Här summeras årets november medan min analys tar upp de mest intressanta enskilda väderhändelserna under månaden.
Mycket svängigt – där milt övervägde
Milt och kallt turades om under månaden, där det milda övervägde mer i norr än i söder. Månadens medeltemperatur landade till slut på mestadels 1–4 grader över det normala i norr och 0–1 grad över i söder, men lokalt faktiskt några tiondelars underskott. Har du för övrigt koll på vad som faktiskt är normalt väder i Sverige i november?
De senaste åren har vi upplevt såväl mycket kalla novembermånader, såsom 2023, som rejält milda, såsom 2020 som delvis var rekordmild. Senast november var kallare än i år var alltså i fjol, 2023. Varmast var det senast 2022 för södra och mellersta Sverige, men det längre norrut är tillbaka till just 2020 som gäller för att hitta en varmare november än årets.
Torrt, frånsett främst fjällen
Gott om vindar västerifrån på nordlig bana gjorde att fjällkedjan, främst den norra delen, fick rikligt med nederbörd i november, lokalt över dubbel normalmängd, dock ej rekordmycket någonstans. Snöovädret vid ostkusten den 20–22 syns på avvikelsekartan med mer nederbörd än i omgivningen i ett stråk genom Gästrikland–Uppland och i delar av Västerbotten. I övrigt torrt eller mycket torrt.
Nederbördens fördelning över landet är alltid mer varierad än temperaturen, vilket också gör att det varierar mer när det senast varit torrare eller nederbördsrikare i november än i år. En torrare november än i år hade vi senast år som 2023, 2022, 2021 och 2018 beroende på var i landet det gäller. Nederbördsrikare än årets november var det senast 2023, 2021 eller 2020.
Mycket sol och vind
I stora delar av landet sken solen mer eller mycket mer än brukligt. Dock med undantag, där delar av västligaste och sydligaste Sverige haft tydlig solbrist. Det var länge upplagt för att flera platser skulle få rekordsoligt, men det slutade med ett nytt solskensrekord för november:
82 timmar i Svenska Högarna, Uppland mot tidigare 81 timmar 2013 (startår 2007)
Det blev en blåsig månad, framförallt i norr där främst Lappland hade mycket blåsigare än normalt. Det var flera stormtillfällen i fjällen under främst första halvan av månaden. Första stormen på svenska farvatten sedan den 23 februari skedde vid Upplandskusten den 1 (en mycket blåsig dag i hela södra Sverige för övrigt) och sedan blåste det storm vid Västerbottens- och Ångermanlandskusten i samband med snöovädret den 20–21.
Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier
NOVEMBER 2024 I SIFFROR
Högst månadsmedeltemperatur: 7,5 grader i Falsterbo, Skåne
Lägst månadsmedeltemperatur: 5,3 minusgrader i Ylinenjärvi, Norrbotten
Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 5,5 grader över normalt i Nikkaluokta, Lappland (3,7 minusgrader mot normala 9,2 minusgrader)
Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,5 grader under normalt på Arlanda flygplats, Uppland (2,0 grader mot normala 2,5 grader)
Störst månadsnederbörd: 244,1 mm i Katterjåkk, Lappland
Minst månadsnederbörd: 5,5 mm i Harstena, Östergötland
Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 10 % i Fagerhult, Småland (6,1 mm mot normala 58,7 mm)
Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 301 % i Katterjåkk, Lappland (244,1 mm mot normala 81,1 mm)
Mest solskenstid: 88 timmar i Borlänge, Dalarna
Minst solskenstid: 4 timmar i Tarfala, Lappland
Mest solskenstid i procent av normalt: 189 % i Stockholm, Uppland (85 timmar mot normala 45 timmar)
Minst solskenstid i procent av normalt: 41 % i Tarfala, Lappland (4 timmar mot normala 10 timmar)
Högst medelvind i fjällen: 32,0 m/s i Stora Sjöfallet, Lappland den 9
Högst byvind i fjällen: 54,5 m/s i Tarfala, Lappland den 8
Högst medelvind vid kusten: 25,8 m/s i Örskär, Uppland den 1
Högst byvind vid kusten: 31,0 m/s i Lungö, Ångermanland den 20
Högst medelvind över inlandet: 18,7 m/s i Naimakka, Lappland den 9
Högst byvind över inlandet: 31,2 m/s i Naimakka, Lappland den 9