• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Lidköping i Västergötland en gråmulen höstdag den 18 oktober. Foto Agneta Walldov.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mest en stillsam höstpromenad

Uppdaterad
Publicerad

Utan alltför mycket dramatik tog hösten över alltmer under oktober, och även vintern gjorde entré. Det var stora skillnader i vädret, för samtidigt som regnen vräkte ner i sydost var det mest torrt i övrigt.

Varje månad är unik och sätter sin egen prägel på avvikelsekartor och annat statistiskt material. Årets oktober är sannerligen inget undantag. Det blev en mycket skev månad om jag får uttrycka mig så. Ett till stora delar fastlåst väderläge gav mestadels ostliga vindar, vilket i sin tur gav mycket moln i främst söder. Sedan kom regnen igång, så i sydöstra Sverige blev det en delvis rekordblöt oktober. I övrigt mestadels torrt väder, ja till och med rekordtorrt. Skevheten märks i såväl temperatur och nederbörd som i molnighet (i form av solskenstid).

Inget stormtillfälle, inget rejält oväder och en trevande start på snösäsongen gör att oktober blev en till stora delar stillsam höstpromenad, om än en väldigt blöt sådan i sydost.

Tema månadskrönikor

Varmt och kallt, blött och torrt samt mulet och soligt

Sammantaget blev oktober en kallare månad än vanligt i större delen av landet. Undantaget nordligaste Norrland, där det istället varit varmare än under referensåren 1961–1990. Avvikelserna är på intet sätt rekordartade, och ska man hitta en oktobermånad på senare år som liknar årets rent temperaturmässigt får det lov att bli en blandning av 2010 och 2012. I absoluta tal var oktober varmast i Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård med en medeltemperatur på 9,9 grader, medan Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 1,7 minusgrader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Månaden var mycket torr i större delen av landet, frånsett i sydost där det istället blev en mycket blöt månad. Det var sannerligen välbehövligt med tanke på grundvattensituationen, och jag kan bara hoppas på mer regn och snö under de kommande månaderna (där och på andra håll också), så att grundvattennivåerna har en chans att återställas till normala. Mindre än hälften av normal oktobermängd föll i stora delar av landet, och i mellersta och norra Norrland rätt allmänt mindre än en tiondel. Det innebär att det i millimeter räknat var ytterst små mängder som föll. Allra minst i såväl procent som millimeter räknat fick Björkudden i norra Lappland med 0,8 mm, vilket motsvarar 2 % av deras normalmängd på 50 mm. I sydost, eller för att vara mer exakt i större delen av Skåne, i Blekinge, på Öland, på Gotland, i östra Småland, i större delen av Östergötland och i sydligaste Södermanland, föll mer nederbörd än brukligt. Mest anmärkningsvärt är att det lokalt kom över fyrfaldiga normalmängder. Ölands södra udde toppar nämligen månadens regnliga i procent mot normalt, för 149 mm är 422 % av deras normalmängd 35 mm. I millimeter återfinns däremot Brösarp i östra Skåne med 240 mm, vilket är 332 % av deras normalmängd 72 mm. Även i fjol, 2015 alltså, var det mycket torrt i stora delat av landet i oktober, men ändå inte alls som i år. Fjolårets avvikelsekarta var i grova drag en spegelvänd variant av årets.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Det slogs till och med rekord för såväl mycket som lite nederbörd i oktober. Bland minst hundraåriga mätserier blev det nya regnrekord för:

Ölands norra udde (startår 1882) 127 mm (mot tidigare 125 mm 1974)

Ölands södra udde (startår 1882) 149 mm (mot tidigare 138 mm 1974)

Kristianstad (startår 1878) i nordöstra Skåne 144 mm (mot tidigare 139 mm 1932)

I Kristianstad har det därmed slagits nederbördsrekord två månader på raken. Knappast alltför märkvärdigt om det inte vore för en sak: I september gällde rekordet lite nederbörd, och nu i oktober alltså rekordstor nederbördsmängd. Från snustorrt till dyngsurt alltså.

Bland minst hundraåriga mätserier blev det nytt torr-rekord för en plats:

Gunnarn (startår 1860 i den kopplade serien med Stensele) i södra Lappland 4 mm (mot tidigare 5 mm 1908)

Platser med inte fullt så långa mätserier som också satte rekord var Naimakka i nordligaste Lappland, Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen och Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten. Därtill än fler som upplevt en av de allra torraste respektive blötaste oktobermånaderna genom tiderna.

Jodå, skevheten märks även i antal solskenstimmar runtom i landet. Mycket ostvindar gav mycket sol i de västra fjällen. Redan halvvägs in i månaden (den 16 för att vara exakt) stod det klart att Storlien i Jämtlandsfjällen upplevde sin soligaste oktober sedan mätningarna inleddes där 1953. Till slut blev det en rejäl rekordkross med 162 timmar mot det tidigare rekordet på 122 timmar satt 1982. Storliens solskenstid är även med råge störst bland de knappa tjugotalet stationer i landet som mäter soltimmar. Även i Tarfala i norra Lapplandsfjällen sattes nytt solskensrekord med 111 timmar, men där inleddes mätningarna först 2007. Ostvindar må vara gynnsamt för sol i delar av fjällen, men samtidigt förödande på andra håll i landet. Speciellt i sydöstra Götaland lyste solen med sin frånvaro under oktober. Hoburg på Gotlands sydspets noterade med 68 timmar nytt anti-solskensrekord. Tidigare rekordet var 69 timmar från 2002, och mätningar finns sedan 1985. I övriga delar av landet har det varit normalt eller något sparsamt med solskenstid i oktober. Även Karlskrona i Blekinge satte anti-solskensrekord med 72 oktobertimmar, men där inleddes mätningarna så sent som 2009. Ölands norra udde fick minst med sol i hela landet med ynka 51 timmar på hela månaden.

Vintern gjorde entré

Efter ovädret i slutet av september tog kallare och torrare luft över, så det var en övervägande solig och efterhand även smått kylig inledning på oktober. Lite kvardröjande värme fanns dock kvar till en början, så månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna kom den 1:

I Götaland 18,6 grader i skånska Lund,

i Svealand 16,8 grader i Floda i inre Södermanland,

i södra Norrland 15,8 grader i Hudiksvall i Hälsingland

och i norra Norrland 15,0 i Pite-Rönnskär i nordligaste Västerbotten.

Ett delvis kraftigt regn, även med inslag av åska, smet in över Skåne den 2, och det föll 30 mm eller mer på flera platser:

45 mm i Degeberga i nordöstra Skåne,

39 mm i Knopparp i nordöstra Skåne,

34 mm i Brösarp

och 33 mm i Falsterbo på den skånska sydvästspetsen.

Lite kul kuriosa gällande Degeberga för övrigt. Det föll 45 mm där på bara ett dygn, och det strax efter att de fått ynka 2 mm under hela september, minst i hela landet.

Den 3 blev månadens sista dag med 15 grader någonstans i landet. Samtidigt blev det också allt kallare på nätterna, och nya säsongslägstanoteringar följde. Först i Ljusnedal i Härjedalen med 8,3 minusgrader den 3, sedan 10,4 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland dygnet därpå.

De kalla nätterna drog effektivt ner dygnsmedeltemperaturen, varvid den meteorologiska vintern (fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader varje dygn) gjorde entré till Ljusnedal och Lillhärdal i Härjedalen redan den 2. Det är ungefär tre veckor tidigare än brukligt, och för Ljusnedals del den tidigaste vinterentrén sedan 1979. I Lillhärdal blev det även en väldigt kort höst i år (endast tre dygn den 29 september till 1 oktober), medan hösten i Ljusnedal pågick lite längre (23 september till 1 oktober).

Den meteorologiska hösten (fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader varje dygn) drog också vidare ner över landet i början av månaden. Den 8 hade hela landet fått höst. Det är inte helt sant dock, för det var en plats som sprattlade ifrån ytterligare ett tag. Skillinge den 21 blev sist ut i landet att få höst detta år.

Älgjakt i L100 öster om Knivsta i Uppland den 11 oktober. Foto: Joanna Korbutiak, SVT Nyheter Uppsala

Lufttrycket var osedvanligt högt i början av månaden. Sveg i Härjedalen noterade 1050,7 hPa på morgonen  den 5, vilket är nytt svensk lufttrycksrekord för oktober. Det tidigare rekordet löd på 1048,6 hPa satt i Stockholm den 14 oktober 1896. Det var sannerligen på tiden att det slogs, eller hur!?

Det var inledningsvis även lite blåsigt, med lokalt mycket hårda vindbyar i Blekinge:

22 m/s i Karlskrona-Söderstjerna på sena kvällen den 5 och åter vid lunchtid den 6

24 m/s i Ronneby-Bredåkra på eftermiddagen den 6

Medelvinden nådde aldrig stormstyrka varken i fjällen eller till sjöss under oktober. Högst byvind oavsett stationsplacering blev orkanbyar på 34 m/s i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen på kvällen den 28.

Första uppmätta snötäcket

Ett par nätter var det kallt i främst Härjedalen, och Ljusnedal lyckades sänka säsongslägstanoteringen i landet tre nätter på raken. Först till 11,5 minusgrader den 12, sedan till 12,3 minusgrader den 13 och till slut 13,6 minusgrader den 14. Den noteringen stod sig månaden ut som kallast i södra Norrland, men längre norrut skulle de bli ännu kallare senare i månaden. Återkommer till det senare i denna krönika.

Det var också en del halkolyckor ibland annat Jämtland den 13 när kyla och dimma varvades om varandra, och flygtrafiken drabbades av förseningar när dimman var som tätast.

Tidvis tät dimma orsakade trafikförseningar på Åre Östersund Airport i Jämtland den 12 oktober. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Övervägande torrt väder gjorde att det första officiella snötäcket för säsongen dröjde. De första snöflingorna föll lokalt redan i augusti i delar av fjällen, men först i en bit in i oktober kom det första officiellt uppmätta snötäcket för säsongen. Långtifrån rekordartat sent, men dock senare än brukligt med 1 cm i Ulvsjö i nordligaste Dalarna på morgonen den 9. Men det skulle dröja till slutet av månaden innan vi på allvar kunde hälsa snösäsongen 2016–2017 välkommen till Sverige.

Regn i massor

Samtidigt som ostvinden bestod över södra Sverige pressade regnväder upp söderifrån. Det gjorde att regn på regn matade in över främst östra Götaland. Lokalt föll mycket regn under ett par dagar. Här är samtliga officiella dygnsnederbördsmängder på 30 mm:

38 mm i Såtenäs vid södra Vänerns strand i Västergötland den 21,

33 mm i Nybro-Slättingebygd i östra Småland den 21,

40 mm i Östra Husby i nordöstra Östergötland den 22,

37 mm i Holmbo i nordligaste Småland den 22,

36 mm i Börrum i nordöstra Östergötland den 22,

35 mm i Hanö utanför Blekinges kust den 22,

33 mm i Söderköping i nordöstra Östergötland den 22,

31 mm i Gustorp vid Östgötakusten den 22,

50 mm vid Ölands norra udde den 23 (månadens största dygnsnederbördsmängd),

39 mm i Sanda på västra Gotland den 23,

33 mm i Landskrona vid den skånska västkusten den 23,

31 mm i Tyllinge i östra Småland den 23,

37 mm i Svaneholm i sydligaste Värmland den 24

och 34 mm i Brösarp den 24

I regnet på Kristianstads flygplats i Skåne den 21 oktober laddades det för fullt inför de stundande SM-tävlingar i blokart. Foto: Olof Tilly, SVT Nyheter Skåne

Uppmätta 50 mm vid Ölands norra udde den 23 är inte bara månadens största dygnsnederbördsmängd i landet utan även det mesta som fallit under ett oktoberdygn för deras del sedan mätningarna inleddes 1879. Dessutom föll merparten (41 mm) av regnet på bara 8 timmar klockan 23–07 under natten mot den 24. Att det var kraftiga skurar som lokalt gav mycket regn på kort tid bevisas även av det förekom åska den 23. Totalt registrerades 141 blixtar (främst över hav kring Öland och Gotland), vilket är mycket för att vara så pass sent på säsongen. Månadens näst mest åskfrekventa dygn blev den 2 med 71 registrerade blixtar (främst utanför den skånska sydkusten).

Alltmer vinterlikt

Det var inte bara regn som föll, för åtminstone under morgon och förmiddagen den 22 var det inslag av snö på Sydsvenska höglandet. Inte så pass mycket dock att det gav något avtryck bland officiella snödjupsobservationer. Enbart barmark i Götaland i oktober kommer därmed den slutliga statistiken att vara. I övriga landsdelar har det däremot uppmätts snödjup, och som blev det:

I norra Norrland 8 cm i Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen den 28,

i södra Norrland 15 cm i Storlien-Storvallen den 29

och i Götaland 5 cm i Gördalen i norra Dalarna den 25.

I Storlien gick man från barmark den 28 till 15 cm den 29, så nog blev det en rejäl rivstart för snösäsongen där. Snödjupsökningen på 15 cm är månadens i särklass största och den enda hittills på 10 cm eller mer.

Den 26 bröts det fastlåsta väderläget när vädersystem västerifrån tog sig in. ”Åter ordning på torpet” skulle man kunna säga, för passerande vädersystem västerifrån är det väderläge vi oftast har, så på sätt har oktober varit ovanlig i år. Dessutom kom rapporter om några lokala halkolyckor ibland annat Småland och Södermanland just den 26, så nog märks det att det att vintern kryper på oss även i söder. Än mer i norr naturligtvis, där den meteorologiska vintern anlände till delar av Lappland den 26, och troligen även till större delen av resterande del av norra Norrland den 29. Det efter att bara delar av fjällvärlden tidigare under månaden kunnat hälsa vintern välkommen.

Månadens högsta temperatur noterades under månadens första dag, så det var väl mer än logiskt att månadens lägsta temperatur kom under månadens sista dygn.  Men innan dess hann säsongslägstatemperaturen justeras ännu en gång, till 14,6 minusgrader i Nikkaluokta den 29. Här månadens lägsta temperatur i de fyra landsdelarna:

I norra Norrland 15,4 minusgrader i Merkenes den 31,

i södra Norrland redan nämnda 13,6 minusgrader i Ljusnedal den 14,

i Svealand 11,7 minusgrader i Särna i Dalafjällen den 14

och i Götaland 4,2 minusgrader i Ljungby i södra Småland den 26.

Under de avslutande oktoberdygnen började snön breda ut sig en del i fjällvärlden, det efter en månad som fram till den 26 mest handlat om en eller annan centimeter på någon eller några få platser. Det har även gjort att skidpremiärer på vissa håll där man litar på naturligt fallande snö uppifrån fått skjutas upp.

Den 30 oktober öppnade Lugnet i Falun i Dalarna för säsongen med ett 800 m långt skidspår bestående av sparad snö från fjolårssäsongen. Foto: Anders Hellström, SVT Nyheter Dalarna

Säsongens första egentliga snöväder tog sig till slut in över främst södra Norrland och nordvästra Svealand precis när det var dags att vända blad i almanackan från oktober till november. Lillhamra i nordöstra Dalarna noterade en snödjupsökning på 11 cm fram till morgonen den 1 november. Mest nederbörd det avslutande oktoberdygnet föll dock längre söderut där det delvis regnade rätt kraftigt, med lokalt 30 mm eller mer:

30 mm i Karlsborg vid Vänerns västra strand i Västergötland

Om snövädret vid månadsskiftet blir början på en snöig, lång och kall vinter eller om det bara är en tillfällig visit av kung Bore återstår att se. Jag återkommer med ett första preliminärt svar på den frågan när det om en månad är dags att sammanfatta november. Men låt oss först landa i denna krönika och minnas tillbaka på oktober såsom en till stora delar stillsam höstpromenad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet