• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Foto: SVT

Så varm var sommarens första halva

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vi passerat 15 juli och därmed har halva sommaren gått. Efter att vi summerar temperatur och nederbörd har vädret på många håll varit extremt.

Från och med 1 juni till och med 15 juli har det varit upp mot fyra grader varmare än normalt i landets södra delar, vilket är väldigt mycket om man ser till medeltemperatur och under en så pass lång period. Nordligaste delen av landet har dock inte haft så stora avvikelser.

Vad gäller nederbörden har det också varit anmärkningsvärt skralt med nedfallna droppar från skyarna. I södra Norrland och längst i söder har det på en del håll kommit endast 10% av normal nederbörd. Det ska då också nämnas att redan maj var extrem då det kom mycket lite regn och temperaturen på en del håll kunde likställas med en normal julimånad.

Inget regn i sikte

Hur blir det då framöver? Ja, än så länge pekar prognoserna ganska enstämmigt mot att värmen och torkan fortsätter minst en vecka till, även om det möjligen någon dag kan bli några enstaka millimeter regn här och var. Men detta är knappast något som kommer att räcka långt då det kommer att behövas flera dagsregn som passerar landet under några veckor för att vi ska närma oss normala nederbördsmängder för sommaren som helhet.

Så med mycket stor säkerhet kommer den här sommaren totalt sett att bli både mycket varm och torr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.