• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Allt man kan tänka sig

Uppdaterad
Publicerad

Juni bjöd på mycket skiftande väder, alltifrån tryckande värme och skogsbränder till stormbyar, tromber och fallvindar. Även kraftig åska, mycket blixtar och rikligt med regn har förekommit, så månaden visade upp i stort sett hela sommarväderregistret.

Juni blev en minst sagt händelserik vädermånad. Det blev två rejäla perioder med högsommarvärme, en i början av juni och en precis på slutet. I början av månaden hann också ett mycket kraftigt temperaturomslag ställa till oreda när stormbyar, tromber och fallvindar slog till. Ett par mycket åskrika dagar följdes av allmänt svalt och ostadigt väder i mitten av juni, innan det sakta men säkert blev stabilare igen och värmen återkom.

Vad kommer man att minnas? Frågar man någon som upplevde tromberna på nära håll blir svaret självklart. För oss övriga är det nog värmeböljan i början av månaden som vi minns bäst, inte minst med tanke på att den kom lagom till skolavslutningarna.

Månadens medeltemperatur blev 1-3 grader över det normala i större delen av landet. Minst överskott blev det vid Bohuskusten, där det till och med blev 0,1 grad under normalt för Väderöarna. Men det svängde rejält under månaden. De varmaste dygnen inföll den 6-11 och 28-30, medan perioden den 13-25 bjöd på kallare än normalt i större delen av landet. I absoluta tal hade Stockholm högst medeltemperatur i landet i juni med 17,5 grader medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade lägst medeltemperatur med 6,0 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Dessutom har det regnat mer än normalt i så gott som hela landet i juni, även om det långt in i månaden var rejält torrt på sina håll i öster. Bara i ett stråk genom mellersta Norrland har det fallit mindre regn än normalt i juni. I inre Götaland föll mer än dubbla normala mängderna regn i juni, men det är långtifrån några rekord. Även i delar av norra Norrland föll över 200%.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Antalet soltimmar blev i grova drag normalt i juni. Preliminära värden ger mest solskenstid i Luleå med 352 timmar (normalt 315 timmar), följt av Svenska högarna i norra Östersjön med 346 och Visby med 343. Som vanligt på sommaren har solen visat sig mest vid kusterna, så i exempelvis Östersund blev soltiden preliminärt 224 timmar (normalt 246 timmar).

Händelserik inledning

Månaden började med att några tama regnväder drog österut över landet och följdes av varmluft. Kallast i landet natten till den 3 var det i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen med 1,1 grad. Det var första natten för i år som inga minusgrader observerades i landet. Samtidigt var det torrt i sydost och flera skogsbränder härjade, bland annat på Gotland och i Uppland.

Den 4 pressade betydligt kallare luft ner över Norrland, vinden tog i rejält och kraftiga regn- och åskskurar passerade. Stormbyar i inlandet i juni är högst ovanligt, men just den 4 rapporterade Hemling i norra Ångermanland och Malå-Brännan i sydöstra Lappland byvindar på 26 m/s. Från många andra håll i mellersta och norra Norrland kom dessutom rapporter om mycket hårda vindbyar. I fjällen kulminerade medelvinden med storm 25 m/s i Stekenjokk.

Dessutom drog flera tromber förbi med stor kraft och förstörelse. Bland annat flyttades en studsmatta i Backsjöänget utanför Örnsköldsvik i Ångermanland ett femtiotal meter. Tromber i Norrland i juni är ovanligt, men förekommer då och då, men ytterst sällan på så många ställen som vid detta tillfälle. Även fallvindar i samband med de kraftiga regn- och åskskurarna fällde skog. Sammanlagt föll uppskattningsvis 100 000 kubikmeter skog, vilket är mycket för att vara juni. Dessutom sjönk temperaturen rejält. I exempelvis Film i norra Uppland föll temperaturen från 28 till 17 grader under timmen klockan 17-18.

Följande natt noterades junis lägsta temperatur i landet, 4,3 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen.

Värmebölja

Bara ett dygn senare vällde högsommarvärmen in över landet. Den 6, på självaste nationaldagen, blev det för första gången i år 30 grader varmt, när Göteborg noterade exakt 30,0 grader. Det blev för övrigt månadens högsta temperatur i Götaland. Göteborgs temperatur tangerades av Vidsel i Norrbotten den 8, och den 9 blev det 30,2 grader varmt i Övertorneå i norra Norrbotten. Värmeböljan var som mäktigast i mellersta och norra Norrland den 8-11, med hela 33,5 grader varmt i Markusvinsa i norra Norrbotten den 10 som högst. Värmeböljan bjöd på fem dagar (den 6 och 8-11) med minst 30 grader någonstans i landet.

Markusvinsas temperatur är för övrigt varmast i landet i juni sedan 2000. Månadens högsta temperatur är också så pass hög att den mycket väl kan stå sig som årets högsta. För det är inte alla år som temperaturen i juli och augusti orkar upp till 33,5 grader. Nya junirekord slogs också den 10, nämligen för Haparanda i Norrbotten med 31,4 grader och Kiruna-Esrange i norra Lappland med 29,8 grader. Haparanda har mätt temperatur sedan 1859 och Kiruna-Esrange sedan 1898. I Haparanda är det dessutom den varmaste dagen oavsett månad sedan den 2 juli 1972.

Natten till den 11 blev det som kallast i hela landet på flygplatsen Malmö-Sturup i Skåne med 5,7 grader. Hur ovanligt är det? Jag har tyvärr inget svar på det, men det torde vara mycket ovanligt. Inte att någon plats i Götaland har kallast i landet, däremot att det just är Malmö-Sturup, som inte är en känd plats för kyla.

I och med värmeböljan anlände även sommaren till hela landet. Sist ut att få sommar var mätstationer Storön, Rödkallen och Pite-Rönnskär vid norra Norrlandskusten och Katterjåkk, Abisko och Ritsem i norra Lapplandsfjällen den 7. Det återstår dock en station, Tarfala, men där är det inte ens alla somrar som det blir sommar enligt den meteorologiska definitionen. Tarfala hade också klart lägst medeltemperatur i landet i juni med sina 6,0 grader.

Åskrika dygn

Mitt i värmeböljan dök värmeåskväder upp. Ett band med kraftiga regn- och åskskurar låg den 7-8 nord-sydligt genom landet. Den 7 var antalet markurladdningar över 5000 ampere hela 41 000, vilket är flest på ett dygn sedan mätningarna inleddes 2002. Sammanlagt för dygnen 6-12 var antalet markurladdningar i Sverige 114 000. Lokala översvämningar, bortspolade vägbanor och banvallar samt strömavbrott efter blixtnedslag blev följden.

Med åskan kom även regnmängder på över 30 mm någonstans i landet varje dag den 6-10 och den 12-13. Än mer, över 50 mm, föll vid två tillfällen:

Den 9 föll 52 mm i Omberg i västligaste Östergötland.

Den 12 föll 52 mm i Åsarna i Jämtland.

Omslag till svalt och ostadigt

Den 11-12 pressades värmen bort österut när svalare luft tog över både från sydväst och norr. Det var ett efterlängtat och välbehövligt omslag för landets östra delar där det varit torrt en längre tid. Flera kraftiga regn- och skurområdena berörde olika delar av landet olika dagar när vädret under en lång period, till och med midsommar, var svalt och ostadigt. Alla dygn den 18-24 rapporterades det över 30 mm från åtminstone en plats i landet. Än mer, över 50 mm, föll vid tre tillfällen:

Den 19 föll 51 mm i Holmbo i nordöstra Småland.

Den 21 föll 58 mm i Rensjön i nordligaste Lappland.

Den 22 föll 60 mm i Växjö i Småland och 57 mm i Knäred i sydligaste Halland.

Regnet den 22 kom in söderifrån natten mot den 23, men räknas ändå till nederbördsdygnet den 22. När regnet drog vidare norrut gav det sammanlagt 59 mm i Kettstaka i sydligaste Närke på östra sidan om Vättern. Men den mätningen gäller alltså från kvällen den 22 och ett dygn framåt, så i officiella sammanhang hamnar ungefär hälften av nederbörden på den 22 och resten på den 23. Mest intensivt var regnet i Kettstaka på morgonen den 23, då det föll 22 mm klockan 08-09.

Vädret var inte bara ostadigt, utan även svalt under en längre tid. Ingen högsommarvärme noterades någonstans i landet den 13-26, alltså under exakt två veckors tid. Månadens lägsta maximitemperaturen en enskild dag blev 19,5 grader den 19. Det känns kanske lite väl ynkligt för att vara i sommarmånaden juni?

Långsamt stabilare under midsommarhelgen

Midsommarvädret blev ostadigt med regn- och åskskurar på många håll i landet. Lite sol blev det också, och Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen hade varmast i landet med 21,6 grader. Midsommaraftonens väder-förlorare blev däremot Mora i Dalarna med 20 mm regn under dagen (klockan 08-20). Räknar man hela dygnet (och alltså tar med midsommarnatten klockan 20-08) så föll mest i Delsbo i Hälsingland med 32 mm. Men vad är väl en midsommar utan att man tvingas springa från matbordet för att söka skydd undan skurarna?

Motsvarande värden för midsommardagen blev 22,1 grader i Orrbyn och Överkalix-Svartbyn i Norrbotten, och Nattavaara i mellersta Lappland med 18 mm på dagen och 20 mm sammanlagt för hela dygnet.

Det var gott om skurar på midsommaraftonen, men redan på midsommardagen kunde man ana att en stabilisering var på gång. Annandag midsommar, om det nu hade funnits en sådan, bjöd på ännu färre skurar och mer sol än de två föregående dagarna.

Högsommarvärme

Efter midsommarhelgen började varmare luft åter ta sig in över landet. Det blev ett par riktigt varma och soliga dagar som avslutade en händelserik vädermånad. Åter nådde temperaturen upp till 30-gradersstrecket. Det blev därmed till slut sex dagar i juni (utöver de fem i början av juni även den 29) med 30 grader eller mer någonstans i landet, och tillåter man sig en avrundning av tiondelarna kan man lägga till ytterligare tre dagar (den 7, 12 och 30). Temperaturen orkade dock inte riktigt upp till de värden som värmeböljan i början av juni hade gett. Månadens högsta temperatur stod sig därmed för alla fyra landsdelar:

Götaland: Göteborg 30,0 grader den 6.

Svealand: Sala i Västmanland 29,9 grader den 9.

södra Norrland: Junsele i Ångermanland 31,3 grader den 11.

norra Norrland: Markusvinsa 33,5 grader den 10.

Natten till den 30 sjönk temperaturen inte lägre än 20,4 grader i Gällivare i norra Lappland. Tropisk natt med andra ord, vilket är mycket ovanligt för att vara i inlandet och dessutom så långt norrut. Men ska det ske i Gällivare så är det just så här års när solen är ovan horisonten dygnet runt.

Under månadens sista skälvande timmar drog åskskurar upp söderifrån över södra Sverige. Eftersom nederbörden för juni räknas ända fram till klockan 8 på morgonen den 1 juli hann det bli över 30 mm på sina håll. Som mest föll 42 mm i Orrefors i sydöstra Småland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet