Den yxiga definitionen av när den meteorologiska vintern anses kommen är fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader varje enskilt dygn. Det är inte alla vintrar som det hinner bli vinter i hela landet innan det är dags att hälsa våren välkommen.
Det gör att man kan gå direkt från höst till vår den 15 februari, som är det datum som är satt som första möjliga vårdatum.
Kanske läge att definiera en årstid till, åtminstone för Sydsveriges del?
Årstiden ovinter, som hamnar i gråzonen mellan höst och vår, men som mer liknar höst än vår trots allt. För även om vinterkylan inte slår till kommer åtminstone en del av nederbörden under ovintern kunna falla som snö eller blötsnö. Därmed blir ovintern mer vintrig än hösten, men ändå långtifrån vårlik. När solljuset tar över alltmer, åtminstone när vi nått fram till andra halvan av februari, så känns blötsnö som faller mer som bakslag än som ovinter.
Jag föreslår därför helt frankt att det borde införas årstiden ovinter med automatisk start den 1 januari de gånger den riktiga vinter inte anlänt då. Därtill att ovintern sedan pågår till säg den 15 mars som längst, men att vi släpper våren fri att kunna anlända, precis som nu, från den 15 februari.
Andra namn än ovinter
Är ni med mig? Sedan finns det kanske annat och bättre än ovinter att döpa den nya årstiden till, eller vad sägs om de målande orden blasken eller slasken, eller kanske semivinter? Eller brittisk vinter, eller kortversionen brittvinter?
Sommar, höst, brittvinter och vår – ja, varför inte.