Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Kort om novembervädret 2023 med SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Snö och kyla

Uppdaterad
Publicerad

November var kallare än brukligt i hela landet, såväl torr som nederbördsrik och solen lyste till stor del med sin frånvaro.

Här summeras månaden, medan enskilda händelserna finns i analys av novembervädret.

Kallare än normalt, främst i norr

November var kallare än brukligt i hela landet, där avvikelsen jämfört med vad som är normalt i november för referensåren 1991–2020 avvek som mest i norr. I sydost 0–1 grad under det normala, sedan en fallande skala norrut till 4–6 graders underskott i stora delar Norrland.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I delar av Götaland och östra Svealand var 2016 kallare, medan det i övrigt är nästan uteslutande tillbaka till delvis rekordkalla 2010 som krävs för att hitta en kallare november än i år. Varmare än i år var det 2022 då så gott som hela landet hade varmare än normalt.

Mycket ojämn nederbördsfördelning

Flera kraftiga regn- och snöväder gjorde tydliga avtryck i månadens nederbördsfördelning. Mer än dubbelt mot normalt föll i delar av östra och södra Norrland samt sydligaste Götaland. Samtidigt kom det mindre än hälften av det normala i delar av Lapplandsfjällen och Bohuslän. Lokalt var månaden rekordblöt, bland annat ett nytt rekord för Västerbotten, 201,8 mm i Lövånger.

Dessa fem minst 80-åriga mätserier satte månadsrekord för mycket nederbörd i november. Viss brasklapp för Lövånger dock, där det finns ett avbrott 2005–2018 som gör att potentiellt rekordblöta november 2016 saknas. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Nederbörd är oftast mer varierad än temperatur, så för de flesta av oss finns därför såväl torrare som blötare novembermånader att hitta de senaste åren. Bland övervägande blöta novembermånader på senare tid kan nämnas 2017, medan året efter, 2018 alltså, var övervägande torrt.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Rätt allmän solbrist och övervägande lugna vindar

I större delen av landet sken solen mindre eller klart mindre än brukligt, dock ej rekordlite någonstans. Ett tydligt undantag finns, och det är Tarfala, Lappland som fick ihop 19 timmar mot normala 10 timmar.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Månadens genomsnittliga byvindar låg under det normala i merparten av landet. Månaden inleddes och avslutades dock med enstaka stormnoteringar i fjällkedjan, men i övrigt blåste det som mest den 22–23 när månadens mest omfattande regn- och snöväderslog hål på det fastlåsta gråvädersläget. Blåsten kulminerade i söder på sena kvällen den 22, med som högst stormbyar på 25,0 m/s i Karlskrona-Söderstjerna, Blekinge.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andramedier

NOVEMBER 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 5,4 grader i Falsterbo, Skåne

Lägst månadsmedeltemperatur: 14,1 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur (vilket denna månad är minst underskott jämfört med normalt: 0,4 grader under det normala i Östergarnsholm, Gotland (4,8 grader mot normala 5,2 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 7,3 grader under det normala i Storlien-Storvallen, Jämtland (9,6 minusgrader mot normala 2,3 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 215,7 mm i Hudiksvall, Hälsingland

Minst månadsnederbörd: 16,9 mm i Arvidsjaur, Lappland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 364 % i Hudiksvall, Hälsingland (215,7 mm mot normala 59,3 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 22 % i Katterjåkk, Lappland (17,7 mm mot normala 81,1 mm)

Mest solskenstid: 49 timmar i Lund, Skåne

Minst solskenstid: 9 timmar i Östersund, Jämtland

Mest solskenstid i procent av normalt: 185 % i Tarfala, Lappland (19 timmar mot normala 10 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 23 % i Östersund, Jämtland (9 timmar mot normala 38 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 27,9 m/s i Stekenjokk, Lappland den 4

Högst byvind i fjällen: 32,9 m/s i Stekenjokk, Lappland den 4

Högst medelvind vid kusten: 24,2 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten den 28

Högst byvind vid kusten: 30,3 m/s i Hanö, Blekinge den 22

Högst medelvind över inlandet: 14,3 m/s i Hällum, Västergötland den 22

Högst byvind över inlandet: 25,0 m/s i Karlskrona-Söderstjerna, Blekingen den 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet