt kyliga i norr och i tre av fyra landsdelar noterades månadens lägsta temperatur: I norra Norrland Latnivaara i norra Lappland 1,7 minusgrader den 23, i södra Norrland Börtnan i södra Jämtland 1,5 minusgrader den 22 och i Svealand Ulvsjö i norra Dalarna 1,3 grader den 23.
Torkan i södra Sverige gjorde att det blev allt torrare i skog och mark. Skogsbrandfaran var stor eller mycket stor i större delen av Götaland, Svealand och sydöstra Norrland långt in i månaden. Den 24 pågick åtminstone 65 skogsbränder runtom i landet.
Åskoväder gav regn i massor
Med början den 23 tog värmen över även i norr. Temperaturen närmade sig 30-gradersstrecket lite här och var i landet. Högst julitemperatur i norra Norrland uppmättes till 28,5 grader i Petisträsk i Västerbotten den 26. Samma dag noterade Enköping i sydvästra Uppland 29,8 grader. Den noteringen tangerades i Eklången i inre Södermanland den 27, och bägge dessa blev månadens högsta temperatur i Svealand.
Till en början var det övervägande uppehåll, men efterhand började lokala värmeåskväder dyka upp i den fuktiga högsommarvärmen. De fem mest åskfrekventa julidygnen inträffade samtliga under månadens avslutande vecka. Mest dunder fick vi uppleva den 27 med 16 110 registrerade blixtar i landet, och dygnet dessförinnan 14 875 blixtar. Den 25–27 föll det lokalt över 40 mm:
Östra Husby i norra Östergötland 51 mm den 25,
Harstena vid Östgötakusten 48 mm den 26,
Östra Husby 40 mm den 26,
Marsliden i sydligaste Lapplandsfjällen 60 mm den 27
och Latikberg i södra Lappland 40 mm den 27.
Östra Husby fick alltså hela 91 mm regn på två dygn, vilket blev merparten av hela deras totala nederbördsmängd på 113 mm i juli. Lokala översvämningar drabbade bland annat småländska Jönköping där det enligt privata mätningar föll 68 mm den 26. Även Göteborg drabbades efter 11 mm regn på ynka 20 minuter den 27.
Omfattande regn söderifrån
Den 30 blev månadens regnigaste dygn sett till landet som helhet. Ett delvis intensivt regn drog in söderifrån och vidare rakt norrut över landet och gav över 40 mm på flera platser i Ångermanland:
Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 62 mm,
Nordanbäck i nordligaste Ångermanland 59 mm,
Balsjö i nordligaste Ångermanland 56 mm
och Kasa i norra Ångermanland 43 mm.
Den varning för skogsbrandfara som länge rått för södra halvan av landet kunde efter detta regn tillfälligt tas bort, men det behövs betydligt mer regn än så för att återställa balansen i söder efter torkan i juli.