• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bedrövligt svalt, men även tio raka högsommardagar

Uppdaterad
Publicerad

Det bestående minnet av juni 2014 lär för de flesta av oss bli midsommarens kyla, och i norr även snö! Inledningen var däremot varm, så sammantaget blev inte månadens så kall som man kanske kan förledas att tro.

Sällan har så många frusit så mycket som midsommarhelgen 2014, för på många platser i landet har det gått årtionden sedan det var lika stor brist på sommarvärme denna ack så viktiga väderhelg. Dessutom friskade nordvinden i längs delar av ostkusten, så kylan letade sig trots tjocktröja på långt in i kroppen.

Först varmt, sedan kallt gav ganska normalt

Junivädret inleddes varmt, och det överskott jämfört med det normala som då byggdes upp har sakta men säkert malts ner när svalt (eller till och med kyligt) väder tog över. Sammantaget blev månaden något kallare än normalt i större delen av landet. Lokalt är avvikelsen cirka 1,5 grader som mest. Och det är bara två år sedan som juni som helhet var kallare än årets i så gott som hela landet.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i juni med en månadsmedeltemperatur på 3,8 grader, medan Hallands väderö i nordvästligaste Skåne och Falsterbo på skånska sydvästspetsen hade varmast med 16,0 grader.

Mycket av månadens nederbörd föll under månadens sista dygn, den 26–29, i alla fall sett till landets södra och mellersta delar. Längst i norr föll mycket nederbörd även den 7 och den 9. Sammanlagt blev juni en blöt månad, men delar av fjäll- och kustområdena, främst i Norrbotten, upplevde en torr månad. Lokalt föll det där inte ens hälften av vad som brukligt är i juni. Minst i procent räknat fick Skröven i nordöstra Lappland med 19 mm och Luleå flygplats i Norrbotten med 14 mm, vilket för bägge innebar 41 % av deras normala junimängd. På andra ställen i landet föll mer än dubbla normalmängden, så det har varierat mycket, precis som är förväntat när det mesta av nederbörden faller som lokala regnskurar.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen har inte lyst varken extremt mycket eller lite i juni. Generellt sett kan man säga att vi fick normalt eller något under normalt antal solskenstimmar denna månad. Preliminärt fick Nordkoster vid norra Bohuskusten mest med 316 timmar, medan jämtländska Storlien bara fick ihop 153 timmar.

Regn söderifrån följdes av högsommarvärme

Juni inleddes med värme. Den 2–3 anlände sommaren till de delar av Norrland som inte fick sommar redan i maj. Dock med vissa lokala undantag, främst i norra Härjedalen och södra Lappland, dit den meteorologiska sommaren ännu inte nått trots att vi nu tar klivit in i juli.

Den 3–12 var det tio dygn på raken med högsommarvärme åtminstone någonstans i landet. Varmast blev det den 10 med 28,5 grader på tre platser: Markaryd i sydligaste Småland, Källsjö i inre Halland och Borås i södra Västergötland. Årets hittills varmaste dag är fortsatt 30,1 grader i Gävle i Gästrikland den 24 maj. Övriga landsdelars högsta junitemperatur blev:

I Svealand 28,0 grader i Uppsala i Uppland den 10,

i södra Norrland 26,6 grader i Härnösand i Ångermanland den 12

och i norra Norrland 28,4 grader i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten den 6.

Högsommarvärme och sol i Värmland den 9 juni. Foto: SVT Värmlandsnytt

Värmen fick fart på vårflödena i norra Norrland. Det började redan den 3 med en allmän varning för höga flöden i Lapplandsfjällen. Flödena kulminerade under ungefär en veckas tid den 11–18 med höga flöden i Muonioälven, Torneälven, Kaitumälven, Tärendälven, Kalixälven och Piteälven.

Det var inte bara sol som gällde i samband med värmen i början av juni. Flera regnväder passerade också revy på väg norrut över landet med värmen i släptåg. Även regn- och åskskurar förekom, och en del var riktigt kraftiga. Åsk- och hagelskurar passerade Arlanda flygplats i Uppland på eftermiddagen den 9. Haglet la sig på marken och vindbyarna tog i rejält. Det noterades stormbyar på 25 m/s som mest, och det är den högsta byvind som observerats för en inlandsstation i juni månad i hela Svealand.

Lokalt föll stora regnmängder. Här samtliga observationer på 30 mm eller mer på ett dygn i början av månaden:

Vinga utanför Göteborg 37 mm den 6,

Gargnäs i sydöstra Lappland 45 mm den 9,

Tjåkaape i mellersta Lappland 44 mm den 9,

Brämön vid Medelpadskusten 30 mm den 9

och Föne i nordvästra Hälsingland 32 mm den 11.

Den 7 blev månadens mest åskfrekventa dygn med officiella 7 986 blixtregistreringar i landet, med tyngdpunkt över inre Norrland. Övriga dygn det förekommit 3 000 blixtar eller mer i landet i juni var den 6, 7, 9, 11, 12, 13, 19, 26 och 27.

Kraftfullt omslag den 12

Den 11–12 passerade regn och åska österut över landet och därefter följde kyliga nordvästvindar. Vätternrundans alla cyklister fick kämpa tappert i den nordvind som de mötte på väg genom Västergötland den 14.

Från och med den 13 har stora delar av landet dygn efter dygn haft kallare än vad som är normalt. Främsta undantaget är den 18 då tillfällig värme tog över i söder, men det var bara för en dag det. Och i nordvästra Norrland avslutades juni med två dygn som var något varmare än normalt.

Nattetid kröp temperaturen lågt, och det blev minusgrader natt efter natt i norr. Även längre söderut i landet blev det köldgrader. Månadens lägsta temperatur i de olika landsdelarna blev:

I Götaland 0,1 minusgrader i småländska Hagshult den 15,

i Svealand 1,8 minusgrader i Brattmon i Jämtland midsommardagen den 21,

i södra Norrland 3,1 minusgrader i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen midsommardagen den 21

och i norra Norrland Tarfala och Latnivaara i norra Lappland 4,6 minusgrader den 17.

Extremväder med kyla och snö

För att vara andra halvan av juni är 4,6 minusgrader extremt, även för att vara i landets nordligaste delar. Så kallt har det inte varit så sent i juni i Sverige på åtminstone 50 år. Tittar man däremot på hela juni räcker det med att backa till den 1 juni 2012 för att hitta en ännu lägre temperatur, 8,4 minusgrader i Tarfala.

I Tarfala gick det över ett dygn med enbart minusgrader. från kvällen den 15 till och med mitt på dagen den 17 låg temperaturen där under 0-strecket hela tiden. Den ”högsta” temperaturen på dagen (klockan 08–20) den 16 blev 2,3 minusgrader. Fullt vinterväder alltså...

Snötäcke i Parakka i nordöstra Lappland den 17 juni. Foto: Bo Isaksson

Det var så pass kall luft att nederbörden som föll slog över i snö i delar av fjällkedjan. På morgonen den 16 låg 3 cm nysnö på marken i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen, och morgonen därpå fanns fortsatt 2 cm snö kvar. Att det lägger sig snö under andra halvan av juni är extremt ovanligt, och har inte hänt sedan just Katterjåkk noterade 2 cm nysnö på morgonen den 22 juni 1992.

Oturligt nog kulminerade kylan just över midsommar

Inte minst i norr blev midsommarhelgen extremt kylig, och lokalt är det flera årtionden sedan det var lika kallt. Midsommarafton den 20 och midsommardagen den 21 noterade en medeltemperatur på 5–10 grader under det normala. Prognosen var osäker dagarna inför, men att det skulle bli kyligt var säkert långt i förväg.

Dagen före midsommarafton drog ett delvis kraftigt regn österut över Svealand och södra Norrland, och lokalt föll över 30 mm på ett dygn:

Norra Vi i södra Östergötland 37 mm den 19.

Till slut blev det en delvis solig midsommarafton, främst i landets sydvästra delar. Däremot med låg temperatur, och för många även en kylande nordan som gjorde att midsommarfirandet blev en klar missräkning. Många är dock luttrade gällande hur midsommarvädret kan te sig, så den allmänna kommentaren som mestadels hördes var: ”–Det är ju midsommar, så självklart blev det kallt och eländigt som vanligt...”.

Nordvinden var som kraftigast vid Upplandskusten under natten till midsommaraftonen. Örskär noterade då 17 m/s i medelvind och 20 m/s i byarna. Midsommarhelgen avslutades med att flera små tromber förekom vid väst- och sydkusten den 22. Det var i anslutning till de regnskurar med åska och hagel som passerade den dagen.

Satellitbild från midsommaraftonens eftermiddagen den 20 juni. Foto: SVT

Här några andra topp- och bottennoteringar för midsommaraftonen:

Varmast i skånska Helsingborg med 21,4 grader,

kallast i Tarfala med 3,8 minusgrader

och blötast (klockan 8–20) i Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten med 8 mm,

medan motsvarande värden för midsommardagen blev:

Varmast i Ullared och i Torup, bägge i inre Halland, samt i Kristianstad i nordöstra Skåne 18,3 grader,

kallast i Blåhammaren med 3,1 minusgrader

och blötast (klockan 8–20) i småländska Växjö med 18 mm.

Maxtemperaturen på just midsommardagen är månadens lägsta maxtemperatur för en enskild dag, och det är väl typiskt att det ska inträffa precis på självaste midsommar. För de övriga landsdelarna var det ännu lägre maxtemperatur på midsommardagen än i Götaland:

I Svealand 17,8 grader i Floda i västra Södermanland,

i södra Norrland 13,8 grader i Gävle

och i norra Norrland 12,2 grader i Petisträsk i Västerbotten.

Snögubbe och midsommarstång i Bydalsfjällen i Jämtland på midsommardagen den 21 juni. Foto: Magnus Kristensson

I stora delar av inre Norrland orkade temperaturen inte ens upp till tvåsiffrigt. Flera platser i fjällkedjan, men även i de inre delarna av Lappland och Jämtland, fick uppleva blötsnöbyar under midsommar. Att se snön falla över midsommarstången är speciellt, och foton av den typen fick snabbt spridning på sociala medier.

Lite varmare, men fortsatt svalt och ostadigt

Veckan som följde efter midsommar var visserligen sval och ostadig, men det var ändå inte samma extremt låga temperatur som gällde. Men tillräckligt ändå för att även den ständige optimisten så smått började tvivla på om det skulle bli någon sommar värd namnet i år.

Kraftiga regn- och åskskurar dök upp i sydväst den 26 och 27, och följdes den 28–29 av ett omfattande regnväder som passerade österut över landets södra och mellersta delar. Mest intensivt regnade det över Dalarna den 28. Här en preliminär lista över de platser som fick 30 mm eller mer på ett dygn:

Stöllet i norra Värmland 38 mm den 26,

Bredåkra i Blekinge 33 mm den 26,

Ödeshög i västra Östergötland 39 mm den 27,

Onsala i norra Halland 31 mm den 27,

Leksand i Dalarna 59 mm den 28,

Stora Spånsberget i södra Dalarna 48 mm den 28,

Gesunda i Dalarna 42 mm den 28,

Malung i västra Dalarna 41 mm den 28,

Borlänge i södra Dalarna 38 mm den 28,

Lillhamra i nordvästra Hälsingland 35 mm den 28,

Fredriksberg i sydligaste Dalarna 35 mm den 28,

Sågen i sydvästra Dalarna 34 mm den 28,

Mockfjärd i Dalarna 32 mm den 28,

Ställdalen i norra Västmanland 32 mm den 28,

Skattungbyn i Dalarna 32 mm den 28,

Mora i Dalarna 31 mm den 28,

Våmhus i Dalarna 31 mm den 28,

Grycksbo i södra Dalarna 30 mm den 28,

Eskilstuna i inre Södermanland 64 mm den 29 (månadens största dygnsnederbördsmängd),

Kisa i södra Östergötland 45 mm den 29,

Kolsva i inre Västmanland 38 mm den 29

och Asker i Närke 35 mm den 29.

Lokalt förekom även hagel, och i Mörrum i Blekinge föll det så pass mycket den 26 att det blev vitt på marken, och den 27 slog blixten ner och skadade sex personer på Bråvallafestivalen i Norrköping i Östergötland.

Hagelskur i Mörrum den 26 juni. Foto: Oskar Albinsson

Enligt gammalt sägs: ”Om sommarvädret inleds svalt och ostadigt och inte slår om senast en vecka in i juli fortsätter det på samma sett sommaren ut”. Hur mycket sanning det ligger i det återstår att se, men vad som däremot är säkert är att många nu tröttnat på 15 grader, molnigt och skurar...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet