Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Snöbrist

Uppdaterad
Publicerad

Oktobervädret blev till stora delar milt, torrt och odramatiskt. Vintern tog inte fart på allvar, även om det har snöat en del. Snöbristen i slutet av månaden var påtaglig. Inget observerat snötäcke alls i landet den sista oktober, det har inte hänt på över 50 år.

Mest anmärkningsvärt i oktober är snöbristen de sista dagarna av månaden. Första egentliga snöfallet för säsongen i landet kom den 7, och den 9 föll snö från nordvästra Svealand och upp över västra Norrland. Men en rejält mild avslutning gick hårt åt det lilla snötäcke som fanns. Den 30 och 31 observerades inget snödjup alls i landet. Det är extremt ovanligt. Sedan 1946 finns kartor för snödjupet i landet för den 31 oktober varje år. Sedan dess har bara 1953 och nu 2011 uppvisat enbart barmark den 31 oktober. Visst ligger det säkert lite snö någonstans här och var i fjällkedjan, men inte så mycket att det kallas för ett snötäcke. Och som sagt, tittar man på officiella observationer, så är det alltså bara 1953 och 2011 som uppvisar helt och hållet barmark den 31 oktober.

Oktober blev varmare än normalt i så gott som hela landet, med störst avvikelse i norr. Men det är långtifrån någon rekordvärme. Undantaget från en mild oktober finns längst i sydost där månadens medeltemperatur faktiskt hamnar under det normala. I absoluta tal hade Måseskär vid Bohuskusten varmast i landet i oktober med 10,9 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 0,9 minusgrader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Nederbördsmässigt blev oktober till stora delar torr, men ett par rejäla regnväder (delvis även snö) passerade, framför allt den 6-7, den 9-10, den 18 och den 26. Sammantaget blev månaden dock torr i främst södra Norrland och västligaste Svealand. Mer nederbörd än normalt föll i främst delar av norra Norrland, men även delvis i Svealand och Götaland.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen lyste mer än normalt i oktober, om än bara lite mer än normalt i landets västra och norra delar. I öster däremot klart mer än vanligt, och för Visbys och Borlänges del blev det närapå rekord. Preliminärt fick Visby 171 timmar sol i oktober mot rekordet 175 timmar från 2005. Normalt får Visby 105 timmar sol i oktober och mätningar finns sedan 1952. Borlänge fick i år preliminärt 133 timmar sol mot normala 90 timmar. Deras rekord lyder 136 timmar satt 2003, och mätningarna inleddes där 1987.

Värmen från september klingade av

Månaden började med kvardröjande sensommarvärme. Bland annat satte följande platser med mätningar sedan åtminstone 1800-talet nya rekord för absolut oktobertemperatur den 1:

Sveg i Härjedalen (med mätningar sedan 1875) 21,6 grader mot tidigare 20,0 från 1973,

Örebro (med mätningar sedan 1858) 20,2 grader mot tidigare 20,0 grader från 1891

och Lund (med mätningar sedan 1753) 22,4 grader mot tidigare 22,1 grader 1995.

Samma dag var det 23,2 grader varmt i Kristianstad. Det är den högsta oktobertemperaturen i landet sedan 1995. Sensommarvärmen klingade sakta men säkert av och maxtemperaturen i landet sjönk dag för dag:

Hudiksvall i Hälsingland 25,6 grader den 29 september,

Oskarshamn i östra Småland 24,5 grader den 30 september,

Kristianstad i nordöstra Skåne 23,2 grader den 1 oktober,

Munka-Ljungby i nordvästra Skåne 22,4 grader den 2,

Kristianstad 20,9 grader den 3,

Östergarnsholm på östra Gotland 18,9 grader den 4

och till slut Lund i sydvästra Skåne och Kristianstad 16,5 grader den 5 oktober.

Samtidigt som sensommarvärmen gladde på dagarna blev nätterna allt kallare. Natten till den 1 noterade Latnivaara i norra Lappland 5,6 minusgrader, dittills lägst för säsongen. Natten till den 3 blev det 5,9 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen och ännu kallare natten till den 7 med 6,1 minusgrader i Börtnan i södra Jämtland.

Första egentliga snön och frosten

Ett omfattande regn drog österut över landet den 6-7. I Lappland föll det även snö, därmed säsongens första egentliga snöfall i landet. Officiellt fick Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland mest med 2 cm, men bilder från Kiruna på morgonen den 7 visade tydligt att det fallit betydligt mer där. Mest observerad nederbörd fick man i Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen med 52 mm och Björkudden i norra Lapplandsfjällen med 45 mm den 6. Det är osäkert, men troligt, att det mestadels föll som regn i Kittelfjäll och till stor del även i Björkudden. Dessutom var det blåsigt dessa dagar, som mest med mycket hårda vindbyar över land. Visby flygplats noterade byvindar på 22 m/s på sena eftermiddagen och tidiga kvällen den 6.

När regnet och snö drog bort österut följde kalluft i hela landet. Med kylan gjorde hösten ett snabbt ryck söderut. Höstens ankomst 2011 skrevs därmed den 7 för nästan hela Norrlandskusten och i större delen Svealand och Götaland. Natten till den 9 oktober var det minusgrader i så gott som hela landet. Därmed den första rejäla frostnatten för säsongen. Samma natt noterade Latnivaara 11,1 minusgrader. Den noteringen stod sig månaden ut som oktobers lägsta temperatur.

De höga flödena i Skellefteälven, som det varnades för redan från den 30 september, kulminerade först den 9, varefter varningen tog bort. Efter det omfattande regnet den 6 nådde även flöden i mindre i vattendrag i delar av nordöstra Norrland höga flödesnivåer, men även där kulminerade flödena den 9.

Varierande höstväder

Regnet och snön den 6-7 följdes som sagt av kalluft i hela landet. Det gjorde att det vädersystem som passerade österut över landet den 9-10 bjöd på mer inslag av snö än sina föregångare. Från nordvästra Svealand och upp över västra Norrland föll nederbörden till stor del som snö, vilket gav ett 17 cm djupt snötäcke i Gördalen i nordvästra Dalarna och 15 cm i Häggberget i sydvästra Härjedalen den 10.

Gördalens 17 cm blev för övrigt det största snödjupet i Svealand under oktober. Störst oktobersnödjup i norra Norrland kom några dagar senare, det efter de snöbyar som följde i fjällkedjan när kylig luft åter drog ner över landet den 11-13. På morgonen den 14 låg snön 12 cm djup i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen. I Götaland uppmättes inget snödjup alls i oktober. Undantaget nordligaste Värmland och norra Dalarna väntar även Svealand på säsongens första snöfall. Även i sydöstra Norrland och upp längs Norrlandskusten har ännu inga snöflingor synts av.

Ånyo följde alltså nord- och nordvästvindar och medeltemperaturen låg mestadels under det normala i mitten av månaden. Den 15 kom mildluft in västerifrån i norr, medan kylan i söder låg kvar ännu ett par dagar. Vädersystemen passerade till stor del norr om Sverige ända till den 18 då ett omfattande regn passerade rakt över oss. Ulvsjö i norra Dalarna fick då mest med 44 mm (troligast enbart regn) och Fotskäl i västligaste Västergötland fick 40 mm. Med kyligare väder kom också de första rapporterna om halka från olika delar av landet. Framför allt var det lokal frosthalka under morgontimmarna som överraskade ovana bilister. Men något första rejält halktillfälle har vi ännu inte upplevt i landet vintersäsongen 2011-2012.

Därefter har varm och kall luft varvats om varandra och det har till stor del varit uppehållsväder. Tidvis var det blåsigt också. Blåhammaren i Jämtlandsfjällen noterade en medelvind på hela 30 m/s på morgonen den 18, gott och väl storm alltså. Även på kvällen den 26 nådde medelvinden i Blåhammaren storm, då med 26 m/s. Snöbyar fortsatte också att av och till beröra fjällen, framför allt den 19-20. I Storlien-Storvallen i Jämtland låg snö 20 cm djup på morgonen den 21. Det blev oktobers största uppmätta snödjup i landet.

Rejält mild avslutning gav barmark hela landet

De avslutande dagarna av månaden bjöd på milda sydvästvindar och passerande regnväder. Snöbristen i fjällen var påtaglig och både den 30 och den 31 observerades enbart barmark i landet. Den 30 var det som varmast i Kristianstad med 14,9 grader, medan den 31 bjöd på 13,9 grader i Ängelholm-Barkåkra i nordvästra Skåne som högst i landet. Som jämförelse kan det svenska novemberrekordet nämnas, 18,4 grader i skånska Ugerup den 2 november 1968.

Ett extremt snöfattigt och milt månadsskifte gör att november kommer att... nej, det är bara att vänta och se. Så mycket står klart att ingen omläggning till kyla finns för åtminstone den närmaste veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet