• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Snöfall och stormbyar, men också milt och soligt

Uppdaterad
Publicerad

Årets oktober blev en blandning av höst och vinter, precis som det så ofta är i en månad som kan bjuda på mycket varierande väder. Det svängde mycket när kallt och milt väder turades om och första snön föll lika överraskande som alltid, trots varningar i förväg.

Den mest dramatiska väderhändelsen under oktober var utan tvekan det mycket ettriga regn- och snövädret med stormbyar som snabbt svepte österut över norra Götaland den 21-22. Det gav första snön i bland annat Stockholm. Där och på andra håll i landet kom första snön lika överraskande som varje år trots tydliga varningar i prognoserna.

Sammanlagt övervägde det kalla vädret i landets södra och mellersta delar, medan oktober blev något varmare än normalt längre norrut. Sett till hela landet var det de fem dygnen den 15-16 och den 21-23 som var kallast. Månadens absolut lägsta temperatur, 23,9 minusgrader, kom dock senare när temperaturen tillfälligt kunde sjunka rejält lågt längst i norr. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i oktober med en medeltemperatur på 2,4 minusgrader, medan Falsterbo på skånska sydvästspetsen hade varmast med 9,1 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Det blev en torr månad i stora delar av landet, bara delar av Götaland och nordligaste Norrland undantaget. I Götaland kom dock nederbörden under ett fåtal dagar, så det var ändå de torra dagarna som övervägde till antalet. Torrast jämfört med normalt blev det i ett område från norra Uppland och norra Västmanland upp till södra Jämtland. Lokalt föll där mindre än en fjärdedel av normal månadsnederbörd.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Torrt väder brukar ofta också innebär ganska mycket sol. Stora delar av landet har också fått mer sol än en normal oktobermånad. I exempelvis Växjö med 125 timmar, vilket bara är några timmar mindre än rekordet 130 timmar från 2005. Växjö har mätt solskenstid sedan 1983.

Milt i hela landet och blåsigt i fjällen

Månaden började med milda sydvindar i landet. Molnigheten varierade, med mest sol i öster. I fjällen var det av och till rejält blåsigt med några stormtillfällen. Blåhammaren i Jämtlandsfjällen noterade storm den 3, den 5 och den 6, lokalt även orkanstyrka som mest i vindbyarna i Jämtlandsfjällen.

Den 6-7 passerade ett regn österut över landet och gav som mest uppåt 30 mm vid Västkusten. Sydvindarna och mildluften fortsatte och den 7 var det 18,1 grader varmt i Erikstad-Bergarud i södra Dalsland, månadens högsta temperatur. Det skedde på självaste Birgittadagen, men det var ändå ingen Brittsommar att tala om. För att vara Brittsommar ska det vara flera dagar med varmt, soligt och vindsvagt väder, vilket inte alls var fallet i år.

Mildluften forsade också norrut över landet och just den 7 hade exempelvis Åre-Björnänge i Jämtland 17,6 grader varmt. Både den 8 och den 9 var det sedan 13,2 grader i Karesuando i nordligaste Lappland, vilket är den högsta temperatur som uppmätts där i oktober sedan 1962. I Kiruna-Esrange blev det 13,1 grader den 8 och därmed deras högsta oktobertemperatur sedan 1961.

Kallare och snö i norr

Nordvästvindar och kalluft tog sedan över. Till en början i norr, men efterhand även i söder. Första snön hade ju fallit redan tidigare under hösten, men den 10 var det dags för oktobers första snödjupsobservation när Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen noterade 4 cm djup snö.

Nordvästvinden var rejält hård av och till i fjällen. På morgonen den 10 rapporterade Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen storm på 28 m/s och vindbyarna i Nattavaara i norra Lappland nådde som högst 23 m/s. Snöbyarna fortsatte i nordvästvinden den 11, så även blåsten, och den 12 var det åter storm med 26 m/s i Stora Sjöfallet.

Den 13-14 passerade ett snöväder österut över mellersta Norrland. Därmed första snöfallet för säsongen i främst Västerbotten och södra Lappland med över 10 cm på sina håll. Mest snö på morgonen den 14 hade Glommersträsk i södra Lappland med 24 cm, följt av Adak i södra Lappland med 20 cm och Jörn i norra Västerbotten med 15 cm. Trots förvarningar om snöfallet blev det en del avåkningar och stopp i backar när långtradare i orkade upp i det hala väglaget.

Dessutom svepte kraftiga nordvindar ner när snöfallet var på väg bort österut. Mycket hårda vindbyar rapporterades från Sveg i Härjedalen, Kramfors flygplats i södra Ångermanland, Västmarkum i södra Ångermanland, Sundsvall-Råsta och Sundsvall-Härnösands flygplats, alla med 22 m/s. De kraftiga vindarna letade sig allt längre söderut under dagen och på kvällen noterades månadens enda stormtillfälle vid svenska kusten när Svenska Högarna i norra Östersjön hade 26 m/s i medelvind. Vinden orsakade problem, bland annat med inställda färjeturer till Holmön utanför Umeå och några timmars avstängd Höga kusten-bron.

Kalluft och nytt säsongslägsta följde, först den 15 och sedan än kallare med 12,4 minusgrader i Tjåkaape i mellersta Lappland den 16. De följande nätterna, den 17 och den 18, var det kallast i landet i söder (i Hagshult och i Målilla i Småland), för då började mildare luft dra in över landet med västvindar och med början i norr. I samband med omslaget blev det även halt med frosthalka på många håll i söder den 18. Dessutom kom regn i söder med 30-35 mm på sina håll i västra Götaland den 18.

Första snön i söder

Mildluften blev ytterst kortvarig, för redan någon dag senare började kalluften pressa söderut igen. Norra Norrland fick snö den 20-21, klart mest i Porjus i mellersta Lappland där man från barmark gick till ett snödjup på 26 cm på morgonen den 21. Även i norra Dalarna föll snön. Ulvsjö i norra Dalarna hade 24 cm djup snö på morgonen den 20, Svealands största snödjup denna månad.

Kalluften avancerade söderut och natten till den 21 slog regnet i söder delvis över i snö i främst sydöstra Småland. Emmaboda fick mest med 11 cm, följt av Orrefors och Stångsmåla med 10 cm. Alla blev ”lika överraskade som vanligt” av första snön för säsongen i söder, trots varningar flera dagar i förväg. Samma natt var det 16,8 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen, nytt säsongslägsta.

Andra snön i söder

Ett ettrigt snö- och regnväder och därtill stormbyar drog österut över norra Götaland den 21-22. Detta oväder blev månadens klart mest dramatiska väderhändelse. Snön föll igen, främst i ett stråk genom norra Götaland och sydligaste Svealand med Godegård i nordvästra Östergötland med 11 cm och Katrineholm i inre Södermanland med 10 cm som officiellt mest på morgonen den 22. Även detta snöfall gjorde att en och annan bilist inte lyckades hålla sig kvar på vägbanan. Dessutom orsakade en hagelskur på morgonen den 22 en seriekrock med 20 bilar inblandade på E6 nära Frillesås i Halland.

Snön vållade visserligen problem, men än värre effekter fick den mycket byiga vind som följde med regn- och snövädret. Som mest var cirka 3 000 abonnenter strömlösa i Göteborgstrakten kring midnatt den 21-22. Vinden var extremt byig och byvinden i Göteborg nådde hela 29 m/s, vilken är den högsta byvindhastigheten där sedan januaristormen 2005. Göteborg-Säve nådde 26 m/s som högst. Byggställningar och träd blåste omkull i Göteborgstrakten, tak slets loss och flygtrafiken på Landvetter drabbades av störningar när stormbyarna kulminerade sent på kvällen den 21. Att vinden var extremt byig märks när man studerar kuststationernas vindar. Där skiljer det oftast inte alls lika mycket mellan medelvind och byvind som det gör över inlandet. Denna gång var skillnaden dock mycket stor, exempelvis Vinga med 21 m/s i medelvind och orkanbyar på 33 m/s och Måseskär med 19 m/s i medelvind och 31 m/s i vindbyarna.

Kalluften tog efter snöandet i söder över i nästan hela landet. Det blev åter nytt säsongslägsta med 18,8 minusgrader i Vilhelmina i södra Lappland natten till den 22. Samtidigt fanns mildluften kvar längst i söder och i gränsen till kalluften drog ett kraftigt regn in över mellersta Götaland den 24. Strax innanför Västkusten föll 30-40 mm som mest med Rossared i nordligaste Halland med 41 mm som officiellt mest. Lokala översvämningar i bland annat Kungsbacka söder om Göteborg följde efter allt regn.

Mild avslutning gav månadens lägsta temperatur

Oktober avslutandes med att mild luft åter tog över och strömmade upp över så gott som hela landet, vilket gjorde att även snötäcket i nordvästra Svealand och södra Norrland smälte bort. Det blev tidvis rätt blåsigt också, främst i fjällen där Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen noterade storm med 25 m/s på kvällen den 28. Det regnade långt norrut i landet när mildluften pressade på, men längst i norr späddes snötäcket på både den 27-28 och den 30. Månadens största snödjup blev till slut 43 cm i Porjus på morgonen den 31. Mellan de två snöfallen kunde mycket kall luft tillfälligt strömma ner över nysnötäcket i nordligaste Norrland. Temperaturen sjönk som en sten natten till den 30 och 23,9 minusgrader i Nedre Soppero i nordligaste Lappland blev oktobers lägsta temperatur i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet