Få varma dagar, regn i massor i norra Norrland samtidigt som torkan varit svår på andra håll och den lägsta maxtemperaturen i juli på nästan 40 år, där har ni julivädret i kortformat.
Just avsaknaden av varma dagar, och kanske än mer en period med varma dagar, är det som är det mest slående med årets juli. Den 20 noterades 27,2 grader i Rörastrand på Tjörn i Bohuslän. Det är den lägsta maximitemperaturen i juli i landet sedan 1979. Den julimånaden noterades 26,6 grader som högst i Överkalix i Norrbotten den 8 och i värmländska Höljes den 14. Oftast når vi 30-gradersstrecket åtminstone någon gång någonstans i juli. Så inte denna juli alltså, och senast det skedde var 2007.
Mellanmjölk serverat med såväl torka som blöta
Jämfört med referensåren 1961–1990 blev juli inte fullt så kall som många kanske tror, inte sett till medeltemperatur i alla fall. Det blev i stort sett normalt i söder och längst i norr, och bara något kallare än normalt i övrigt. Som mest avvek medeltemperaturen med 1,8 grader under det normala, det i Ytterhogdal i nordvästra Hälsingland medan västgötska Naven på Kållandsö i Vänern och Örebro hade störst positiv avvikelse med 0,9 grader. Med tanke på den allt varmare värld vi lever i var dock månaden kallare än många andra julimånader på senare år. Främst inledningen var kall, vilket till stor del kompenserades av en varmare sista tredjedel. I absoluta tal blev det jämt skägg mellan fyra observationsstationer gällande varmast i platsen i landet i juli. Göteborg, Stockholms automatstation, Naven och Ölands norra udde noterade samtliga en medeltemperatur på 17,4 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 7,0 grader. Göteborg har därmed varit varmast i landet de fyra senaste månaderna, men efter att ha varit ensam herre på täppan i april, maj och juni blev det alltså trångt på överst på pallen nu i juli. Temperaturen i juli kan anses lite mellanmjölkslik, där trots bristen på riktigt varma dagar som vi alla känt av blev medelvärdet i grova drag ändå normalt.
Nederbörden föll väldigt ojämnt över landet i juli. I stora delar av södra halvan av landet föll klart mindre regn än brukligt, speciellt i ett band genom norra Götaland och södra Svealand. Däremot fick sydligaste Götaland mer regn än normalt. Regnigt även i större delen av norra Norrland där det lokalt kom mer över dubbla normalmängden. Mest i procent mot det normala räknat fick Luleå flygplats i Norrbotten med 261 procent (130 millimeter), medan Vidsel på gränsen mellan Lappland och Norrbotten fick mest i millimeter räknat med 210 millimeter. Klart minst i såväl millimeter som procent räknat fick Landsort vid Södermanlandkusten. Ynka 2 millimeter är endast 5 procent av deras normala julimängd på 41 millimeter. Trots torkan ändå inget torr-rekord för mätserien med startår 1880. Dock var det nära, för rekordet lyder på 2,0 millimeter från 1959 mot 2,2 millimeter denna juli.
Solen lyste i stort sett normalt eller något mer än normalt för de flesta av oss i juli. Ja, det var faktiskt så. Längst i söder och i västra och norra Norrland var det dock något snålt med antalet soltimmar. Bland de fåtal stationer som mäter solskenstid fick Hoburg på sydligaste Gotland mest sol med 336 timmar medan Tarfala fick minst med 154 timmar.
Sommaren har så här långt varit klart åskfattig. I juli inträffade de första dygnen med tusen blixtar eller mer i landet. Mest åska blev det i samband med kraftiga skurar över södra Götaland den 30. Nästan 2 900 blixtar det dygnet, följt av drygt 1900 blixtar den 3, 1 500 blixtar den 27 och dryga 1 000 blixtar den 2. Jämfört många andra julimånader är det avsevärt mindre än brukligt, men det hänger givetvis ihop med torkan som rått och de få varma dagarna vi haft. I fjol, 2016, hade vi nästan 62 000 blixtar i juli mot drygt 11 500 i år. Året innan, 2015, som rent vädermässigt var snarlik årets juli, bjöd på dryga 14 000 blixtar. I juli 2014 var det extremt mycket mer åska med totalt över 193 000 blixtar och med det svenska dygnsrekordet på 43 546 blixtar den 27 juli 2014.
Rekordkyliga nätter
De inledande dagarna av månaden var skapligt varma. Det förekom även lokala regn- och åskskurar med cirka 30 mm som mest, och det uppstod även en del bränder och tågtrafikstörningar efter blixtnedslag.
En vecka in i juli var det rejält svalt väder som gällde. Inte minst nätterna var kalla, lokalt till och med rekordkallt. Den 5–8 noterades lokala minusgrader i norra Norrbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen, västra Dalarna och norra Värmland.
Månadens lägsta temperatur på 2,6 minusgrader i Sveg i Härjedalen den 6 är kallast där i juli sedan 1951. Samma natt noterade värmländska Östmark-Åsarna 1,3 grader, kallast där sedan 1983 och Ljusnedal i Härjedalen 2,3 minusgrader, kallast där sedan 1986.
Natten därpå, den 7, noterade Pajala i Norrbotten nytt julirekord med 1,8 minusgrader. Mätningarna inleddes 1940 och det tidigare rekordet löd på 1,7 minusgrader från den 14 juli 2015. Samma natt noterade också Haparanda Norrbotten med 1,7 grader sin kallaste julinatt sedan 1863.
Här samtliga landsdelar lägsta temperatur i juli:
I norra Norrland 2,4 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland den 7,
i södra Norrland 2,6 minusgrader i Sveg den 6,
i Svealand 0,8 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 6
och i Götaland 1,2 grader i Horn i sydligaste Östergötland den 6.
Omfattande regn gav höga flöden
Omfattande regn berörde norra Norrland den 12–14, och på sina håll föll sammanlagt över 70 millimeter. Exempelvis fick Jokkmokk flygplats i norra Lappland hela 94 millimeter och Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen 78 millimeter under dessa tre dygn. Inte undra på att månaden som helhet blev blötare än normalt efter ett sådant regn.
Mycket regn i kombination med sen snösmältning gav höga flöden i de oreglerade älvarna Piteälven, Kalixälven och Torneälven från då och i närapå två veckor. Kulmen kom den 16–22 med mycket höga flöden i Torneälven uppströms Lainioälven samt i Tärendöälven.
Här samtliga officiella observationer på 40 millimeter eller mer dessa dygn:
54 millimeter i Tjåkaape en bit sydväst om Jokkmokk i Lappland den 12,
45 millimeter i Klippen i mellersta Lappland den 12,
43 millimeter i Kvikkjokk-Årrenjarka den 12,
54 millimeter i Vidsel den 13,
53 millimeter på Jokkmokk flygplats den 13
och 43 millimeter i Björkudden strax öster om norra Lapplandsfjällen den 13.
Kanske bäst här att påminna om att ett nederbördsdygn räknas från morgon till morgon, så exempelvis dygnet den 12 räknas från klockan 8 den 12 till klockan 8 den 13.
Det har inte varit något stormtillfälle alls i fjällen eller till havs i juli, och över land har inga byvindar på 21 meter per sekund eller mer noterats. Det är helt som det ska det, för det blåser sällan så pass mycket i juli. Visst har det blåst en del under månaden, men inte mer än brukligt om man ser till det allmänt något ostadiga och svala väderläge vi haft. Dessutom ska man komma ihåg att vinden ”känns mer” om det inte är varmt på dagarna. Om vinden friskar i och det är 20 grader känns det kallt, men är det 25 grader fläktar det bara skönt. Därmed luras minnet att tro att det varit blåsigare än vanligt om värmen på dagarna är lite skral. Högst byvindsnotering i juli oavsett stationsplacering blev stormbyar på 31 meter per sekund i Sylarna i Jämtlandsfjällen under småtimmarna den 16.
Äntligen högsommarvärme även i norr
Det dröjde till den 24 innan det för första gången i juli blev högsommarvarmt, 25 grader eller mer, i Norrland. Det var när värme österifrån sipprade in över Tornedalen. Kulmen för värmen i norr kom två dagar senare.
Här har ni månadens högsta temperatur i de fyra landsdelarna:
I Götaland 27,2 grader i Rörastrand på Tjörn i Bohuslän den 20,
i Svealand 26,5 grader i Örebro i Närke den 22,
i södra Norrland 26,0 grader i Junsele i nordvästra Ångermanland den 26
och i norra Norrland 26,8 grader i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten den 26.
Årets hittills enda 30-gradersdag inträffade redan den 28 maj när småländska Oskarshamn noterade 30,1 grader. Ska bli intressant att se om den årshögstanoteringen står sig sommaren ut.
Med få varma dagar är det föga förvånande att det ännu inte varit någon tropisk natt denna sommar. Alltså en natt då temperaturen inte sjunker under 20-gradersstrecket. Julimånader utan tropiska nätter är inte alltför ovanligt, och det hände senast såväl 2012 som 2013. I fjol, 2016, hade vi bara en tropisk natt i juli och 2015 var det två, medan juli 2014 däremot bjöd på ett helt gäng tropiska nätter.
Lite mer ”normalt”
Den avslutande tredjedelen av juli blev allmänt lite varmare. Det märks bland annat i fjälltrakterna. Den 20–25 anlände nämligen den meteorologiska sommaren till de återstående delar av fjällkedjan som inte fick sommar i början av juni. Av landets officiella stationer var Tarfala sist ut att få meteorologisk sommar, och det skedde den 25. Ni vet det säkert, men den meteorologiska sommaren anses kommen när medeltemperaturen fem dygn på raken är över 10 grader varje enskilt dygn, och då räknas det första av dessa dygn som startdatum.
Den 23–24 låg ett band med regn, skurar och åska genom Skåne och södra Halland. Mest föll natten mot den 24, vilket för nederbördsdygnet den 23 innebar följande noteringar om 40 millimeter eller mer:
54 millimeter i Knäred i sydöstra Halland,
44 millimeter i Hästveda i norra Skåne
och 42 millimeter i Degeberga i östra Skåne.
Regnande fortsatt även efter klockan 8 på morgonen den 24, så sammanlagt fick Hästveda 66 millimeter, Knäred 63 millimeter och Degeberga 50 millimeter innan regnet gjort sitt.
Med ökad fukt och värme mot månadens slut började regn- och åskskurar blir alltmer förekommande, och även stora regnmängder på kort tid. I samband med ”ryssvärmen” i nordöstra Norrland bildades kraftiga åskskurar den 27. I Saittarova i norra Norrbotten föll 21 millimeter på en kvart och 36 millimeter på en timme på kvällen. Totalt blev det 43 millimeter där det dygnet.
Dagen därpå, den 28, kom månadens officiellt största dygnsnederbördsmängd. I Vagnhärad i östra Södermanland föll 57 millimeter när ett band med kraftiga regn- och åskskurar passerade, där det tillfälligt blev stopp för tågtrafiken söder om Stockholm efter blixtnedslag. I databasen saknas det värden för många dygn i Vagnhärad i juli, men preliminärt har det bara kommit 3 millimeter under resten av månaden. Vid kusten strax sydost om Vagnhärad ligger Landsort. Där fick man ingen mätbar nederbörd alls den 28, och som tidigare nämnts endast 2 millimeter på hela månaden.
Månadens mest åskrika dygn blev, som tidigare nämnts, den 30. Då passerade skurar över främst norra Skåne, södra Halland, Blekinge och södra Småland, men mer än 35 millimeter som mest blev det inte den gången.