• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Långsam lunk mot höst

Uppdaterad
Publicerad

September blev en tämligen odramatisk och händelsefattig vädermånad. Hösten avancerade söderut enligt tidtabell och inga stormar syntes till. Första snön föll till slut, men det blev inte speciellt mycket, så septembervädret glöms nog bort ganska snabbt.

September blev en övervägande ostadigt månad, men det dröjde till den sista tredjedelen innan regnen tog i på allvar. Mycket regn föll den 21-22 och den 25-27. Det sista tillfället gav även första egentliga snön för säsongen, men inte mer än ett par centimeter i norra Lappland.

Månadens medeltemperatur blev ganska normal i september. De delar av landet som haft något varmare än normalt överväger lite, så att ett medelvärde för hela riket skulle nog bli något högre än normalt. Men det är inga större avvikelser från normalvärdena, drygt 1 grad som mest. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i september med en medeltemperatur på 1,1 grad, medan skånska Falsterbo hade varmast med 14,5 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Månaden inleddes mest torrt men avslutades rejält regnigt. Mest nederbörd jämfört med normalt fick nordöstra Norrland och västra Götaland med lokalt dubbelt så mycket som normalt, vilket inte gav några nya rekord. Däremot blev det en torr september i gränstrakterna mellan Svealand och Norrland.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

En preliminär genomgång av de ganska få solskensmätningar som finns i landet ger att antalet soltimmar i september i stort sett blev normalt i mellersta och norra Sverige. I Götaland däremot var det färre soltimmar än normalt i september, speciellt i de västra delarna.

Ostadigt, men inte speciellt blött

Under större delen av månaden har regn- och skurområden passerat från väster till öster över landet, och det har varvats med rätt stabilt och delvis även soligt väder. I början av månaden var det ändå rätt torrt väder som gällde, så de större regnmängderna dröjde till andra halvan av månaden. Tidvis var luften så pass kylig att det förekom inslag av snö i fjällen. Men det dröjde ända fram till den 27 innan blötsnöflingor kunde ses även utanför fjällområdet.

Blåst och kyla

Vid två tillfällen nådde vinden stormstyrka i fjällen, men över hav var september däremot en stormfri månad. Den 4-5 tog vinden i rejält i fjällen bakom ett bortflyende regn. På morgonen den 5 blåste det storm 27 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Samma dag noterade Mattmar i inre Jämtland och Gunnarn i södra Lappland mycket hårda vindbyar på 22 m/s respektive 21 m/s. Den 8 var det åter mycket hårda vindbyar över land, först under förmiddagen i skånska Rynge med 21 m/s, sedan framåt kvällen med 23 m/s på flygplatsen Nyköping-Skavsta i Södermanland.

Månadens hittills andra stormtillfälle i fjällen inträffade på morgonen den 16, åter i Stekenjokk, nu med 25 m/s som mest. Ett och ett halvt dygn senare noterades mycket hårda vindbyar på 21 m/s vid Örnsköldsvik flygplats i östra Ångermanland.

Ungefär en vecka in i september upplevde vi några kalla nätter. Den 7 noterades nytt säsongslägsta med 6,1 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland. Den 9 blev det för första gången denna höst köldgrader även i Götaland med 0,9 minusgrader i Kvarn i nordvästra Östergötland som lägst. Månadens lägsta temperatur inträffade sedan den 10 med 7,3 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland.

Månadens lägsta temperatur för övriga landsdelar blev till slut i södra Norrland 6,9 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 21 och den 24, i Svealand 4,3 minusgrader i Ulvjsö i norra Dalarna den 21 och i Götaland 1,1 minusgrader i småländska Målilla den 24.

Högsommarvärme på kort visit

Samma dag inleddes månadens klart varmaste period. Den 10-12 smet nämligen sommarvarm luft upp söderifrån. Det var bara en blixtvisit, för redan den 12 tog kylig luft över igen i hela landet med början västerifrån. Månadens klart varmaste dag och den enda med högsommarvärme blev den 10 då skånska Kristianstad noterade hela 27,8 grader. Flera andra platser i Sydsverige rapporterade också högsommarvärme den dagen.

Månadens högsta temperatur för övriga landsdelar blev i Svealand 23,2 grader i Eklången i Södermanland den 11, i södra Norrland 21,2 grader i Gävle i Gästrikland den 11 och i norra Norrland 19,0 grader i Hökmarksberget i Västerbotten den 3.

Tjejmilen i Stockholm den 1 september blev en riktigt lerig historia. Foto: SVT Sport

Den 11 var det inte fullt lika varm i söder, då med småländska Oskarshamn 24,8 grader i topp, men å andra sidan hade värmen dragit norrut och täckte hela landet. Ytterligare en dag senare orkade temperaturen inte över 20-gradersstrecket någonstans i landet, för då hade kylig luft tagit över igen.

Rönnbär hör hösten till. Foto: SVT Värmlandsnytt

Höst enligt tidtabell

Höstens hade redan anlänt till inre och västra Norrland i augusti. Under september tog sig hösten allt längre söderut över landet, och det i grova drag enligt normala tidtabellen. I början av månaden anlände hösten till delar av östra Norrland och gjorde i mitten av månaden en snabb framryckning över resten av Norrland och nordvästra Svealand för att den 19-20 nå ner över så gott som hela Svealand och större delen av Götaland också. Nu vid månadsskiftet är det fortsatt meteorologisk sommar bara i sydligaste Götaland, kustnära områden i Götaland och Svealand samt lokalt kring Mälaren.

Jämtländska Storlien i höstens färgskala. Foto: Jack Jonasson, SVT

Två kraftiga regn

Mycket nederbörd föll den 21-23 då ett omfattande och seglivat regn sakta men säkert passerade österut över södra Sverige. Mest föll över Västkusten den 21. Här samtliga officiella observationer på 40 mm eller mer det dygnet:

Eftra i Halland 64 mm,

Ullared i inre Halland 54 mm,

Veddige i norra Halland 50 mm,

Fotskäl i västligaste Västergötland 46 mm,

Torup i inre Halland 44 mm,

Källsjö i inre Halland 44 mm,

och Linhult i sydligaste Västergötland 40 mm.

Dygnet därpå var det inte alls lika mycket regn, men lokalt föll det uppåt 35 mm i östra Götaland det dygnet.

Efter en kort paus i regnandet drog nästa rikliga regn in från sydväst och vidare upp över landet den 25-27. Även då föll mängder på uppåt 40 mm i först nordvästra Götaland och sydvästra Svealand den 25 och vid södra och mellersta Norrlandskusten den 26:

Lysekil i Bohuslän 40 mm den 25,

Rörastrand i Bohuslän 40 mm den 25

och Kasa i norra Ångermanland 40 mm den 26.

Efter mycket regn skedde under natten till den 26 september ett skred i Hällesåker öster om Lindome i västligaste Västergötland. Foto: SVT Västnytt

Även den 27 föll mycket regn i främst Västerbotten och Norrbotten, lokalt uppåt 35 mm.

Allt regn fick till flödena i små och medelstora vattendrag i främst Halland att nå höga nivåer. Varning utfärdades den 28, men redan den 30 hade flödena kulminerat och varningen kunde tas bort. Det myckna regnandet vållade även skred längs Göta älv, bland annat utanför Mölndal natten till den 26.

Mycket regn gav lokala översvämningar i Umeå den 27 september. Foto: SVT Västerbottensnytt

Första snön

Den 27 när regnet nådde Lappland slog det delvis över i snö. På morgonen den 28 uppmättes säsongens första officiella snödjup. Sadjem i norra Lappland hade 3 cm och Karesuando i nordligaste Lappland 1 cm. Ett dygn senare hade all snö smält bort, men på morgonen den 30 rapporterade Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen 3 cm djup snö. De två noteringarna på 3 cm blev därmed september månads största officiella snödjup i landet, inte speciellt imponerande precis.

Första snön för säsongen la sig i norra Lappland natten till den 28 september. I Kiruna var det cirka 2 cm på morgonen. Foto: SVT Nordnytt

Den meteorologiska vintern har lokalt redan nått norra Lapplandsfjällen och först ut bland de officiella stationerna var Tarfala den 25. Just nu är det alltså tre årstider samtidigt i landet, men det är snarare regel än undantag så här på höstkanten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet