Stormen, som i Sverige fick behålla sitt norska namn Hilde, slog till med full kraft över mellersta Norrland den 16–17 november. Ett nytt svenska vindrekordet noterades, och även ett nytt byvindsrekord för november. När stormen bedarrat var skogsskadorna omfattande och många var strömlösa.
Milt och torrt
Medeltemperaturen i november blev över det normala i så gott som hela landet, mestadels med en avvikelse på 1–3 grader över mot vad det brukar vara. Bara i Norrbotten var det lokalt aningens kallare än det brukar vara i november. Det var också en tämligen jämnt fördelad avvikelsen i landet, däremot varierade temperaturen mycket från dag till dag. Det svängde mycket och ofta när varmt och kallt varvades om vartannat. Ibland var det stora temperaturskillnader från norr till söder, och ibland nästan kallare i söder än i norr. I absoluta tal hade Vittangi i norra Lappland kallast i november med en medeltemperatur på 9,6 minusgrader. Varmast hade flera kuststationer i söder, nämligen Måseskär vid södra Bohuskusten, Vinga utanför Göteborg, Nidingen vid norra Hallandskusten och Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård, alla med medeltemperaturen 7,2 grader.
Att temperaturen pendlat mycket är inte alls konstigt med tanke på det väderläge vi hade under månaden. Västerifrån har vädersystem gång på gång passerat landet, mestadels på en nordlig bana, vilket också gett riktligt med nederbörd i fjällen. I övrigt blev november en torr månad, frånsett Östersjölandskapen där det föll i stort sett helt normalt med nederbörd. I fjällen föll det lokalt mer än dubbla normalmängden, med Hemavan i södra Lapplandsfjällen i topp såväl räknat i millimeter som i procent mot normalt. På andra håll i landet föl inte ens hälften av normal novembernederbörd.
Antalet soltimmar i landet under månaden var normala eller något fler än vanligt.
Odramatisk inledning
Inledningen av november bjöd inte på någon större väderdramatik att tala om. Vädret var tämligen milt. En del regn- och snöväder passerade, men de gav inga avtryck i vare sig minnet eller statistikrullarna. Av och till var det blåsigt också, precis som det kan vara i samband med milt novemberväder. Den meteorologiska sommaren hade hängt kvar vid vissa kuststationer över månadsskiftet, men den 2 fick de sista platserna i landet officiellt höst.
Ett första regn kom in från sydväst den 3. Regnet slog delvis över i snö på väg vidare norrut över landet dagen därpå och gav uppåt 20 cm snö i Norrbotten. Ett nytt regn följde tätt inpå, men det regnet berörde bara sydöstra Sverige den 4–5. Nästa regn passerade Götaland, Svealand och sydöstra Norrland den 9. En plats noterade över 30 mm det dygnet, nämligen Mollsjönäs nordost om Göteborg med 34 mm.
Stormen Hilde
Helgen den 16–17 slog stormvindar till mot mellersta Norrland. Ovädret kulminerade i väster på lördagskvällen den 16, medan de östra delarna drabbades hårdast under natten till den 17. Medelvinden nådde som högst orkanstyrka i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen under kvällen. Smått osannolika 47 m/s gav ett präktigt nytt svenskt vindrekord. Det tidigare rekordet, 44 m/s, sattes också i Stekenjokk den 11 januari 2005 och tangerades på samma plats den 2–3 mars 2011. Det blev även nytt svenskt novemberrekord för byvind med 56 m/s, även det uppmätt i Stekenjokk. Observationsstationen Stekenjokk är belägen 1 1036 meter över havet och ligger extremt vindutsatt, så stationen är oftast inte representativ för de allmänna vindarna som råder i omgivningen.
Över inlandet kulminerade bvyvinden med som högst 29 m/s. Här samtliga platser som rapporterade stormbyar den 16–17:
Östersund-Frösön i Jämtland 29 m/s,
Vilhelmina i södra Lappland 29 m/s,
Föllinge i inre Jämtland 27 m/s,
Mattmar i inre Jämtland 27 m/s,
Lycksele i sydöstra Lappland 27 m/s,
Hallhåxåsen i norra Jämtland 27 m/s,
Umeå flygplats i sydöstra Västerbotten 26 m/s,
Malå-Brännan i sydöstra Lappland 26 m/s,
Skellefteå flygplats i norra Västerbotten 26 m/s,
Gunnarn i södra Lappland 26 m/s,
Åsele i sydöstra Lappland 25 m/s,
Buresjön i södra Lappland 25 m/s,
Arvidsjaur i mellersta Lappland 25 m/s
och Hoting i nordöstra Jämtland 25 m/s.
Skadorna blev omfattande med som mest omkring 33 000 abonnenter strömlösa samt cirka 10 000 utan fast telefoni och även det mobila telefonnätet drabbades hårt. Kanske så mycket som uppåt 2 miljoner kubikmeter skog föll, skolor fick hålla stängda under måndagen och vissa byar blev utan kommunalt vatten. Flera dagar efter stormen hade tusentals hushåll ännu inte fått tillbaka elen.
Riktigt mild luft passerade landet i samband med stormen, och månadens högsta temperatur noterades i tre av fyra landsdelar:
I Svealand 13,1 grader i värmländska Arvika den 16,
i södra Norrland 14,4 grader i Järvsö i Hälsingland den 16
och i norra Norrland 8,6 grader på Umeå flygplats den 17.
I Götaland blev det drygt 12 grader som högst den 16, men det skulle faktiskt bli ännu några tiondelar varmare senare i månaden. Månadens högsta temperatur är ovanlig, för 14,4 grader i Järvsö är en extremt hög temperatur så långt norrut i landet så sent i november.
Lokalt föll även mycket nederbörd med tre observationer på dygnsnederbörd över 30 mm: 36 mm i Korsvattnet i Jämtlandsfjällen den 15, 32 mm i Digernäset i Jämtlandsfjällen den 15 och 33 mm i Hemavan den 16.
Kyla i hela landet
Stormen Hilde följdes av kalluft från nordväst. Kylan tog över i hela landet den 18–19, så den meterologiska vintern gjorde därför den 20–22 en framryckning över nordvästra Götaland, stora delar av Svealand och sydöstra Norrland, men vid södra Norrlanskusten håller den meteorologiska hösten sig fortsatt kvar.
När november började var säsongens dittills lägsta temperatur i landet 21,4 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen från den 26 oktober. I november sänktes sedan säsongslägstanoteringen flera gånger:
23,5 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 11,
25,6 minusgrader i Naimakka den 14,
27,0 minusgrader i Nattavaara i mellersta Lappland den 20
och till slut 27,1 minusgrader i Nattavaara den 24.
Månadens lägsta temperatur i övriga landsdelar blev:
I Götaland 12,2 minusgrader i småländska Hagshult den 26,
i Svealand 19,5 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 22
och i södra Norrland 22,8 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 22.
Trevande snötäcke
Det regnväder som löpte upp söderifrån över Östersjön natten till den 21 slog delvis över i snö och gav det första snöfallet i Götaland för säsongen. Snön la sig i delar av inre Götaland, och låg kvar i stort sett i en veckas tid innan mildluften blev för mäktig.
Det var trevande med snötäckets utbredning och djup i november, vilket inte är så konstigt med tanke på att månaden till största del var mild och torr. I och med kylan som följde efter stormen Hilde började dock snödjupet byggas upp i främst Lapplandsfjällen, där det till slut nästan blev en meter tjockt. Störst snödjupsökning på ett dygn noterades i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 25 då snödjupet ökat med 25 cm sedan morgonen innan. Månadens största snödjup i de olika landsdelarna blev:
I norra Norrland 98 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 30,
i södra Norrland 27 cm i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen den 26 och den 29,
i Svealand 16 cm i Gördalen i norra Dalarna den 28–30
och i Götaland 8 cm i Svinhult den 21 och den 22.
Snögränsen har däremot inte ändrats speciellt mycket under månaden. Gränsen till barmark går nu vid månadsskiftet november–december i stort sett i en rät linje från Norrbottenskusten till norra Dalarna.
Havsisen började mot slutet av månaden så smått att lägga sig i inre vikar i Bottenviken. I samband med kalluft lite tidigare i månaden la sig även isen, om än tillfälligt, här och var i landet till glädje för alla skridskofrälsta.
Fjällstorm och milt igen
Den 27 var det dags igen i fjällen. Ovädret kulminerade på eftermiddagen och kvällen den 27 med orkanvindar på 37 m/s i Stekenjokk och 34 m/s i Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen. Lokalt blev det även stormbyar öster om fjällen:
Hallhåxåsen 29 m/s
och Mattmar 27 m/s.
Ovädret var betydligt beskedlig såväl i vindstyrka som omfattning jämfört med Hilde, men ändå knäckte och fällde byvinden en del skog, och skidskyttetävlingarna i Östersund fick ställas in.
Stationen Hallhåxåsen har mätt byvindar sedan december 1995 och aldrig tidigare har det blåst kraftigare där än denna november. Innan var deras byvindsrekord 26 m/s, satt annandag jul 2011 i samband med den så kallade Dagmar-stormen. Men i november putsades rekordet två gånger, först till 27 m/s när Hilde passerade den 16, och sedan till 29 m/s den 27.
Även i samband med denna storm fördes mycket milt luft långt norrut över landet. Månadens högsta temperatur stod sig från den förra stormen, men för Götalands del blev månadens högsta temperatur 12,5 grader i Erikstad-Bergarud i Dalsland den 27.
Kalluft avslutade
Kalluften tog över igen i hela landet innan månaden tog slut, men samtidigt närmade sig nästa regn- och snöväder västerifrån och vinden ökade igen i fjällen under månadens sista timmar. Det ombytliga väderläget ser med andra ord ut att bestå i början av december.