• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu ruttnar isarna

Uppdaterad
Publicerad

Den allt kraftigare vårsolen förstör isens struktur.

Nu på våren gör solens strålar allt mer väsen av sig. De värmer upp naturen som har legat i dvala under vintern och även isarna får svårt att värja sig mot denna stålande kraft.

I södra och mellersta Sverige brukar isarna börja påverkas av solen i mars. Nu står solen högre på himlen samtidigt som den är uppe längre tid på dagen. Solstrålarna når långt ner i isen och börjar värma upp den så att smältpölar kan bildas inuti. Isen börjar smälta mellan iskristallernas gränser och får små fåror, så kallad krackelerad is eller pipis. Den blir så småningom helt vattengenomsläpplig.

Tema vår

Även om isen fortfarande är tjock saknar den bärkraft eftersom isen blivit porös och pipig. Så en 20 cm tjock is kan vara lika farlig som en 5 cm tjock is.

Även om pipisen kan återfrysa så gör den det bara på ytan. Det gör den förrädisk och kan lura de flesta. Även om den fryser så räcker det med några timmars uppvärmning för att den ska vara tillbaka i det mycket dåliga skicket igen.

Rutten is är mycket förrädisk och man bör därför inte beträda den! Går man igenom rutten is hamnar man i en vak med mängder av trasig is och isnålar runtomkring sig. Det går inte att ta sig upp själv.

Läs mer om issäkerhet på Issäkerhetsrådet hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vår

Mer i ämnet