Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Både värme och stora regnmängder

Uppdaterad
Publicerad

Juni blev en tämligen normal månad. Som oftast slog både värme och häftiga åskskurar till. Först drabbades Värmland och Dalarna av mycket stora regnmängder, en vecka senare var det Jämtlands tur och under månadens sista dygn åter mycket regn i ett stråk från inre Jämtland till södra Lappland. Sammantaget blev juni en något sval och på många håll blöt månad.

Antalet dagar med högsommarvärme i landet blev till slut tio stycken i juni. De första fyra inträffade under en skapligt varm och torr första junivecka, för sedan blev vädret svalare och ostadigare. Till slut återkom värmen i söder och månaden avslutades med sex dagar på raken med 25 grader eller mer någonstans i landet. Småländska Målilla med 28,6 grader den 29 blev till slut månadens och årets hittills högsta temperatur.

Juni blev en något kall månad, främst i landets norra delar. En skapligt varm inledning, men främst en mycket varm avslutning på månaden gjorde dock att månaden totalt sett blev i stort sett normal i söder, på sina håll även något över normalt. Med ett spann från 2,5 grader under det normala till 0,7 grader över det normala som mest så hamnar nästan hela Sverige inom kategorin normalt denna juni. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i juni med 2,2 grader, medan Stockholm hade månadens högsta medeltemperatur med 15,6 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Nederbörden föll ojämnt i både tid och rum. Det mesta av regnet kom i samband med två kraftiga regn i mitten av månaden samt ett på junis sista dag, medan övriga junidagar bjöd på uppehåll i stora delar av landet. Sammantaget föll mer regn än normalt i nästan hela landet. Undantaget blev främst sydöstra Götaland, där föll lokalt inte ens hälften av normal juninederbörd. Inte så konstigt då att det var just där som skogsbrandrisken snabbt ökade i samband med månadens avslutande värme.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Varierande inledning

Den inledande dryga veckan bjöd på vitt skiftande väder i landet. Tidvis riktigt soligt, varm och torrt, men däremellan ostadigare väder med flera mindre regnområden som passerade. Exempelvis ett i Norrbotten den 3 med uppåt 20 mm som mest och ett i Skåne den 7 med uppåt 35 mm som mest.

Månadens lägsta temperatur inträffade redan natten till den 1, då Tarfala i norra Lapplandsfjällen noterade 5,1 minusgrader. Den 2 slog sedan värmen till på allvar för första gången för många sörlänningar. Maj hade ju inte bjudit på speciellt sommarvarmt väder precis, så när det blev högsommarvärme i Halland den 2 så njöt många säkerligen extra mycket.

Regn på regn västerifrån

Regnet som passerade Skåne den 7 var det första i raden av flera regn som vandrade österut över främst Götaland under ett par dagars tid. I princip var det en impuls per dag som drog in västerifrån. Mycket regn föll, lokalt över 40 mm på ett dygn: Torup i inre Halland 46 mm och Havraryd i inre Halland 42 mm den 9 och Flahult i norra Småland 42 mm, Malexander i södra Östergötland 41 mm och Nobynäs i norra Småland 40 mm den 10.

Men det var ändå bara början, för den 11 drog ett regn under förstärkning in över västra Götaland och västra Svealand. Detta regn hade siktet inställt längre norrut över landet, så den 11-12 passerade det österut över främst Svealand och sydligaste Norrland. Mest regn föll i norra Värmland och västra Dalarna. Mest första dygnet, den 11, fick Vitsand i norra Värmland med hela 80 mm. Dygnet därpå toppade Malung i Dalarna med 58 mm. Sammantaget föll det över 100 mm på sina håll i samband med regnet. Exempelvis fick Malung den 11-12 ihop 113 mm, vilket kan jämföras med Malungs normala nederbördsmängd för hela juni på 74 mm. Här samtliga officiella observation om 50 mm eller mer dessa dagar: Vitsand 80 mm, Stöllet i norra Värmland 66 mm, Lekvattnet i norra Värmland 60 mm, Letafors i norra Värmland 59, Malung 55 mm, Sunne i mellersta Värmland 50 mm den 11 och Malung 58 mm den 12. När så mycket regn faller på kort tid blir det givetvis en del lokala översvämningar, bland annat i närheten av just Vitsand.

Svalt i väntan på nästa stora regnväder

Månadens första stora regnväder passerade landet under en helg, och följdes sedan av ganska svalt och inte speciellt dramatiskt väder under påföljande vecka. Lagom till nästa helg var det dock dags igen. Ett omfattande vädersystem med regn och skurar snurrade in över landet västerifrån, och väl där snurrade det runt sig själv ett varv innan det drog vidare bort österut. Mycket regn även denna gång med mest i sydvästra Norrland den 17-18 och i nordöstra Norrland den 19. Mängderna blev stora, inte minst i västra Jämtland. Höglekardalen i Oviksfjällen i Jämtland fick totalt på tre dygn, den 17-19, ihop hela 127 mm! Normalt får Höglekardalen 77 mm på en hel junimånad. Inte konstigt att Höglekardalen fick mest regn i millimeter räknat i landet när väl hela juni var till ända.

Följderna märktes direkt. I Åre forsade vattnet i stort sett rakt igenom byn och flera vägavsnitt raserades eller översvämmades. Några dagar senare, den 21, nådde flödet i Indalsälven nedströms Storsjön höga nivåer. Här samtliga officiella observation om 35 mm eller mer dessa dagar: Tullus i Jämtland 35 mm den 17, Höglekardalen 68 mm, Risbäck i sydligaste Lappland 44 mm, Västmarkum i Ångermanland 43 mm, Dravagen i Härjedalen 40 mm, Dikanäs i södra Lappland 38 mm och Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 36mm den 18 och  Tärendö i norra Norrbotten 39 mm och Kangos i norra Norrbotten 35 mm den 19.

Samtidigt som regn och skurar berörde nästan hela landet pågick ett kronprinsessbröllop i huvudstaden. Just i en kil över Östersjön och Östersjökusten var vädret stabilt och skapligt varmt. Eftermiddagsvädret i Stockholm var nästan idealiskt. Det var ganska soligt, mest svaga vindar och lagom varmt med knappa 20 grader.

Långsamt varmare i midsommarveckan

Dagarna före midsommar blev vädret långsamt varmare i hela landet. Midsommarvädret blev sedan mycket skiftande. På många håll sken solen, men samtidigt hade ett skurområde letat sig in västerifrån. I västra Svealand och västra Norrland var det lokala skurar som gällde, likaså i sydvästra Norrland där ett band med regn- och åskskurar drog österut under dagens lopp. Temperaturen nådde på midsommarafton som högst 24,8 grader, dels i Stockholm, men också i Oskarshamn vid Smålandskusten. Mest regn under dagen, från klockan 8 på morgonen till klockan 20 på kvällen, fick man i Torpshammar i Medelpad med 16 mm. Skurområdet förstärktes sedan på sin färd åt nordost under midsommaraftonens kväll och natt mot midsommardagen. På midsommardagens kväll träffades två personer av blixten i Lainio utanför Kiruna när de sökt skydd under en presenning

Värme i söder, kraftiga skurar i norr

Redan under midsommarhelgen började värmen få greppet om södra Sverige, och månaden avslutades sedan med en värmebölja i söder. Det skulle dock dröja till den 29 innan årets dittills högsta temperatur (28,2 grader i Haparanda den 15 maj) slogs. Det var småländska Målilla som lyckades, men det var tätt i topplistan den dagen och det var fler platser än Målilla som nådde högre än 28,2 grader, nämligen Valla i inre Södermanland med 28,4 grader, Stockholm med 28,4 grader, Hudiksvall med 28,3 grader och Kolmården-Strömsfors i norra Östergötland med 28,3 grader.

Samtidigt som värmen och torkan härskade i söder drog ett nytt område med regn- och åskskurar åt nordost över norra Sverige under månadens sista dag. Åter föll stora regnmängder, denna gång främst över östra Jämtland, västra Ångermanland och södra Lappland. Här alla observationer på mer än 40 mm den 30: Borgvattnet i östra Jämtland 56 mm, Ullsjöberg i sydligaste Lappland 56 mm, Latikberg i södra Lappland 54 mm, Gubbhögen i norra Jämtland 50 mm, Långån i Jämtland 49 mm, Adak i södra Lappland 48 mm, Västanbäck i östra Jämtland 46 mm, Hudiksvall i östra Hälsingland 45 mm, Hoting i norra Ångermanland 44 mm, Hammerdal i Jämtland 44 mm, Gunnarn i södra lappland 42 mm, Öraåtjärnarna i sydöstra Jämtland 41 mm, Malå-Brännan i södra Lappland 41 mm och Backe i nordvästra Ångermanland 40 mm.

Hudiksvalls 45 mm är nästan lika mycket som Hudiksvall normalt får på en hel junimånad, nämligen 49 mm. Totalt fick Hudiksvall 156 mm denna juni, därmed ett nytt regnrekord för juni. Det gamla löd på 142 mm från 1981 och Hudiksvall har mätt nederbörd sedan 1934. Hudiksvall var också den plats i landet som fick mest nederbörd i procent räknat (319%) jämfört med normal nederbördsmängd i juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet