Milt, mycket milt och rekordmilt
Mildare än normalt gällde i oktober, även om det fanns kortvariga perioder där kalluften fick lite chans. Sett till referensperioden 1991–2020 blev månaden 2–3 grader varmare än normalt i Götaland och stora delar av Svealand, medan överskottet längre norrut blev 1,5–2,5 grader.
De två senaste oktobermånaderna, 2020 och 2021, har också varit milda och i stil med årets version, medan 2019 däremot var övervägande kall. Så det är maximalt tre år sedan som oktober var kallare än i år. Varmare än i år däremot var det delvis länge sedan sist. Lokalt var oktober rekordvarm bland annat 2014 och 2006, så även i år i delar av Blekinge och Skåne.
Högst medeltemperatur hade Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård med 13,0 grader, vilket bara är en tiondel lägre än det svenska oktoberrekordet från 2006. Har ni förresten koll på vad som är normalt väder i oktober? Månaden avslutades rejält milt, och mer om det och mycket annat intressant som hänt finns att läsa i min analys av oktobervädret 2022.
Torrt trots många regnväder
Även om många vädersystem passerade i oktober var det inte speciellt stora mängder som föll. I norra Götaland och lokalt i norra Norrland föll mer nederbörd än vanligt i oktober. I övrigt torrare än brukligt, där delar av södra Norrland och sydligaste Götaland fick mindre än hälften av det normala.
De två senaste oktobermånaderna, 2021 och 2020, var såväl milda som blöta, men i år fick vi den mer ovanliga kombinationen milt och torrt. Månaden sticker inte ut anmärkningsvärt på något sätt, varvid såväl blötare som torrare oktobermånader finns relativt få år tillbaka i tiden. Senast oktober var rejält torr var 2016 i norr och 2015 i söder.
Totalt noterades bara tre observationer om 30 mm eller mer på ett dygn i oktober, med som mest 36 mm i Heden nordväst om Munkedal i Bohuslän den 7.
Normalsoligt och mindre blåsigt än brukligt
Stora delar av landet fick i grova drag normal solskenstid i oktober, där solen sken flitigast i början. Lokalt var det såväl solbrist som gott om sol som gällde, men inte rekordartat lite eller mycket någonstans.
Visst tilltog vinden vid några tillfällen under månaden, men aldrig med stormvindar över svenska farvatten. I snitt normalt eller något mindre byig vind än normalt i oktober, vilket går i linje med relativt lugnt väder utan större dramatik. Vid tre tillfällen i oktober nådde dock medelvinden stormstyrka i Lapplandsfjällen och vid två tillfällen noterades stormbyar över inlandet.
Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier
OKTOBER 2022 I SIFFROR
Högst månadsmedeltemperatur: 13,0 grader i Utklippan, Blekinge
Lägst månadsmedeltemperatur: 1,6 minusgrader i Tarfala, Lappland
Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,1 grader varmare än normalt i Örebro, Närke (9,8 grader mot normala 6,7 grader)
Störst underskott (som denna månad innebär minst överskott) jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 1,2 grader varmare än normalt i Abisko, Lappland (1,9 grader mot normala 0,7 grader)
Störst månadsnederbörd: 204,5 mm i Rångedala, Västergötland
Minst månadsnederbörd: 10,0 mm i Fågelsjö, Hälsingland
Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 17 % i Fågelsjö, Hälsingland (10,0 mm mot normala 58,5 mm)
Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 200 % i Rångedala, Västergötland (204,5 mm mot normala 102,5 mm)
Mest solskenstid: 144 timmar i Svenska Högarna, Uppland
Minst solskenstid: 68 timmar i Göteborg
Mest solskenstid i procent av normalt: 159 % i Tarfala, Lappland (89 timmar mot normala 56 timmar)
Minst solskenstid i procent av normalt: 72 % i Göteborg (68 timmar mot normala 95 timmar)
Högst medelvind i fjällen: 27,2 m/s i Stekenjokk, Lappland den 19
Högst byvind i fjällen: 37,1 m/s i Tarfala, Lappland den 22
Högst medelvind vid kusten: 20,7 m/s i Vinga, Västergötland den 16
Högst byvind vid kusten: 30,9 m/s i Väderöarna, Bohuslän den 16
Högst medelvind över inlandet: 17,5 m/s i Naimakka, Lappland den 23
Högst byvind över inlandet: 28,3 m/s i Naimakka, Lappland den 23