• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

”Oktober 2022: Mild väntan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En mild oktober har gjort sitt. Visserligen begynnande vinterkyla och lite snö längst i norr, men avsevärt mindre och senare än brukligt.

Per Stenborg

meteorolog

Under oktober var det ett så kallat västvindläge som gällde mest hela tiden. Passerande vädersystem västerifrån alltså. Det milda dominerade, och bara kortvarigt kunde kallare luft smita ner över landet.

De flesta passagerna var relativt tama, så även om det var ett allmänt ostadigt mest hela tiden var det bara i delar av landet som mer nederbörd än brukligt föll. Oktober var även stormfri över svenska farvatten.

Tema månadskrönikor

Lokalt, i främst Skåne och Blekinge, var oktober så pass mild att det sattes nya månadsrekord för medeltemperatur. Exempelvis är 13,0 grader i Utklippan i Blekinges östra skärgård bara en ynka tiondel lägre än det svenska oktoberrekordet 13,1 grader satt i skånska Falsterbo 2006. Mätserier med minst 75 år på nacken som hade rekordmilt i oktober var:

13,0 grader i Utklippan, Blekinge mot tidigare 12,9 grader från 2006 (startår 1944)

12,2 grader i Malmö är tangerat rekord med 1995 (startår 1917)

12,1 grader i Hanö, Blekinge mot tidigare 11,9 grader från 2014 (startår 1941)

11,9 grader i Helsingborg, Skåne mot tidigare 11,7 grader 2006 (startår 1945)

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Mer om oktobers sammanfattande väder hittar du här. Även om väderdramatiken till stor del saknades i oktober, har det givetvis hänt ett och annat. Här det mest intressanta från månaden:

Kraftiga vindar när mycket åska passerade

Den 16 blåste det upp med kraftiga byiga vindar i söder i samband med att delvis kraftiga regn- och åskskurar svepte österut. På flera platser noterades mycket hårda vindbyar (21 m/s) eller mer, med stormbyar på 27 m/s som högst i småländska Målilla. Lokalt föll även en del träd, och det var säkerligen kraftiga fallvindar nära åskmoln som gav de högsta vindbynoteringarna.

Det var osedvanligt mycket åska för att vara så pass sent på året. Från Mälardalen och söderut registrerades drygt 1 600 blixtar den dagen, av det totala antalet på knappa 1 900 blixtar för hela månaden.

Efter första snön kom vintern

Det är glest med snödjupsmätningar i fjällvärlden, så givetvis hade snön lokalt lagt sig redan tidigare, framför allt på topparna. Men på morgonen den 12 var det dags för säsongens första officiella snödjup när Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen hade 1 cm. Snötäcket kom och gick där i en dryg veckas tid, men från den 21 har snödjup sedan noterats från fler platser i norra Lappland och nordligaste Norrbotten. Men något egentligt utbrett snötäcke finns inte än i landet, så även snösäsongen är sen i starten.

Även den meteorologiska vintern tvekar, där Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen och Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen blev officiellt först ut att få vinter. Det skedde den 14, vilket är senare än brukligt. Det gäller även vinterns fortsatta utbredning under oktobers andra halva. Perioden den 19–25 sänktes säsongens lägsta temperatur i landet flera gånger (och med tvåsiffrigt antal minusgrader först den 24), för att till slut landa på 15,4 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland.

Rekordvarmt oktoberslut

Den meteorologiska hösten har ännu inte anlänt till hela landet, vilket den med marginal normalt sett borde gjort vid månadsskiftet oktober–november. Redan nu står det dessutom klart att hösten lokalt kommer anlända rekordsent. Exempelvis är det redan klart för västgötska Borås (med tidigare rekord den 29 oktober 1961 och startår 1884) och för halländska Torup (tidigare 19 oktober 2018 och startår 1973). Fler platser lär tillkomma i listan över platser med rekordsen höststart nu i november. Bör kanske nämnas i sammanhanget att svenskt rekord för sen höststart är den 19 november 2015.

Den 28 nådde temperaturen som allra högst i landet under oktober när det blev hela 19,5 grader i skånska Kristianstad, vilket är rekordvarmt för att vara så sent på året i Sverige. Som jämförelse kan nämnas att rekordsent datum för 20 grader i Sverige är den 17 oktober 2018 och 1949 samt att det svenska novemberrekordet är 18,4 grader satt den 2 november 1968 och den 6 november 2020.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

OKTOBER 2022 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 19,5 grader i Kristianstad, Skåne den 28

Varmast i Svealand: 17,3 grader i Floda, Södermanland den 4

Varmast i södra Norrland: 16,6 grader i Hudiksvall, Hälsingland den 6

Varmast i norra Norrland: 14,9 grader på Umeå flygplats, Västerbotten den 5

Kallast i Götaland: 5,4 minusgrader i Hagshult, Småland den 20

Kallast i Svealand: 8,0 minusgrader i Särna, Dalarna den 23

Kallast i södra Norrland: 9,1 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen den 22

Kallast i norra Norrland: 15,4 minusgrader i Naimakka, Lappland den 25

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 27,9 mm i Kalix, Norrbotten den 5

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 19,7 mm i Digernäset, Jämtland den 8

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 23,5 mm i Gesunda, Dalarna den 24

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 36,0 mm i Heden, Bohuslän den 7

Störst snödjup i norra Norrland: 31 cm i Katterjåkk, Lappland den 30

Störst snödjup i södra Norrland: -

Störst snödjup i Svealand: -

Störst snödjup i Götaland: -

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet