• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skralt semesterväder

Uppdaterad
Publicerad

Junivädret blev svalt och i delar av landet även regnigt. Midsommarvädret blev rekordkyligt på sina håll vid Östersjökusten, och flera omfattande regnväder passerade revy under en månad som för semesterlediga blev en stor besvikelse.

Årets juni, precis som fjolårets, blev en rejäl besvikelse för semesterlediga och andra. Trots att den meteorologiska sommaren anlänt till stora delar av landet är det nog många som tycker att sommaren ännu inte är här. Regn, skurar och 10–15 grader uppfyller inte de krav som många av oss har på det svenska sommarvädret. Svalt och delvis även regnigt väder höll därför mungiporna i nerfällt läge hos många under månaden. Visst fanns där soliga, torra och varma dagar i juni, men de svala och till och med kyliga dagarna övervägde. Regn på regn från Atlanten blev också påtagliga förtjusta över att passera Sverige på sin väg österut.

Svalt och delvis regnigt

Vid ostkusten, främst vid Östersjökusten, blev medeltemperaturen i juni nära det normala, medan juni i övrigt blev kallare än normalt. Avvikelsen blev störst i de inre delarna av mellersta och södra Norrland, lokalt drygt 3 grader kallare än normalt. Grovt sett blev därmed årets juni ungefär lika kall som 2012, så det var inte så länge sedan vi hade ”uruselt sommarväder” i juni. Det har för övrigt varit rätt frekvent med kallare junimånader än normalt på 2000-talet. I absoluta tal hade Ölands norra udde varmast i juni med 15,0 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 1,2 grader. Plus i alla fall, om det nu är någon tröst...

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

På många håll i landet blev det till slut en ganska normalblöt månad, främst Norrbottenskusten undantaget där det föll mer än dubbla normalmängden. I millimeter räknat fick Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen mest i juni med 134 mm (207 %). På andra plats i junis ”regn-liga” blev Sjötofta i sydostligaste Västergötland med 110 mm. Om man istället jämför med det normala fick Pite-Rönnskär vid nordligaste Västerbottenskusten mest med  i 345 % (85 mm). Det finns platser som till stor del undgick månadens regnande. Hanö utanför Blekinges kust fick totalt bara 5 mm, vilket bara är 14 % av deras normala nederbördsmängd i juni. Ljungby i södra Småland blev tvåa i ”torr-ligan” med 15 mm.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen sken något mindre än normalt i nästan hela landet i juni, och det var långtifrån några bottenrekord. Ett tydligt undantag från den allmänna solbristen blev Gotland där solen sken mer än brukligt under månaden, så även i småländska Växjö. Av de fåtaliga platser som mäter solskenstid fick Hoburg på sydligaste Gotland mest sol i juni med 367 timmar (mot deras normala 290 timmar), medan Storlien i Jämtlandsfjällen fick minst med 117 timmar (normalt 182 timmar).

Trots ostadigt väder har det varit lite åska i juni. Här skiljer sig årets juni från i fjol, för då var det betydligt mer åska och även mer regn. Orsaken till det är givetvis avsaknaden av värme, för det är kombinationen värme och fukt som är grundförutsättningarna för att åska ska bildas. Under månaden registrerades över 100 blixtar per dygn vid sju tillfällen, medan det hela 11 av månadens dygn inte förekom någon åska alls i landet. De tre mest åskfrekventa dygnen i juni var:

976 blixtar den 21,

605 den 22

och 521 blixtar den 3.

Blåsigt, kyligt och blött

Det blev en rejält blåsig inledning på månaden. I norra Götaland, Svealand och södra Norrland blåste det mitt på dagen den 1 upp med hårda vindbyar efter ett bortflyende regnväder. Lokalt observerades till och med mycket hårda vindbyar:

23 m/s i Axstål utanför Karlsborg vid Vätterns strand,

22 m/s i Hamra i nordöstra Dalarna,

22 m/s i Åsbräcka-Torpabron mellan Trollhättan och Lilla Edet i Västergötland,

22 m/s i Idre-Storbo i norra Dalarna,

22 m/s i Sveg i Härjedalen,

22 m/s i Hunge i södra Jämtland,

21 m/s i Kerstinbo i nordvästligaste Uppland,

21 m/s i Kilsbergen-Suttarboda i norra Närke,

21 m/s i Malung i västra Dalarna,

21 m/s i Såtenäs vid Vänerns strand i Västergötland

och 21 m/s i Erikstad-Bergarud i Dalsland.

Mycket hårda vindbyar slog till mot bland annat Dalarna den 1 juni, och nerfallna träd orsakade strömavbrott och tågstopp. Foto: SVT Nyheter Dalarna

Mycket hårda vindbyar har på sommaren betydligt större verkan eftersom vinden ”fångas upp” av lövklädda träd. Trädfällning, tågstopp och strömavbrott blev påtagliga följdeffekter, och som mest var cirka 6 000 abonnenter strömlösa i Hälsingland och Dalarna.

Plåttaket på Villa Bergalid i Falun lossnade i de mycket hårda vindbyarna den 1 juni. Foto: Johan Rune, Räddningstjänsten

Ett kraftigt regn drog in över landet från sydväst den 2, och gav över 30 mm på sina håll det dygnet, framför allt i Göteborgstrakten:

37 mm i Ulricehamn i södra Västergötland,

34 mm i Sågen i södra Dalarna,

33 mm i Rångedala i södra Västergötland,

31 mm i Mollsjönäs nordost om Göteborg

och 30 mm i Borås i södra Västergötland.

Det rådde höga flöden i Klarälven i början av juni, som här den 2 juni. Foto: Anders Edberg, SVT

När det regnet drog vidare åt nordost följde åter kraftig blåst och viss trädfällning i samband med mycket hårda vindbyar mitt på dagen den 3:

22 m/s i Åsbräcka-Torpabron,

22 m/s i Axstål,

22 m/s i Eskilstuna i inre Södermanland,

21 m/s på Uppsala flygplats i Uppland

och 21 m/s i Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge.

Ytterligare fem mycket hårda vindbyar-observationer i inlandet skedde under juni månad:

21 m/s i Erikstad-Bergarud den 6,

21 m/s i Såtenäs den 6,

22 m/s Åsbräcka-Torpabron den 7,

21 m/s i Eskilstuna den 7

och 22 m/s den Mattmar i Jämtland den 15.

Månadens högsta byvind oavsett stationens placering blev orkanbyar på 36 m/s i Tarfala på kvällen den 13. Medelvinden i fjällen nådde även storm i medelvind vid tre tillfällen:

25 m/s i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen den 2,

26 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen den 9

och 27 m/s i Stekenjokk igen den 10.

Inledningen på årets sommar var osedvanligt kylig. Den 4 var årets högsta temperatur ännu 22,0 grader (uppmätt i värmländska Arvika redan den 20 april), och det är lägst årshögsta så dags i juni sedan 1864.

Högsommarvarm och regnig nationaldag

Tillfälligt smet högsommarvarm luft upp söderifrån den 5. Värmen kulminerade under nationaldagen den 6 då stora delar av Götaland och även sydöstra Svealand berördes. Årets dittills högsta temperaturen noterades först den 5 till 22,9 grader i småländska Oskarshamn, men redan dagen därpå blev det hela 27,5 grader på samma plats. Därmed årets första högsommarvarma dag i landet, alltså en dag med 25 grader eller mer.

Solen sken på nybakade studenter i Södertälje den 5 juni. Foto: Magnus Liljesköld, SVT

Den 5 inträffade årets första 20-gradersdag i Svealand (Avesta i sydligaste Dalarna 21,1 grader i topp), medan södra Norrland fick vänta till den 10 för sin första 20-gradersdag (Åmot i nordvästra Gästrikland 20,4 grader som högst). I Götaland och norra Norrland passerades 20-gradersstrecket redan i maj.

Årets första rejält varma dag i Malmö den 5 juni utnyttjades till fullo i Pildammsparken. Foto: SVT Nyheter Skåne

Nationaldagsvärmen fick ett abrupt slut när ett omfattande regnväder drog upp över landet den 6. Mest regn (20–30 mm) föll i ett stråk från norra Dalarna till Norrbotten, och 30 mm eller mer föll på en plats:

31 mm i Hoting i nordvästligaste Ångermanland.

Åskskurar i Dalarna med omnejd dagen därpå den 7 gav lokalt mycket regn:

Långshyttan i sydöstra Dalarna 40 mm (månadens största officiella dygnsnederbördsmängd).

Snö och sommar

I fjällkedjan förekom inslag av snö av och till under månadens första halva. Mest imponerande var att det föll omkring en halvmeter snö i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen natten till den 11. Plogbilarna fick plockas fram igen för att hjälpa loss bilar som kört fast i drivorna.

Vintern har inte gett upp än, för uppåt en halvmeter snö föll i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen natten till den 11 juni. Foto: Andreas Johansson

Månadens största snödjup blev för övrigt 90 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen på morgonen den 1. Långt in i månaden var det fortsatt gott om snö i fjällvärlden. Den meteorologiska sommaren dröjde och ivriga fjällvandrare fick besviket ändra sin planering då vinterförhållanden fortsatt rådde på lederna.

Gott om snö under vintern och en lång vår gjorde att det fanns förhållandevis mycket snö kvar i fjällkedjan långt in i juni. Ivriga fjällvandrare fick vända om eller ändra sin planering. Så här såg det ut vid Abisko den 10 juni. Foto: Teuvo Palomäki, SVT

Den meteorologiska sommaren anlände till resterande del av Götaland samt större delen av Svealand den 3–4 och till nästan hela Norrlandskusten den 7–9. Det sista stora klivet för årets sommarankomst skedde sedan den 18–19, varefter det nu i princip bara är i delar av fjällvärlden som det fortsatt råder meteorologisk vår. De södra fjälltrakterna fick förmodligen sommar den 27–28, men det kan ju med säkerhet först slå fast i efterhand när de fem dygnen på raken med medeltemperatur över 10 grader som krävs har inträffat.

Varma dagar, kalla nätter

Nästa period med värme i söder inträffade den 10–14, och som längst norrut nådde värmen till Dalarna och Hälsingland. Värmen kulminerade den 12 med månadens högsta temperatur i Gladhammar utanför Västervik i Småland Här samtliga landsdelar högsta temperatur i juni:

I Götaland 28,0 grader i Gladhammar den 12,

i Svealand 26,4 grader i Södertälje i Södermanland den 12 (årets första högsommarvarma dag i Svealand),

i södra Norrland 26,0 grader i Norrberg-Norrhög i nordvästra Hälsingland den 28 (årets första högsommarvarma dag i södra Norrland)

och i norra Norrland 24,8 grader i Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten den 22.

Det har alltså inte varit högsommarvarmt än i norra Norrland i år. Sammanlagt blev det bara fem högsommarvarma dagar i juni (den 6, 11–13 och den 28), därtill 18 dagar med åtminstone 20 grader någonstans i landet. Månadens lägsta maximitemperatur i landet en dag blev 17,1 grader i Boden i Norrbotten den 2.

Svalt väder i maj och juni gjorde att jordgubbssäsongen fick en försenad start, och det var ont om svenska jordgubbar till midsommar. Här ses en blek gubbe (nej, jag syftar inte på jordgubbsodlaren!) från uppländska Heby den 16 juni. Foto: Magnus Hellström, SVT

Svalare luft tog åter över när ett inte fullt så kraftigt regn svepte österut över landet den 13–14. Däremot var det betydligt kallare luft som följde, varvid de flesta landsdelar fick uppleva månaden kallaste nätter:

I norra Norrland 5,1 minusgrader i Tarfala den 15,

i södra Norrland 3,2 minusgrader i Ljusnedal i västra Härjedalen den 9,

i Svealand 1,7 minusgrader i Älvdalen i norra Dalarna den 15

och i Götaland 0,4 minusgrader i Hagshult i nordvästra Småland den 16.

Rekordkylig midsommar vid Östersjökusten

Nästa omfattande regnväder svepte in från sydväst den 17–18, dagarna före midsommarhelgen, och lokalt föll över 30 mm:

39 mm i Malmslätt utanför Linköping i Östergötland den 18.

Regnet tog god tid på sig österut, så sviter med moln, regn och skurar hängde kvar i en snurra över främst Östersjölandskapen över midsommarhelgen. Sett till medeltemperaturen under dygnet blev midsommaraftonen den 19 kallare än normalt i så gott som hela landet, bara delar av Jämtland undantaget.

Regnigt i Grycksbo i Dalarna på midsommarafton den 19 juni. Foto: Johan Sundström, SVT

Midsommaraftonens ”vinnare” var utan tvekan mellersta och norra Norrland, för där bjöds det på växlande molnighet och lokalt 20 grader varmt. Officiellt var det nio platser som nådde 20-gradersstrecket med 21,1 grader i Boden som högst. I södra Norrland toppade Junsele i norra Ångermanland midsommaraftonens temperaturlista med 21,0 grader, medan Arvika med 18,9 grader hade varmast i Svealand och Göteborg med 17,9 grader hade varmast i Götaland. Här några andra topp- och bottennoteringar för midsommaraftonen:

Kallast i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen med 1,3 minusgrader

och blötast i Fårösund-Ar på norra Gotland med 19 mm.

Här också topp- och bottennoteringar för midsommardagen den 20:

Varmast i Göteborg med 22,0 grader,

kallast i Tarfala med 3,3 minusgrader

och blötast i Vänge på Gotland med 17 mm.

Vid Östersjökusten var det uruselt midsommarväder, och lokalt har det sällan eller aldrig varit så kyligt som i år

Stockholm 12,0 grader är kallaste midsommaraftonen där sedan 1987,

Norrköping 13,6 grader är rekordkallt sedan startåret 1944

och Gladhammar 13,4 grader är kallast sedan 1949.

Värme i norr gav ännu en vårflod

Efter midsommarhelgen blev det allmänt varmare i norr, framför allt i norra Norrland. Nätterna blev också varmare. Årets första natt utan officiella minusgrader i landet inträffade den 22, vilket blev den första av fem nätter på raken med enbart plusgrader i landet.

Ett band med kraftiga regn- och åskskurar genom västra Götaland den 21 (månadens mest åskfrekventa dag) gav lokalt över 30 mm:

36 mm i Sjötofta.

Nästa regnväder drog den 23 från Finland in över nordligaste Norrland. Samma dag letade sig ett annat kraftigt regn norrut längs Östersjökusten, och gav mycket regn även när det nådde norra Norrland den 24. Här samtliga platser som officiellt fick över 30 mm dess två nederbördsdygn:

39 mm i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 23,

38 mm i Krokshult i nordöstra Småland den 23,

36 mm i Målilla i östra Småland den 23,

36 mm i Nordanbäck i norra Ångermanland den 24,

33 mm i Järnäsklubb vid norra Ångermanlandskusten den 24,

32 mm i Piteå i södra Norrbotten den 24

och 30 mm i Sorsele i södra Lappland den 25.

Ösregn över stadsfestens drakbåtspaddling i Skellefteå den 24 juni. Foto: SVT Nyheter Västerbotten

Vårfloden i många av de norrländska skogsälvarna pågick för fullt redan i maj. Under junis inledande dagar plockades varningarna bort en efter en när kulmen var nådd för respektive vattendrag. En del ”nya” vattendrag dök sedan upp i varningslistorna för höga flöden under juni:

Klarälven i Värmland den 1–3,

Linaälven i Lappland den 1–9,

Vindelälven i Lappland och Västerbotten den 3–9,

Piteälven i Lappland och Norrbotten den 10–15,

små och medelstora vattendrag i fjällen från nordligaste Lappland och norrut den 21–27,

Kaitumälven i Lappland den 24–27

och Kalixälvens övre del i Lappland den 24–27.

Högsommarvärme på gång

Ett par torrare dygn avslutade en i övrigt rätt regnig junimånad, och det blev också lite varmare i stora delar av landet.

När nu juni gjort sitt ser man tydliga likheter med fjolårets juni, och om den tendensen består framöver stundar en varm sommar med häftiga åskväder. Hur det än blir med den saken hoppas jag alla får sin beskärda del av sitt önskeväder denna sommar. En blandning av sol, regn, hetta och svalka torde kunna glädja och accepteras av de flesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet